Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
kborisov написа:
Сега вода имам обаче ми възникват въпрои:
1. Мога ли да сложа бърза връзка долу при помпата? Дали ще издържи на налягането? (около 2-3 бара трябва да е)
2. Филтри за вода? Например за да си пълня басейна, че е леко мътна :)
3. Никой нищо не каза за химикалите за обработка на водата?
1. Може. Обикновено ги дават до 10 бара.
2. Леко мътното ще си го оправиш в басейна с коагулант. Не забравяй че за басейна ще ти трябват и още няколко препарата.
3. Основното за дезинфекция е хлорирането. Може да използваш натриев хипохлорид (течен) познат под името белина или калциев хипохлорид (на гранули) и е познат като хлорна вар.
http://www.sigma-ood.com/produkti-bitova-himia/
Иначе има много методи за пречистване на вода. Всичко зависи от това колко искаш да е чиста и колко пари си склонен да потрошиш.
http://www.nikol-n.com/page.php?n=9522& ... ew_id=9522
:partyman:
NeoBoss - специалист
малко късно се включвам ама за тоя случй май една таква помпа си е най добрия вариант
http://www.youtube.com/watch?v=qWqDurunnK8

къщата ако край реката няма други къщи на които да им пречи звука от хидравличния удар си :supz:
Krass - майстор
Ако има пад, но ако е бавнотечаща колко километра маркуч ще му трябва?
kborisov - специалист
Това с клапите съм го виждал (отдавна). Поточето просто няма нужния дебит :) и е бавно течащо да.
Бих докарал с тръба само, но точно при мен е равно и ще иде много, ама много.
За басейна: @hidrazin благодаря - не знаех, че има такъв препарат "коагулант".
За белината знам. Пробвал съм, но мерише гадно - ръцете да си намокриш после 2 дена се усеща. По-добре хлор.
hidrazin - майстор
Основното за дезинфекция е хлорът - без значение в какъв вид е. За шоково хлориране при басейните масово се използва солна киселина. Много по-евтино е от "специализираните" препарати. :) А за това че белината миришела - ами то и хапчетата за басейн миришат. Все пак състава им е еднакъв - хипохлорид. При белина е течен а при хапчетата е твърд. Миризмата зависи от концентрацията.
А относно коагулантът - когато утрепеш алгите с някакъв препарат те си остават да плуват във водата и тя си остава мътна. Коагулантът събира тези микрочастици в нещо като парцали които падат на дъното, по-лесно се чистят и водата става бистра. нещо като избистрянето на ракията с яйчен белтък. :-D
VLADO66 - майстор
Флокуланти са хидра,един бял прах който действително прави ускорено утаяване и уголемяване/образуване на флокули/ на неразтворените частици.Гадното на препарата е че е силно хидроскопичен и трябва да се работи внимателно щото ако попадне на мокър под става страшна пързалка.
hidrazin - майстор
Ползваме изключително течен комбиниран коагулант/флокулант:
Коагулант /флокулант/ CTX 41
Ей малко за флокулацията:
Флокулация
и за коагулацията:
Коагулация
Явно ползваш само флокулант. По-добър резултат се получава с течния комбиниран.
VLADO66 - майстор
Зависи какъв е характера на флокулираното вещество,да ползвал съм само флокулант в пречиствателната станция след проби с най различни видове.Беш ми омръзнало да меря сухото вещество в утайката след филтърпресата през няколко часа.
hidrazin - майстор
:-D Ами значи нямаше нужда от линковете за коагулацията и флокулацията. Е, може пък на някой друг да му влязат в работа.
Здравей приятел, искам да споделя с теб моят опит
който е от онзи ден.
На мен ми се налага да се сдобивам с вода на вилата от малка рекичка от изворче която се намира в едно дере на 350 метра от къщичката ми.
Дилемеата беше голяма и реших че без да пробвам няма как да стене.
Купих полиетиленова тръба фи 20 и кабел и качих водата до къщата.
Мноооого бях щастлив!
Помпата е украинско бибо което има напор 80метра
Денивелацията ми е 24метра
по принцип физиката казва,че за всеки 10м хоризонтална тръба, помпата изразходва сила за преудоляването на 1м вертикален напор. Та сметката ми беше такава:
350м = 35м денивелация + 24м денивелация в терена = 59м напор!
Трябва да ти кажа че бях изненадан от резултата
Дебита на водата при мен е 6 л./мин
На мен ми е достатъчен. успех ти желая.

Тема "Помпа за вода от реката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: