• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
garvanski - напреднал
Здравейте.
Правя ремонт на жилище ново стройтелство. Стигнах до бояисването и изникна много грозен проблем. Стените са с машинна шпакловка- турбозол мисля че се каваше. Преди боядисването минах всички тавани (гипскартонени- окачени) и стени с шкурка 150, след това грундирах с грунд 1 към 4 (по предписание на пройзводителя) и след изсъхването му боядисах таваните с латекс "Леко", а стените с цветен латекс "Марсел"- Нинахим.
Като погледна срещу стените е покрил много добре, но като застана до стената и гледам към прозорците боята стой като на петна.
Интересното е, че имам по една стена + фигурите на таваните с тониран латекс и там нямам пролеми- покрил е идеално.
Моля, дайте ми съвет да прешпакловам ли, латекса ли е проблема, грунда ли е проблема или това, че не минах с колор кит преди боядисване, но си мисля че няма смисъл на тези прави стени.
Има ли начин да оправя проблема с по- малко ядове.
Подрави.
kozl - майстор
Общо взето ако петната не се виждат когато ги гледаш перпендикулярно, а ги забелязваш само от косо наблюдение, най-вероятно се дължи на ефекта "гланц-мат". След шлайфане част от повърхността се е "полирала", а друга е по-грапава. Латекса реагира по различен начин в-у основата и отразява различно светлината, което виждаш като петна. Ами този проблем ние го решихме със смяна на боята, че по-лесно. Иначе упражнението е хомогенизиране (уеднаквяване) на повърхността. При нас ефекта най-вероятно се получи от техниката за заглаждане на машинната мазилка. На места шкурката бе свалила шпакловката и шлайфала от мазилката.
При теб пишеш, че няма шпакловка. Вероятно мазилката е заглаждана (пердашена) след полагането - ефекта е като шпакловка. Ти си я шлайфал и на места си свалил горния слой, на други не, от там различна структура на повърхността и на латекса. Грунда явно не е уеднаквил повърхностите. Аз не познавам грунд, който да помогне в случая. По скоро шпакловка и пак шлайфане или друг латекс, който да не проявява ефекта на петната.
garvanski - напреднал
kozl написа:
Ами този проблем ние го решихме със смяна на боята, че по-лесно. .
С какъв латекс боядисахте за да стане еднакво покритието?
VLADO66 - майстор
Такъв ефект се наблюдава и при прекаляване с грунда.Лечението е колоркит,шлайфане и боядисване отново с добре разбъркана боя в кофата.
kozl - майстор
garvanski написа:
С какъв латекс боядисахте за да стане еднакво покритието?
Първоначално с Боро и ефекта се появи. После пробвахме с няколко и избрахме някакъв по-евтин. За съжаление не помня мярка. Прегледах и снимките, но никъде не открих снимка с кофа от латекса. А и не съм горд от това компромисно решение, но все пак живота е низ от компромиси.
chapara - майстор
Шкурката трябва да е 200-220 :wink: 2:1:4 в порядък Вода:Грунд:Латекс, конкретно за твоя грунд, за първата ръка.
garvanski - напреднал
VLADO66 написа:
Такъв ефект се наблюдава и при прекаляване с грунда.Лечението е колоркит,шлайфане и боядисване отново с добре разбъркана боя в кофата.
Явно нямам избор. Ще си мина латекса с бетон контакт, след това една ръка гипсова шпакловка, грунд, една ръка колор кит, шлайфане с шкурка 180- 200, грундиране отново и нанасяне на 2 ръце латекс. Поправете ме ако бъркам нещо.
VLADO66 - майстор
Бъркаш-никакъв грунд повече.Нанасяш колоркита само върху грапавите участъци като консистенцията трябва да е една идея преди да се разтече от маламашката.След което шкуриш без да натискаш,обираш прахта от стената най-добре с прахосмукачка и боядисваш.
garvanski - напреднал
VLADO66 написа:
Бъркаш-никакъв грунд повече.Нанасяш колоркита само върху грапавите участъци като консистенцията трябва да е една идея преди да се разтече от маламашката.След което шкуриш без да натискаш,обираш прахта от стената най-добре с прахосмукачка и боядисваш.
Ок, разбрах. При мен петната са по целите стени и ще трябва ицяло да се минат с колор кит.
И сега един може би тъп въпрос, но не съм наясно:
Понеже знам, че колор кит-а е много тънък слой няма ли след полагането му директно в/у латекса без гипсова шпакловка преди него и боядисването му да прозират петната от преишното боядисване?
VLADO66 - майстор
Нали за това се нарича колоркит-за корекции по боядисани повърхности.
  • 1
  • 2

Тема "петна по бояисана стена с латекс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: