Нека намерим най-тънките цени.
gosho_d - напреднал
Поздравления колега, много ценна информация. А оригиналното зарядно за NiMH батерии (ако е с индикатор за напрежение и автоматично изключва) дали може да се ползва за Li-ion такива?
ESPACE - майстор
gosho_d написа:
Поздравления колега, много ценна информация. А оригиналното зарядно за NiMH батерии (ако е с индикатор за напрежение и автоматично изключва) дали може да се ползва за Li-ion такива?
Няма шанс, още на първото зареждане ще ги съсипе. То работи на принципа -Δ V и ще ги презареди. Заряда при литиевите е на принципа CC/CV(константен ток, константно напрежение). Става ама ако не ги държиш дълго, но тогава няма да се зареждат добре. И веднъж да ги забравиш - дотам. Да не говорим и за липсата на баланс между отделните двойки елементи при заряда.
Не че не става, правил съм на приятели дето не искат(не могат) да си вземат правилното зарядно. Тогава ограничавам напрежението да не превишава броя на двойките елементи х 4V или 4 последователно свързани двойки по 4 волта - ограничавам напрежението от зарядното на 16 волта. Обаче са предупредени че 1 двойка да се скапе, всичките заминават. Не е добро решение въпреки, че след повече от 10 заряда не се наблюдава разбалансиране при читави двойки извадени от 1 батерия.
пишман_майстор - майстор
Благодаря за отделеното време колега ESPACE това за цветовете не ми стана мн ясно :? с червеното фолио ? Самите елементи в пакета на лаптопи ли са с червено фолио или си има такива за продан? Май ще се хвана тая есен ,като поспадне работата , да почета и поразпитам в нета , кое как е, зарядното какво и откъде е , ако си купя елементи нови и тях откъде и какви да са ,че да си направя мойте акута за винтовера .Смятам ,че ще се справя с ваша помощ :mrgreen:
ESPACE - майстор
За нови елементи - забрави. Цената на 10бр. нови е поне колкото цената на марков нисък клас винтоверт. Вярно е че продават и някакви за по 4-6лв бройката за нови, ама мълвата упорито ги квалифицира като рециклаж с нереални данни. Под цветовете визирам наистина фолиото с което са обвити елементите. На тях рядко пише фирма производител. Аз съм отворил поне 30 батерии от лаптопи и максимум в две да е пишело производител на елементите. Зарядното е оттук http://hobbyrc-bg.com/index.php?main_pa ... ucts_id=45. Има го и по евтино по чужбинските сайтове.
stan73 - майстор
Към колегите с проблемни Парксайд акумулаторни бормашини/винтоверти: проблемите описани от Вас сочат за проблеми в батерията - елемент (клетка), връзки или защита.
Батериите са като следва: 1 клетъчна (за малкия), 3 клетъчна за 10.8 волтовия и 5 клетъчна за 18 волтовия. Всяка клетка си има защита. Тя сработва при разряд - 3 волта. При заряд - 4.2 волта на клетка. Напрежение извън тези рамки е много вредно за литиевойонни и литиево полимерни акумулатори !
Ако машините Ви са закупени преди по-малко от месец - би трябвало да ви възстановят парите при връщане на уреда, а иначе гаранцията на уредите им е 3 години, но не ми е ясно дали покрива и батериите.
stan73 - майстор
Към всички, желаещи да вдъхнат нов живот на старите си акумулаторни батерии за съответните машини:
Ако нямате достъп до купища акумулаторни пакети от лаптопи, както колегата (ESPACE по-горе), следващият най-евтин начин/вариант е от този сайт с литиевополимерни акумулаторни батерии:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ands_.html
Клетките/пакетите на Turnigy са качествени и мощни (на практика са най-евтините от качествените).
Батериите/акумулаторните пакети трябва да бъдат съответно: 1 клетъчна за 4 волта, 3 клетъчна за 10.8 волтовия, 4 клетъчна за 14.4 до 15 волта и 5 клетъчна за 18 волтова машина. Всяка клетка трябва да има защита по напрежение и температура ! Тя сработва при разряд - 3 волта ! При заряд - 4.2 волта на клетка ! Напрежение извън тези рамки е много вредно за литиевойонни и литиево полимерни акумулатори !!!
Да вземем за пример този литиево йонен акумулаторен пакет:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tAodBnUAcA
Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack

Означава, че е 3 клетъчен, с капацитет 2200mAh и издържа на разряден ток 44 Ампера. Цената е само 8 долара. Не се сещам за друго толкова достъпно и качествено решение.

Но с литиево полимерните и литиево йонните акумулаторни батерии трябва много да се внимава ! Не трябва да се разреждат под 3 волта и не трябва да зареждат над 4.2 волта на клетка !!! Това при акумулаторен пакет обикновено е трудно, затова са създадени чардж мениджъри/балансери.
От този линк може да си изберете съответният на прилична цена:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... rgers.html
Според мен обаче ще са Ви нужни и известни познания по електроника/електротехника...

Предимства на литиевойонните/литиевополимерните акумулатори/пакети: по-леки, ниско вътрешно съпротивление, отсъствие или нисък мемори ефект, оносително голямо съотношение тегло/енергоемкост (особено за литиевополимерните), а и последните са по-евтини ако се купят от правилното място.
Недостатъци: много трябва да се внимава при заряда или разряда им, много да се внимава да не се увредят механично, много да се внимава да не се прегреят или окъсят !!!
Ако това не се спазва - може да се запалят или взривят !

П.П. Само да поясня: не работя нито за ЛИДЛ, нито за ХобиКинг, само се опитвам да помогна на нуждаещите се !
ESPACE - майстор
stan73 написа:
Към колегите с проблемни Парксайд акумулаторни бормашини/винтоверти: проблемите описани от Вас сочат за проблеми в батерията - елемент (клетка), връзки или защита.
Батериите са като следва: 1 клетъчна (за малкия), 3 клетъчна за 10.8 волтовия и 5 клетъчна за 18 волтовия. Всяка клетка си има защита. Тя сработва при разряд - 3 волта. При заряд - 4.2 волта на клетка. Напрежение извън тези рамки е много вредно за литиевойонни и литиево полимерни акумулатори !
Ако машините Ви са закупени преди по-малко от месец - би трябвало да ви възстановят парите при връщане на уреда, а иначе гаранцията на уредите им е 3 години, но не ми е ясно дали покрива и батериите.
Ей сега слизах до гаража и я отворих тази батерия да я видя ИЗотвътре :) . Добре направена електроника, 5клетъчна, 1500mAh, елементи 18650(същите като в лаптопите) изолирани с оранжево фолио и никакви надписи по тях. Само по една лепенка с бранда Parkside и малко данни за напрежение и капацитет. Идеално балансирана-всички елементи дават еднакво напрежение до стотна. При натоварване падат равномерно с няколко стотни разлика само, няма данни за прецакан елемент. Защитата изключва не на 3 волта, а на 2,6. Сега дали изключва по елемент, или по общо напрежение няма как да разбера. Но точно на 13V идва cut-off. И това можех да емулирам, ама не се задълбочих. Извода: Батерията си е в ред ама толкова си може. Те хората за по натоварените приложения са сложили 1 скорост, ама аз понеже съм си бързак гледам бързичко да стане. Това е. Не е лоша машина, като за парите си.
stan73 - майстор
И аз имам 18 волтовия винтоверт/акум. бормашина Парксайд. Мисля да му правя мини ревю тези дни като ми остане повече време...
Моят спира да работи при 15 волта (3 волта на клетка), прекратяването на заряда става при 4,2 волта на клетка (21 волта общо за акумулаторния пакет). Пълен заряд с неговото си зарядно прави за 57 минути (това ми е първият заряд).

@ESPACE
Убеден ли си че измервателният ти уред мери точно (понякога даже заради изтощена батерия е възможно да мери с грешка (моят например (Мастек) тогава показва повече, но с добра батерия мери много точно - преди имах зачислени служебни един Флюки § Филипс и един Метекс (и двата висок клас) та съм го сравнявал с тях...) ?
Няма логока да са различни, както и изключването да става при 2.6 волта на клетка. Производителите прекрасно знаят, че това е вредно за тях. При някои нови типове ак.бат., даже фаталната граница (за необратимо влошаване на параметрите на ак.бат.) даже не е 3, а е 3.3 волта.
ESPACE - майстор
И моя е Mastech, освен него имам още три. Щях да го хвърля в кофата ако греши с 4 десети при три волта или с 3 волта при 15. Всичките са калибрирани. Не е това, просто при толкова си изключва. Ако не забавя и клип може да направя :) Между другото са ми се съживявали елементи с разряд доста под 2 волта. И аз не го вярвах, ама и добър капацитет извадиха след това. Значи да се уточним. Аз не знам при колко волта спира да работи. Тези 13 волта са cut-off при натоварване. Значи стартирам с 18,4V и принудително го натоварвам. Като падне напрежението на 13V спира подаването на ток. Пускам спусъка, напрежението се вдига веднага над 18V и след 3 сек ако не натискам спусъка е отново online. Ако натисна по рано, нови три секунди минават преди да е на линия.
stan73 - майстор
То и аз имам още няколко измервателни прибора, но само този съм сравнявал със скъпи и точни такива... Пак повтарям - не виждам реален смисъл производител на който хората от R & D отдела са вероятно с много по-големи познания по темата от теб и мен взети заедно (като се има предвид, че и са им предоставили вероятно фирмената документация и от производителя на клетките...).

Тема "Промоция в Lidl на Parkside и Powerfix - инструменти?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: