Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
imegogo написа:
аз поставям chint мисля че цена/качество са добри какво е мнението ви за тях ?
Да така мисля, но има и някои големи боклуци от тях дефектотоковите им зашити дават голям брак не са надеждни много дори и да работят, моторните им защити също, Контакторите им са добри, прекъсвачи, бутони , релета...
MIRO_073 - майстор
Качвай снимки да видим новото табло :cool:
valerko - специалист
MIRO_073 написа:
Качвай снимки да видим новото табло :cool:
Чекай, трябва да ми отлежи в тиквата, за пръв път ще пипам сериозни тоци. Всичко съм набавил, чакам един френд да пази на вратата да не минава тока и почвам. Малко съм контузен с преден ляв крак в момента и не знам кога ще стане. Снимки задължително ще има...аз ако не се похваля просто няма да съм аз. Ако няма снимки четете на последната страница на Труд за мене....статията ще започва с "овъглен труп откриха съседи" или "самоделно табло изпепели апартамент" или нещо от сорта. :lol: :prayer:
valerko - специалист
Eто най-накрая го направих. Може да не е първа хубост, но като за сефте мисля е добре и съм горд от себе си.

Обаче имам един въпрос. Долу при главното табло на входа имам предпазител от старите, керамичен, с телчица е. Имам един 63А, нов, на него обаче пише 500V и не посмях да го сложа. Има ли проблем да сложа този от 63А при положение, че в новото табло за главен съм сложил 40А?

Прикачен файл

IMG_1146.jpg
IMG_1146.jpg (59.04 KиБ) Видяна 3203 пъти

Прикачен файл

IMG_1144.jpg
IMG_1144.jpg (97.91 KиБ) Видяна 3203 пъти

Прикачен файл

IMG_1143.jpg
IMG_1143.jpg (94.23 KиБ) Видяна 3203 пъти

Прикачен файл

IMG_1141.jpg
IMG_1141.jpg (78.94 KиБ) Видяна 3203 пъти

Прикачен файл

IMG_1139.jpg
IMG_1139.jpg (79.53 KиБ) Видяна 3203 пъти
PCL82 - майстор
Браво за желанието! С фиксирането си се справил добре, но с електрическия монтаж е зле и си заложил старите пробелеми. Преправи някои неща докато още не си загубил инерция:

Захранващите кабели не бива да се снаждат, още повече нулата, която е и защитна. Ще преместиш нулевата шина отляво и ще махнеш удължението. Ако зеленият нулев проводник не стига го нулевата шина ще го пуснеш да мине под евро шината на предпазителите и да излезе от горната й страна. Така вече ще стигне та ще и остане резев. Проводниците се оставят само толкова заголени, колкото да влезнат в клемите. Не вива да се вижда гола мед с цели милеметри извън клемите. Ако жилата са били наранени от винтовете тъй и тъй трябва да ги отжежеш и заголиш наново, резев имаш достатъчно. Ако пък медтта е здрава можеш да сгънеш края на две и така да обереш излишъка, като същевреммен о увеличаваш контакната площ. Защо в последния десен предпазител влизат два кабела? Ако са с различни сечения въръзката не е надежна! Оправи ли грешката с кръговете за печката и контактите общи нужди в кухнята?

Голите зъби на гребена е добре да се изолират с парченца шлаух. Допълнителният кабел за контакт в коридора е добре да се фиксира, но понеже става въпрос за късо парче е най-добре да се смени с трижилен СВТ 3х2,5мм2 и да се скрие в кабелен канал.
valerko - специалист
Нулевия ако го сложа вляво заедно с другите тогава 1-2 от другите кабели не стигаха. Мислех с лустер клема да го удължа ама нямах. Печката е сама на отделен предпазител от 25А заедно с аспиратор и кафемашина. Ще има доработки явно, ама друг път, че вчера за 3 часа се изпотих и под езика и нямах нерви повече. Гребена дори ще го изрежа, няма да слагам други предпазители. Последния десен действително са различни сечения и бая псувни изядоха, че не ще да се стяга, докато не омотах по-тънкия за по-дебелия и се оправи работата...знам, че не трябва така ама...Най-важното е, че не можа да гръмне нищо. Благодаря за градивната критика. Определено ми е от полза. А нещо относно въпросчето от предния ми пост за 63А бушон...
PCL82 - майстор
Така е като правиш нещо за пръв път и те е страх дали ще стане. На следващия път вече се обръгва. Важно е да не оставяш сериозни грешки след себе си, особено такива които се проявяват след време. Щом мостовите кабели са къси изкърти ги с няколко сантиметра надолу и обърни основата на таблото на 180 градуса, така че да влезнат отдолу на предпазителите и всичко заспива. Няма да дупчип за нови дюбели. Предпазителят от 63А можеш да ползваш само като шалтер, но не е нужно да го слагаш, след като си сложил 40А. Така хем имаш предпазител хем имаш шалтер. Предвиди още един предпазител и раздели последните два кръга!
valerko - специалист
Демек предлагаш всичко да го почна почти отначало? Не и преди да е гръмнало нещо, бая труд му хвърлих. Този от 63А дето мисля да го сложа е долу в таблото на входа, понеже сега е някакъв, който е горял и сега е с телчица, а този от 40А е в апартамента, няма как да не сложа бушон в таблото, няма да има ток горе.
fikata - майстор
Долу при главното табло на входа имам предпазител от старите, керамичен, с телчица е. Имам един 63А, нов, на него обаче пише 500V и не посмях да го сложа. Има ли проблем да сложа този от 63А при положение, че в новото табло за главен съм сложил 40А?
Това,че на новият ти предпазител 63А пише 500V те е смутило излишно. 500V означава изолационно работно напрежение, при което може да се ползва предпазителя, например и в мрежа 3х400V.
Този предпазител с това номинално напрежение 500V спокойно може да се инсталира и в мрежа с 230V.
За така наречената селективност на предпазителите на захранването.
Главни предпазители с 40А на ап. табло и в главното предполага,че при к.с. или претоварване в апартаментната инсталация едновременно ще изключат/прекъснат и двата предпазителя.
Ако предпазителя в главното табло е една степен по-голяма,в случая 63А дава възможност първо да ти изключи гл. предпазител в АТ/апарт.табло/ ,а този в гл,табло да изключи при по-голям ток - претоварване или к.с. в захранващата линия до АТ .
Тази селективност ти спестява неудобството по никое време, когато ти се наложи да търсиш ключ от таблото с електромерите.
darken_nz - специалист
Ок, не ти се занимава с това, но поне сложи още един предпазител и раздели напъханите кабели в последния АП, защото както сам си разбрал не е много добра идеята. ;)
Това поне няма да ти струва кой знае колко усилия.

Тема "Новото ми ел.табло - моля за мнения и съвети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: