• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
Колеги, ако пръскам с Нуреле-Д овошките преди цъфтеж, това означава ли, че ако цъфнат в рамките на карантинния срок (28 дни) пак е опасно за пчелите? Ако е така как да пръскам против Костилкоплодова листна оса?
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Колеги, ако пръскам с Нуреле-Д овошките преди цъфтеж, това означава ли, че ако цъфнат в рамките на карантинния срок (28 дни) пак е опасно за пчелите? Ако е така как да пръскам против Костилкоплодова листна оса?
Пръскай спокойно, но догодина сега вече ие късничко :lol: . Та значи преди цъфтежа няма как да попадне отровата в самият цвят при положение, че пъпките са затворени, но що си мисля, че тя снася яйцата си когато са цъфнали в самият цвят, но може и да греша.
Mega - специалист
Тази година не ми е фатално, защото дърветата ми са много стари и болни, и ще ги режа, но есента ще слагам 30-35 нови овошки. Тогава вече ще се боря на ниво. ;) Снясят яйцата по долната част на листата. След това се излюпват и започват да ядат листата и да правят паяжини. Така докато опоскат всичко. Искам обаче да предпазя пчелите, за това питам как и какво.

Прикачен файл

P5113391.JPG
P5113391.JPG (82.74 KиБ) Видяна 8968 пъти
iivanov - майстор
Нурелето има трансламинарен ефект,т.е препарата от едната страна на листото мори гадините от другата.Аз лично го препоръчвам ДО фаза цветен бутон.За цветен бутон си има пиретроиди.
Mega - специалист
iivanov, Моля те дай някаква схема да как да пръскам догодина против тези гадове, но да запазя пчелите? Нещо не се оправям в морето от отрови.

... Вчера ги третирах с Вазтак нов 100 ЕК, поне да избия гъсениците.
iivanov - майстор
Със Стефан сме малко на различни мнения и може би трябва да :partyman: за да ги изгладим.А иначе схемите са условно нещо.Могат да попречат климатични условия,ангажименти и т.н.Аз основно ползвам нуреле(агрия),но ако изпусна срока имам вазтак,а съвсем като го изпусна децис.Има препарати,които са още по-безопасни за пчели,но досега чак толкова не съм изпускал.
Mega - специалист
... Последно ако пръскам преди цъфтеж няма проблем така ли? Парите от Нурелето не трепат ли пчелите?
iivanov - майстор
От начало на цветен бутон до цъфтеж минава седмица и повече,тъй че всички пари са изветряли отдавна.Повечето отрови действат контактно и стомашно.
докера - специалист
Пръскането против мухи , оси и тям подобна гад , чиито ларви са прословутите червейчета в плодовете , се извършва предцъвтежно и когато цветовете прецъфтят поне на 80% и започне образуването на плодовете - по време на самия цъвтеж не се пръска , така че за пчелите няма страшно.
манихеин - специалист
"С опити на Рибъндс 1955 г. е доказано, че пчелите са в състояние да различат миризмата на гераниола при концентрация 1 : 1 000 000."

Как си представяте пчела да кацне на нещо, пръскано с отрова? По време на цъфтеж не се пръска, за да не попадне отрова върху пчелата.
  • 1
  • 2

Тема "Относно Нуреле-Д и пчелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: