• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Като брадвата срещне дървото се връща със същата сила и те удря в челото :-D
igt - специалист
Много добре си премисли ситуацията!
Ако впоследствие се наложи да го цепиш този габър икономията ще ти излезе през потните жлези.
Миналата година на село бяха докарали в двайсетте кубика на старците около два кубика габър. Разъл съм го на 10 см. трупчета и няма цепене - ужас.

Въпрос - какво е това "мешешето"?
nikolson - майстор
igt написа:
Въпрос - какво е това "мешешето"?
Меше, цер, благун-сортове дъб. :)
ArturDent - Почти Безобиден
И аз изгорих 3 тона габър тая зима - май същите като твоите до 15 см диаметър, но обикновено 10 см.
Ставаха за преходния сезон, защото много често трябваше да хвърлям, друго си е да натикам 3-4 парчета с диаметър 20+ в камината и да забравя за 8 часа.
Подреждането също е малко по-трудоемко - всички са кръгли и са повече парчета отколкото нацепените.
Но за топленето топлят.

А за цепене - най-добре съм се справял с бук, но по нашия край не предлагат...
Меше, акация и габър, това е...
шоп - майстор
Gek, купувай смело.

Ще се топлиш повече за по-малко пари. Мешаното и мокро за 150 лв тон е по-лош избор от сух габър за 130.

Ако ти трябват по-дребни и тънки си купи и 1-2 кубика дъб или бук и си ги нацепи на тънки.
kuuuuuul - майстор
И аз гледам да купувам само габър,но тази година нямаше и взех дъб :sad: лошото при него че му е много дебела кората,а това си е загуба :lol:
rambo_81 - помощник
Здарвейте. Аз сам горски и от 8 години горя само габар. Последната ми дипломна работа беше за бука и мога твардо да кайа, че по добра дарвесина за горене от габара няма.

Относителна горивна стойност на различните дървесни видове

Стойностите са дадени в процент от буковата дървесина, отнесена към обема във въздушно сухо състояние (Приема се стер букова дървесина = 500 kg, стер елова дървесина = 350 kg / Стер = Простр.куб.м/)

Данните са осреднени от 10-12 стойности на различни автори.

Широклистни

Мукина 115
Воден габър 110
Трънка 110
Черница 108
Брекина 105
Джанка 105
Синя слива 105
Габър 104
Глог 102
Бук 100
Акация 99
Ябълка 98
Дъб 97
Ясен 97
Круша 96
Явор 90
Бряст 93
Орех 99
Бреза 82
Череша 86
Офика 86
Об. кестен 85
Платан 83
Конски кестен 76
Липа 70
Елша 69
Бяла върба 68
Топола (общо) 59
Върба (общо) 56
lov - майстор
Миналата зима изкарах само на габър. Но пък и дърветата си бяха с внушителни размери по малко от 25-30 санта нямаше. Рядко се случва ама нали кръсника горски та ме уреди. Малко зор с цепенето но пък и дори само на две ми върши работа. Гори и мокър а като изсъхне е като барут. По добро и за мен няма от това дърво.
  • 1
  • 2

Тема "Габър за камина с водна риза ДА или НЕ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: