• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
MrMurdjo - майстор
Всъщност малко съм преувеличил - 12 000 лева беше, ама имах останал погрешен спомен за толкова евро :-D

То затова доста хора или купуват ръчния модел и го цифровизират, или някаква малка втора употреба настолна промишлена фреза и пак я модернизират до CNC. Иначе, понеже аз не съм учил никога за стругар или фрезист, не мога да си представя само с ръчна фреза да изкарам два еднакви детайла, като горните :)
nikolson - майстор
В темата за дърводелската CNC фреза постнах http://www.worldofcnc.com/
Всъщност само фрезата без ЦПУ-то е към 2-3хил. лева.
Последна промяна от nikolson на съб май 25, 2013 7:57 am, променено общо 1 път.
sek.1 - специалист
Lautrec написа:
Здравейте,

Пускам тази тема, защото често ми трябват услугите на стругаро-фрезист и в тази връзка въпросът ми е за металообработващите машини.
Много бихте ми помогнали, ако разгледате линковете и кажете мнението си за избраните машини.
Фреза за метал
Струг за метал
Елелктрическа ножовка за метал
Бягай колкото можеш по далече от тези машини ! Това не са металообработващи машини а някакво извращение . Ако искаш добро стругче търси С 8 или от по малките ТОС MN 80 . За фреза колегите са казали вече . Ножовката с някои компромиси става .
tsenkov - специалист
Ако имаш нужда от ново наказание в къщи-купи си. Нито фрезата нито стругчето става за нещо. Е може да дялкаш клечки за зъби но не това е целта ти. За фрезите не мога да давам съвет каква да купиш но колегата които пише за Ц8 е прав.Малък струг,сравнително добра точност. Малко ми е неудобен за работа но се свиква.В момента го можеш да намериш много изгодно.Малкото стругче което ти хвали колегата ще работи добре до около20-25мм,след това е мъка.Имам подобно и знам за какво говоря.А трябва да имаш в предвид че с покупката влизаш в нов и то голям цирк-с окомплектовката.Ножове,свредла,патронници,центри,шублери, микромери , евентуално и нов универсал и тя стана че се не видя.За фрезата е още по сложно-цанги,разтъргващи глави, делителни маси фрезери...... Сега за детаилите-те са ляти под налягане и затова са почти невъзможни за изработване. Може да се комбинира фрезова работа и последваща с обемна ерозия за оформяне на овалите. Втория вариант-оформяне на фреза и оформяне на фреза с ЦПУ.И двата варианта са доста скъпи.Наи-лесно е да преработиш детаилите,така че да се избегнеш овалите.
Lautrec - специалист
Благодаря на всички.
Мисля, че разбрах.
profesionalist_wood - майстор
Със тия айнхели си е жив мазохизъм да работиш с тях.....заеби. Има хубави фрези ама са доста скъпи и само големите фирми могат да си го позволят.Та по-евтино ще ти излезе да ги поръчаш при някой майстор...ама като се види че не е читав бранша и почти са ни опрели до стената ще се наложи кредити и там подобни за да се купи това оборудване,както аз ще тегля кредит за да си купя заточваща машина за длета и ножове....без който не мога
  • 1
  • 2

Тема "Металообработващи машини – фреза, струг, ел. ножовка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: