Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chakal - специалист
Аз също не съм се отказал от тази си идея, даже съм викнал едно ТАКОВА, че ще изглежда естетинчо за лявата ръкохватка, с него ще се пуска и спира круиза.
zec ingenering - специалист
Chakal написа:
Аз също не съм се отказал от тази си идея, даже съм викнал едно ТАКОВА, че ще изглежда естетинчо за лявата ръкохватка, с него ще се пуска и спира круиза.
Що не каза че си търсиш удобен превключвател. Този е на цена 15лв. и е тук в София.

Прикачен файл

throtle with switch.jpg
Chakal - специалист
Преди 3 дена говорихме с теб за BMS и батерии, но виж за това въобще не се сетих да те попитам, търсенето на BMS за 12-14клетки ми беше приоритет, и все още е.

Някой по-запознат с електрониката, четящ този форум, може ли да се наеме да ми направи нещо като зарядно-балансер, необходимо ми е единствено да следи и изключва заряда на всяка клетка, когато той стигне до 4.2v , без да пази от преразреждане. Не искам бързо зарядно, 1-2А ми е напълно достатъчно. Карам с 5А , и нямам нужда от повече, за 3-4 часа ще са заредени, предвид че не ги източвам докрай.

Карам с LiPo батерии, 12 до 14 клетки клетки по 4.2v (заредени). Колега от този форум ми даде насока, ще си позволя да го цитирам: " на всяка клетка по един транзистор с тл431 да ограничава на 4,2v " . Предполагам е изпълнимо щом ми го дава за един от вариантите. Но аз поялник хващам колкото да запоя 2 кабела, скаран съм с електрониката.

Предполагам ще трябва да взема и едно захранване на 60v
Chakal, Доколкото разбирам, ти си търсиш само балансер, а не пълен БМС. Преди година направих точно това дето са ти казали (транзистор и 431). Да, това върши работа, но пакета пак се наду след няколко цикъла, щото все някоя клетка в един момент ще „прескочи” забранената зона (отгоре или отдолу) и довиждане от един път! Лошото е, че влизането в нелинейният и много стръмен участък е рязко и в различен момент за всяка клетка от пакета като цяло. Всички клетки трябва да са пълни „близнаци” за да разчиташ на следене на общото напрежение с контролера примерно (или чарджера при заряд), не става и постоянно да мериш с мултицета 12 клетки. Реално обаче, дори фабрично подбраните клетки са с близки, но не 100% идентични параметри (а ако са "сбирщайн" още по-зле). С течение на времето, стареенето и разликите в температурния режим за всяка клетка те се променят още. Някакъв вариант е както предлагаш ти, да се карат до 40% остатъчен капацитет примерно, но риска пак си остава, пък и губиш ценен и скъп ресурс в км. пробег.
По отношение на варианта за баланс с транзистор и 431 проблема е, че консумацията на 431 е 400uA по дейташит (без входния делител), а това при постоянно залепен балансер не е малко. При RC моделите балансера се включва само при заряд, после се маха, освен това клетките са малко (обикновено 3 до 5) и следенето на общото напрежение върши работа до някъде. Освен това, при RC моделите заряда обикновено се прави с доста качествени и скъпи зарядни, а разряда е без ограничение. В общи линии във формула 1 най-важното е мотора да издържи до края на състезанието и след това – нов, :-D при нас обаче това е частен случай. :)
evparts.alle - специалист
Ааааа,... момчета, как изкарвате от 10Ач батерия 11Ач?

@zec ingenering
Дай се чуем и да обсъдим нещо за тези балансери, че имам разни идеи.
:)
Разбира се evparts, 0877157343 или lorion_v@abv.bg :)
Chakal - специалист
След обсъждането, ако има и само балансери за продаване - бройте ме за едно зарядно и един балансер.
tonyboy - специалист
evparts.alle написа:
и аз това се питам , батерията ми е от теб не вярвам да си ми дал по голяма :)
hidrazin - майстор
tonyboy написа:
evparts.alle написа:
и аз това се питам , батерията ми е от теб не вярвам да си ми дал по голяма :)
Аааа... Ти си си купил батерии от онези дето ги продават скъпо и 8Ah батерия я продават като 9Ah. :lol: По-добре си мълчи че ще почнат да ги продават като 12 или 15Ah. :lol:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 60#p516285
Прикачен файл:
Baterii.jpg
Baterii.jpg (113.75 KиБ) Видяна 2950 пъти
:partyman:
tonyboy - специалист
не точно, по скоро обратното купих я за 10 а изкарах 11 (което няма как да стане, явно нещо грешка на уреда) :)

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: