Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz1wvm - специалист
Да,забравих да пиша.Помпата мисля да я управлявам с два диференциални терморегулатора(тип INTIEL).Единия за котелния бойлер,а другия за слънчевия.Като датчика за топлата вода,да взема индикация за температурата от средата на бойлера(или малко по нагоре),а датчика за студената (циркулационна)вода,взема индикация от студената вода на съответния бойлер.
До колкото разбрах,по-добрия вариант за свързване на циркулацията,ще е топла-топла и студена-студена вода.
Не знам дали разбрах правилно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Точно така, но ти трябва обикновен термостат, не диференциален.
kozl - майстор
LazarGanev написа:
100л - 780лв
150л - 954лв
До колкото разбрах, има две системи. При едната топлообменника е в тялото на термопомпата, където се подава свежата вода за подгряване, а другата се продава комплект с бойлер, в който е поместен топлообменника (хл.газ/вода). И НЯМА ОПЦИЯ за ел.нагревател. Лошо не е за мен това. Зимата ще съм без топлата вода.
Модел RS-xxWA1 е в окомплектовка с бойлер, като топлообмена се извършва в бойлера
Цитат от инструкция за монтаж и експлоатация на термопомпа PS 30 WA;PS 40 WA; PS 60 WA: .
Инсталация на агрегат термопомпа.
- Разстоянието м-у основния агрегат и водния резервоар трябва да бъде в рамките на 2,5 метра, поради ограничения налагани от тръбопровода. :shock:
Инсталация на водния резервоар.
- Водният резервоар може да бъде инсталиран на стена, покрив, балкон или под, заедно с главния агрегат но на отстояние максимум 2,5 м.

Излиза че има ограничение за дистанция от що ли? Ако тъй и тоя факт показва, че не става за мой случай.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами има ограничение на тръбния път вероятно заради количеството на фреона.
kozl - майстор
Има ли система термопомпа въздух/вода, която летем да охлажда помещенията и едновременно да грее бойлера? Това предполагам ще може да е възможно с независим циркулационен кръг "вода" само за бойлера, който да се загрява от охлаждащия се хладилния агент.
lz1wvm - специалист
За водите горе долу разбрах(топла-топла и студена-студена,две отделни тъби между бойлерите за циркулация).Но за термостатите не можах да разбера.На мен предполагам ще ми трябва на двата бойлера да са еднакви температурите,и ако има разлика,независимо кой е по топъл да се включи помпата за циркулацията.За да изравни температурите в двата бойлера,примерно до около 2,3-5 градуса.Независимо дали серпентината на съответния бойлер го е загряла до 50,60 или 70 градуса.
lz1wvm - специалист
Четох доста из форума,и се спрях на тази тема.
viewtopic.php?f=10&t=34667&p=358895&hilit=%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0#p358895
Но пак не ми стана ясно как трябва да се свържат бойлерите.

Сега са свързани по първата схема,като левия бойлер е на първи етаж,а десния на втори.Загряването и циркулацията работят.Но се получава следното,при свършване на топлата вода на левия бойлер,водата става почти студена,макар че в десния бойлер има топла вода.
Та коя от трите схеми е правилна за паралелно свързване,или и трите не стават.

Прикачен файл

бойлери - Копие.JPG
ivanovbg - майстор
Според мен концепцията е грешна.
Би трябвало помпата да взима вода от топлата на единия бойлер, а да я вкарва в другия пак от на топлата вода. Студените са си нормално свързани. Ако помпата не може да сменя посоката трябва да са две с възвратни клапани или с помощта на клапани да реверсираш посоката. Посоката ще се определя от термодатчици на съответните бойлери които да не са в горния край и да е от по топлия към по студения. Така топлата вода ще се разполага отгоре, откъдето я взимаш. Върти ли я през студената ще я меша и само ще е хладка. На студената не се слагат никакви клапани.

Скоро бях пускал тема за този казус и нищо смислено не ми отговориха. Еми с малко експерименти щот тръбите са ми пуснати стигнах до това решение. Само че при мен посоката е една - слъчевия бойлер е 400литра, а другия 30. Няма как 30 да стоплят 400 :-D Единия датчик е в долната част на 30 литровия, а другия на средата на слънчевия. Помпата върти докато го напълни с топла вода. На жената трябва да и стигнат 200литра за чинии, иначе като се приберем от работа и ако няма топла вода :evil:
Дано съм ти помогнал. Експериментирай :partyman:
lz1wvm - специалист
ivanovbg благодаря за отговора.С циркулацията за сега няма проблем.Температурата в двата бойлера се изравнявя до +-5 градуса,с диференциален термостат.
Та пак да питам,тези схеми на свързване стават ли,или да :) .И никой ли няма впечатления от паралелно свързване на два бойлера. :?
ivanovbg - майстор
Май не ме разбра - не става въпрос дали имаш циркулация, а става въпрос че е неправилно свързването и на трите схеми. Ефекта е че като свърши водата и трябва да чакаш да се превърти целия бойлер за да стане хладка.

Втората схема е най близо до това което ти казвам да направиш. Но клапаните са напълно излишни(предполагам диодите дето си нарисувал са възвратни клапани). Да не говорим че и посоката е обратна. Трябва да е от посоката на бойлера в който влиза топлината към другия. Ако обърнеш посоката на помпата във втората схема, няма да го имаш този ефект докато се топлиш от слънчевия колектор. Понеже и двата топлят според сезона ти трябва двупосочна помпа за да не се правиш на ВИК майстор лете и зиме :-D Предполагам че ако харчиш вода от десния -свършва топлото и от двата. За да схванеш за какво иде реч си оцвети бойлерите с червено горе и синьо долу, оцвети си тръбите със съответния цвят и виж според посоката и свързването каква вода влиза в бойлера и къде при различна височина на червеното. А и от къде точиш от всеки и какво също го нарисувай и помисли. Ако пак не разбереш ще ти го нарисувам утре.

Тема "Термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: