• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Здравейте, моля за вашето мнение по следния въпрос: мисля скоро да купувам дървата за зимата. Досега винаги съм бил на меше, имам камина с водна риза и за една зима отиват около 10 кубика дърва. Обаче мешето винаги е леееко прясно, никога не съм случвал на сухо, отгоре на всичко го продават на тон :-D
Обаче преди два дена минах от там и гледам са заредили габър (поне така казаха), изключително сух, отгоре на всичко и доста по евтин. Мешето е на 150 лв. тона, а габъра на 130лв. Това което е доста по-различно е диаметъра, всички са кръгли с диаметър максимум 15 см. и съответно не са цепени защото няма смисъл.
Та въпроса е: какво не му е наред, че е хем сух, хем евтин?
VLADO66 - майстор
Габъра като калоричност стои'между бука и дъба.Проблема при него е че като изсъхне не можеш да го сцепиш с нищо,защото жилите са му усукани и не се цепи.
MamaMy - майстор
М'да :? Някой ще цепи камъни. Аз една година ги рязах. 2-3 годишни метровки габър около 3 м3 но все едно нарязах 20.
Gek - специалист
Те са нарязани и нацепени. Всъщност нацепени почти няма защото както вече писах диаметъра му е много малък, макс. 15 см. След като са малки като диаметър и нямат нужда от цепене излиза, че единствения недостатък отпада, така ли е? Или има и още нещо?
VLADO66 - майстор
След като няма да им правиш нищо няма проблем.Последната зима горих габър и съм доволен.
MamaMy - майстор
Така цели горят по-трудно. Иначе габъра е перфектно дърво за барбекюто. Прави жар като антрацитни въглища. Пържолите трябва да ги оставяш 4 пръста дебели за да не съхнат :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
В крайна сметка ако не станат за камината ще печеш пържоли в барбекюто. Мале колко пържоли ще изпекат 10м3 дърва :-D
Gek - специалист
Замислихте ме сериозно :?
Аз мислех, че ще ме откажете, а то :)
MamaMy - майстор
Я се откажи колега. Толкова пържоли няма кой да ги яде :lol:
tysonlkr - специалист
Gek написа:
Те са нарязани и нацепени. Всъщност нацепени почти няма защото както вече писах диаметъра му е много малък, макс. 15 см. След като са малки като диаметър и нямат нужда от цепене излиза, че единствения недостатък отпада, така ли е? Или има и още нещо?
Нецепените дърва по трудно се запалват и горят, независимо колко са тънки. Ще ти правят много жар, няма да смогнеш с пържолите :razz:
Щом не са цепени ти ще трябва да сцепиш някои, а както казаха колегите, изсъхнал габър много трудно се цепи.
  • 1
  • 2

Тема "Габър за камина с водна риза ДА или НЕ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: