• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
илко илиев - специалист
галин правил ли си на два етажа и става без помпа смятам че съм прав
аз съм правил радиатори на ток по способа как на дете лъжички за кафето ако знаеш.слагам един нагренател имога да го направя ако искам и 10.киловата само да има кой да плаща тока.тогава нямаше помпи,използвахме денивелацията ако знаеш за какво става на въпрос.на един радиатор какъвто и да е се слага тоя нагревател в една тръба и като се пусне тока започва да върти водата без помпа водата тръгва нагоре по тръбата и през радиатора се връща на долния край.по този начин има ли денивелация водата бяга нагоре и можеш да я накараш да се качи и даже и на третия етаж.на това му викам термопомпа.
mamkata - специалист
илко илиев написа:
галин правил ли си на два етажа и става без помпа смятам че съм прав
аз съм правил радиатори на ток по способа как на дете лъжички за кафето ако знаеш.слагам един нагренател имога да го направя ако искам и 10.киловата само да има кой да плаща тока.тогава нямаше помпи,използвахме денивелацията ако знаеш за какво става на въпрос.на един радиатор какъвто и да е се слага тоя нагревател в една тръба и като се пусне тока започва да върти водата без помпа водата тръгва нагоре по тръбата и през радиатора се връща на долния край.по този начин има ли денивелация водата бяга нагоре и можеш да я накараш да се качи и даже и на третия етаж.на това му викам термопомпа.
Това се казва конвекция, а термопомпа е нещо много, ама много различно :?
galin.com - специалист
Водата се движи ето по тази причина.
Конвекция - процес на топлопренасяне чрез движение на частиците на флуид (течност или газ). Движението на флуидите бива слоево (ламинарно) и вихрово (турболентно). При слоевото движение частиците на флуида се движат успоредно помежду си в една посока, а при вихровото движение се движат в безпорядък. Преминаването от слоево във вихрово движение става при критична стойност, зависеща от температурата и вида на флуида. При естествена (свободна) конвекция обемите на флуида, които се намират до повърхността на нагрятото тяло се загряват, разширяват, олекват и придвижват, като мястото им се заема от по- студени слоеве. При изкуствената (принудителна) конвекция скоростта на движение на флуида се определя от обдухвател или нагнетител и пренесеното количество зависи от вида, скоростта на движение и температурата на флуида.

Знаех точния термин, но нарочно изчаках друг да го напише за да не изглежда като лично отношение.
Искам да поясня, не се заяждам само отстоявам мнението си.

Илко Илиев, и в двата примера говориш за парно, което работи на принципа на затворена рециркулационна система. Човека обаче иска работеща схема за битова топла вода, която се загрява от единя край и изтича от другия. Къде е общото ??

Крум, като цяло си прав. Но това (чакането) важи за уреди директно закачени рециркулационния кръг. Ако има отклонение от 5 метра наляво пак ще трябва да изчакаш да изтече водата от тези 5 метра докато дойде топлата. Плюса е че чакаш по-малко. :wink:

Ники, ето ти съвет. Сложи помпата на холендрова връзка, за да може ако решиш да се откажеш някой ден от нея или се повреди да може да направиш лесен байпас.
dalgia - специалист
Ето при мен бойлера е в мазето до котела.От всако дълго тклонение може да се пусне рециркулация и да се събере в обща.

Прикачен файл

04012008515.jpg
04012008515.jpg (25.4 KиБ) Видяна 5914 пъти

Прикачен файл

04012008517.jpg
04012008517.jpg (44.18 KиБ) Видяна 5914 пъти

Прикачен файл

04012008516.jpg
04012008516.jpg (35.05 KиБ) Видяна 5914 пъти
galin.com - специалист
dalgia, твоята система и тя включва подгряване от котел, което не пречи. Съжалявам, но не ми стана много ясно от снимките.
Имам въпрос към теб. При първото пускане сутрин на топлата вода, колко време я чакаш докато стане с постоянна температура ?
dalgia - специалист
Tя работи и на ток и на котел.Има терморегулатор който включва допълнителна помпа за подгревателя над 50*С в котела.Тогава се къпеш като в блок с абонатна станция.Докато работи котела няма проблеми.Бойлера се пълни с топла вода т.е. студената се подгрява преди да влезе в бойлера.Ако спре котела се изключва допълнителната помпа на 50*С.Ако падне температурата в бойлера и не работи котела се включва на ток от терморегулатора. Ако още има неяснотий питайте.
илко илиев - специалист
Галин аз не се сърдя.Нали за това е това всеки да си дава мнението.но аз съм го изпитвал това на практика,тоест само практиката ме е учила.чел съм но съм ходил и където отида копирам и си правя изводите така че пиши ако знаеш нещо ново
dalgia - специалист
[quote="galin.com"]dalgia, твоята система и тя включва подгряване от котел, което не пречи. Съжалявам, но не ми стана много ясно от снимките.
Имам въпрос към теб. При първото пускане сутрин на топлата вода, колко време я чакаш докато стане с постоянна температура ?[/quot
5 секунди :)
galin.com - специалист
dalgia - добре си се справил. Поздравления.
Ей сега направих тест за 5 секунди колко вода изтича от чешмата. 0,6 литра. (при доста ниско налягане за съжаление). Но поне е реално.
Ако за удобство приемем че радиуса на тръбите ти е 1 см се получава че тръбното отклонение е на около 2 метра от циркулационния кръг.
Прав ли съм ?
lyki - специалист
Посипва, си главата с пепел и се извинявам за поста си в началото на темата , явно не съм разбрал за каква циркулация иде реч.

Имам забележка към колегите начертали схемите , нито една от тях не е вярна , принципа е верен но схемата изпълнена на сляпо от човек който не се е занимавал с водопровод няма да проработи.
От опит (доколкото го имам) съм установил едно правило ,че студената вода на вход или на изход се поставя винаги от дясно при бойлери и смесители.
Както вече някой спомена , схемата е удачна при централно топлоподаване , за два етажа къща или за развивка на един етаж от къща нее рентабилна което не значи че нее възможна.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Струва ли си да правя рециркулация в къщата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: