Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hakama - специалист
Привет,
Тръбите са две (1 цол мисля) и една 3/4 (по средата).
Топла вода рядко ми се случва да уцеля (евентуално ако някой на 7-8 или 4 етаж се е изкъпал) - аз съм на 6ти, под мен не живее никой. Абе 1-2 кофи и идва, но след като се изкъпеш, спирам топлата и студената едва църцори, т.е. почти само топла ползвам :x Колко градуса трябва да е по задание?
Вече не е толкова ръждива (спряха ремонтите), но понякога си има кафеникав отенък.
kozl написа:

От мой няколкогодишен опит стигнах и до заключението, че в сгради с повече от 20 г. стаж с поцинковани тръби има много голяма вероятност циркулационната тръба да е запушена и хем я има, хем циркулацията хич я нема.
Хм, това може ли да се установи без демонтаж?
VLADO66 - майстор
По-тънката тръба е за рециркулация.Ако рециркулацията работи трябва да е топла.Ако не,се търсят причините-запушване,спряна помпа в абонатната или затворен кран по линията.
hakama - специалист
VLADO66 написа:
По-тънката тръба е за рециркулация.Ако рециркулацията работи трябва да е топла.Ако не,се търсят причините-запушване,спряна помпа в абонатната или затворен кран по линията.
Това предполагам е задължение на етажната собственост?
VLADO66 - майстор
Първо слизаш в абонатната и виждаш дали помпата работи,на таблото тя е означена с "БГВ".Някои хора я спират с цел икономия защото като работи има топлозагуби по вертикалния щранг,но без да ги е еня че на горните етажи се точи вода докато дойде топлата,обаче водомера ти за топла вода си върти :wink:
kozl - майстор
hakama написа:
Това предполагам е задължение на етажната собственост?
Вероятно на отговорника за "топло" ако изобщо има такъв и каква етажна собственост като всеки гледа само своето, а общото и кучетата не го искат.
Ако работят крановете от хоризонталната разводка (вероятно се намират в сутерена - мазетата) към щтранговете спри този кран на топлата вода, който е с по-голям диаметър. Ако циркулацията е отпушена топлата вода ще мине през циркулацията и ще тече топла вода. Ако е запушена цирк.тръба или ще църцори или нищо. Но това ако крана е изправен. Ако крановете на топлата вода са изправни като спреш и двата с по-големия диаметър и този с по-малкия за цирк.вода топлата вода трябва да спре.
Ако пък чакаш етажната собственост да те изкъпе ще се къпеш със студена вода.
hakama - специалист
Днес трябва да дойде техник от Топлото - да видим какво ще кажат.

ПП: Ключа от абонатната трудно бих го взел (камоли за подобни манипулации), затова реших първо по каналния ред да мина.
Ще пиша какво са казали техниците.
VLADO66 - майстор
hakama написа:
Днес трябва да дойде техник от Топлото - да видим какво ще кажат.

ПП: Ключа от абонатната трудно бих го взел (камоли за подобни манипулации), затова реших първо по каналния ред да мина.
Ще пиша какво са казали техниците.
В присъствието на човека отговарящ за абонатната :wink:
kozl - майстор
Вчера се занимавах с вертикални щрангове и кранове набутани в частни мазета. Първо не се знае чие е мазето, второ собственика го нема, трето вътре не е влизано от 20 години и само са меткани непотребни вещи от вратата, а крановете са недосегаеми. След като се облепих с паяжини, посипах се с кво ли не единия кран превъртя пък не бях подготвен...............
И така ще дойде техника от "топлото" и ако няма достъп до крановете за щранговете ще огледа абонатната стнция и ако е в ред ще отсъди, че сградната инсталация си е проблем на етажната собственост, а Топлофикация е до абонатната станция.
Е дано не е тъй и крановете са заложени само в общи части с осигурен достъп и всички кранове работят, но.......
Вчера за проба спрях крана на топлата и студената вода и оставих циркулацията отворена и в чешмите по вертикалата нямаше вода, а живущите бяха сигурни, че циркулацията им работи след като щранга е подменен с полипропилен преди няколко години.
hakama - специалист
Оказа се запушена циркулационна тръба...
Отделно в кухнята дебита на студената вода е доста слаб, тръбите са на 10-15г.

Как стои въпроса с подмяна на щранговете (8 етажа по два апартамента на етаж) - та колко % трябва да са съгласни от живущите, за да се сменят?

Дойде една оферта и не ми се струва нещо непосилно, 100-120 на щранг + хоризонталните (в мазето). Значи около 300лв. :?

Освен спестяването на топлина, качеството на водата ще се подобри ли, за да знам как да защитя идеята.

Кофти е, че съм на 6 етаж чак, т.е. трябва 5 домакинства под мен да се съгласят или поне 4.
Тези над мен ме съмняват малко, но има преходници за тази цел. :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
Виж сега - и качеството на водата ще се подобри много, но и сигурността. От смяната на щранговете не може да се спасите - рано или късно ще се случи. Старите тръби гният с всеки изминал ден и обикновено се случва пробива да стане в най-неподходящия момент - или по някой празник да останете без вода, или в някой дълбок сняг, когато никой не работи и трябва да чакате с дни. Но нека всеки да си представи какво би се случило, ако в негово отсъствие се пробие тази изгнила метална тръба и му наводни жилището :)

Тема "Подмяна на щрангове (хладка вода) - "Енергийно обновление"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: