• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jasonsmith - помощник
Здравейте,
Отдавна ми се върти идея да си направя рафтове по дължина и ширина на мазето, че от 12 м2, в момента трудно си затварям дори вратата, всичко е нахвърляно по земята и яко ме дразни.
Та питането е, дайте идеи как ще ми излезе най-евтино,бързо и лесно. Засега съм се спрял на вариант с UA профили за ГК, само се чудя вертикалните профили и лавиците от какъв материал да са- засега си мисля за строителен шперплат?
Не ме интересува външният вид, държа единствено да е функционално..
:drinkers:
пишман_майстор - майстор
UA профилите са доста яки , има ги на различни ширини , няма начин да не стане с тях , строителния шперплат е идеален за целта .Според мен ще стане екстра
Валериус - специалист
Ако не държиш много на естетическия вид, а на здравината и ниската цена, то можеш да го направиш с палети (120см х 80см), като ги разрежеш по дължина и се получават две парчето с размери 120 см на 40 см. Можеш да си ги купиш от хипермаркетите, като употребяван амбалаж на цена 3-5 лева на брой за по-здравите, а има и дървени скари по 1-2 лева, дето можеш да им използваш дъските. По вертикала решавай укрепването, било с дъски, профили или тухли четворки. Ако рафтовете в ляво и дясно ги укрепиш плътно до стените, ще се получи доста добра устойчивост.
kozl - майстор
От студено огънати L профили и сурови чамови дъски. Здраво и евтино. Сака повече труд. При първата реализация нямах електрожен. Само ъглошлайф и бормашина. Сглобките правих на болтова връзка. Рафтовете се поклащаха, че от икономия сглобките бяха с по 1 болт като става. Анкерирах част от вертикалите за стените и клатенето спря.
За втората изработка вече имах и електрожен. По-бързо се оправих. Рафтовете са дълбоки по 60 см. Дъските наредих като суров чам. След време се появи луфт 1-2 см. Но не съм ги хващал за винкела и ги прередих като добавих дъска като компенсация на свиването. Суровия материал вдигна влажността в мазето. Ако платиш повече, шперплата е по елегантно решение и няма да се изкриви като суровите дъски.
jasonsmith - помощник
kozl написа:
От студено огънати L профили и сурови чамови дъски.
Да, това е добро решение. Ето и примерни цени на профили към днешна дата:
http://www.metal-m.bg/productdetails.aspx?id=6

Лошото е, че май ми излиза по-скъпо от UA профилите за ГК (40х40х3 май е най-подходящ размер).
Какъв размер дъски си ползвал? Колко горе-долу излиза цената на дъската?
kozl - майстор
Купувах от складове на околовръстния път за към 220 лв. кубика за кофраж. За дебелина 25 мм, това са 40 квадрата. В един от складовете имаше и абрихт, но не помня колко плащах за него. Дъските бяха 2 метрови с различни ширини (каквото се падне). Ма това беше преди ремонта на околовръсното - значи отдавна. Гледам сега са по-високи цените.
Купувал съм и китайски шперплат за кофраж на цена 17 лв/м2. OSB още не съм ползвал.
jasonsmith - помощник
kozl написа:
Купувал съм и китайски шперплат за кофраж на цена 17 лв/м2. OSB още не съм ползвал.
Шперплата е около 46лв./м2 с ДДС (цената, на която мога да го намеря..). OSB също е вариант, даже мисля, че е малко по-евтино от шперплата, но за 18мм.
VLADO66 - майстор
jasonsmith написа:
kozl написа:
Шперплата е около 46лв./м2 с ДДС (цената, на която мога да го намеря..). OSB също е вариант, даже мисля, че е малко по-евтино от шперплата, но за 18мм.
Това сигурно е цена за платно http://shperplat.com/shperplat_ceni.pdf
nikolson - майстор
jasonsmith написа:
Цената е за лист ок. 3м2, както е посочил Владо, а талашит хич не ти трябва. Все пак, най-евтиния вариант е чамови дъски.
inspo - майстор
Най- евтиния вариант е като издебнеш някой комшия да си хвърля стария гардероб или секция. От
тях излиза доста материал за стилажи :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Изработване на рафтове за мазето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: