• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Teodor80 - специалист
Здравейте,
След почистване на Кладенеца в скоро закупения от мен двор разбирам,че има 1,5м воден стълб което е крайно не-достатъчно за поливането на 3дка. градина.Водата се възстановява за 24 часа.Това също е много бавно.Така,че реших да направя воден басейн около 25-30куб. до кладенеца и със потопяема помпа с поплавък денонощно да се вади вода във басейна.Търся най-малко струващият и бързо изпълним вариант.Мисля да вкопая в земята дупка с размери 5м на 5м и 1,5м-дълбочина.И след това да застеля найлон от този който се ползва за оранжериите.
Пиша тук във форума защото някой вече може да е открил топлата вода преди мен и да не се лутам излишно.
Общо взето тук са много хора много мнения.Може и заедно да сътворим моя изкуствен басейн за съхраняване на вода за поливане.
Благодаря Ви предварително!!!
ad_marki - напреднал
Колко е дълбок кладенеца?
Не мисля че е рентабилно точно така както си го намислил.
Подпочвените води как са?
Може да се направи по дълбок и широк евентуално.
ivanovbg - майстор
Не си писал колко е широк кладенеца. Ако приемем че 1,5 метра са 1,5 кубика за да напълниш резервоара 30кубика ще са ти нужни 20 дни и през 20 дни ще напояваш с поливна норма от 10 литра на квадрат -ако не помага господ няма как да се получи според мен. Освен ако не гледаш кактуси на тези 3 декара :wink: Мисля че вместо инвестиция в резервоар е по добре да се обърнеш към капково напояване или сонда. :partyman:
VLADO66 - майстор
Не се прави с фолио за оранжерии,а с EPDM фолиа за езера които са устойчиви на пробив от корени и УВ лъчи
Teodor80 - специалист
ad_marki написа:
Колко е дълбок кладенеца?
Не мисля че е рентабилно точно така както си го намислил.
Подпочвените води как са?
Може да се направи по дълбок и широк евентуално.
Зидан с камъни стар кладенец.Тия които го чистеха казаха,че няма как да се продълбочава.Щели да се свлекът камъните да се срути докато е вътре копача.
Кладенеца е широк около 1,2м 1.6м вода + 6,8м до водата = 8,4м е цялата дълбочина.
За сондаж незнам кой ще ми гарантира за вода.Чета разни постове във форуми,че всеки втори прави проучвания за вода и взима една шапка пари,а гаранция нулева.
А и все пак всичко е свързано с пари.Сега като,че ли искам мисля един багер да ми вземе 100-150 лв да ми направи изкопа и 100-150 лв за найлон.Две три стари черги под найлона за изолация от скъсване и така.
А за възстановяването на водата в герана се надявам да се позасили.Той не е ползван 10 години.Тия каналчета дамари ли как ги наричат да се поотпушат моне малко от малко.
kozl - майстор
Зидан с камъни щом е 120 ще поеме пръстен от бетон Ф1000 мм, но ще трябват пръстени от терена и надолу. Така ще стане продълбочаване, но за сметка още 10 пръстени полагани в наличния кладенец и засипване около тях. За проучване и направа на сондаж Ф200 за водочерпене сме плащали към 100 лв./метър. Случи се дебит към 1л/сек или 3,6 м3/час, това при дълбочина 35 м и статично водно ниво 3 м под терена. Но всичко зависи от хидрогеоложките условия за мястото. Тия бакалски сметки ще те вкарат "с двата крака" в резервоара. Вместо 2-3 черги и десет не съм сигурен, че са достатъчни. И какво полиетиленово фолио ще ползваш 10 на 10 метра? И как ще поддържаш отвесни стените на изкопа?
Нивото в кладенеца ти се възстановява за 24 часа, но като почнеш интензивно водочерпене всеки ден предполагам, че нивото ще спадне, което означава, че ще намалее още дебита. И както ivanovbg те съветва прегледай си сметките отново. Дали трябва да правиш месечен изравнител (резервоар) или капково със или без буфер (малък резервоар за дневно изравняване).
Преди няколко години събирах оферти за нов вкопан резервоар 100 м3. Финансово най изгодна се оказа - два стъклопластови резервоара по 50м3 (24 000 лв за един от 50 м3). Имаше и предложение за резервоар от заварено хидроизолацинно фолио и пълнеж от пластмасови каси, за да има покрив (открития резервоар ще ти докара загуби в изпарение), но прибл.два пъти по скъпо като съоръжение. Иначе отгоре издържа и кола. Други варианти полиетиленов резервоар като 10м3 бяха на цена към 7000 лв. Бетоновите резервоари излизат по-скъпи.
Последния вариант бе стоманени цистерни втора употреба + ремонт на цистерните, плюс външно хидроизолиране, изкопаване, свързване, зариване с направа на пясъчна възглавница за защита на хидроизолацията. И така над 20 000 лв.
hidrazin - майстор
Зидан кладенец няма как да го продълбочаваш защото наистина ще се срути. Може обаче в кладенеца да се продължи със сондаж. Така поне си мисля де. Може да погледнеш тук и да им се обадиш за консултация дали е възможно и цена. Няма да ти вземат пари по телефона а и са добри.
http://comunicatorbg.com/kazakovi_uslugi.html
За вода няма кой да ти гарантира. Тези "проучватели" с разните му там багети са 50/50. И аз мога да ти позная така даже по телефона. :wink:
Това с дупката и найлона е меко казано несериозно. Просто ще си направиш един жабарник пълен с водорасли който вероятно до следващата година ще се е срутил и найлона ще се е пробил.
Още нещо - не си казал за кой район става дума. Вземи погледни покрай теб дали има други кладенци или сондажи и може да се ориентираш как може да е при теб.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Кладенеца не може да се продължи със сондаж - никой няма да се навие да свърши черната работа. Като за начало вземи една свястна помпа, но не вибрационна-потапяща и почни да източваш кладенеца, за да го разработваш. Както каза kozl - после ще мислиш за дневен изравнител и капково напояване. Ако водата я събираш седмица или месец, тя няма да стане повече. Просто трябва да се съобразиш с даденостите, ако не ти се инвестира в нов сондаж.
kozl - майстор
Само да допълня. Нов по-дълбок сондаж при водочерпене от него може да пресуши кладенеца. И тогава вместо да се разчита на два водоизточника кладенец+сондаж ще остане само сондажа.
kaishew - специалист
Привет колеги.Да споделя и моя опит по въпроса.От 2008 год. си направих подобно езерце както е видно от снимките.Ползвам го за напояване и други радости.Само че се намирам на около 100 м.от река и от там го допълвам.Дъното е покрито с брезент от автомобил.На пук на всички прогнози,че ще изгори и протече то си държи.Сега съм решил да го разширявам,като използвам точно технологията с подлагане със стари мокети,винил от реклами и полиетилен.За мой късмет на дъното на разширението открих вода с дебит около 1500 л. на час.Мисля да го дренирам и използвам за допълване. За предимството на поливане с топла вода няма смисъл да спорим.
http://kaishev1.snimka.bg/other/ezero.491551
  • 1
  • 2

Тема "Съхранение на вода от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: