От мобилни телефони до цифрови камери
MamaMy - майстор
Преди време ми потрябва аналогова антена за място с много слаб сигнал от връх Ботев. Закупих си антена която да бъде актуална и с цифровата телевизия. Реших, че е добре да инвестирам в бъдещето
Изображение

Голяма грешка и сметка без алчен кръчмар. Съединителите решили, че не им е изгодно да излъчват цифров сигнал от връх Ботев. Който до сега е ловил от там гори. Евентуално пускаш молба и специална комисия ти прави проба и ако не ловиш нищо ти монтират сателит. Ми аз и сега си имам сателит, но искам и цифрова ефирна. Това означава ли, че ще го издухам както с антената?
fbr - майстор
MamaMy написа:
Съединителите решили, че не им е изгодно да излъчват цифров сигнал от връх Ботев. Който до сега е ловил от там гори. Евентуално пускаш молба и специална комисия ти прави проба и ако не ловиш нищо ти монтират сателит.
Това къде го пише. И тоя сателит към кой оператор ще бъде.
AAsat - специалист
Мисля че първоначално не е предвиждано излъчване от Ботев, но след това е решено да има. Честотите са като тези за район Плевен. Не знам накъде точно са ориентирани антените, но на места в района на Търново се приема.
todortv - майстор
AAsat написа:
...Не знам накъде точно са ориентирани антените, но на места в района на Търново се приема.
Ама от Арбанаси. :-D
http://www.predavatel.com/bg/3/botev
AAsat - специалист
В Търново се приема не само от Арбанаси а и от Света Гора и от предавателя в кв.Бузлуджа но въпроса не е този. От вр. Ботев в момента наистина има изъчване на DVB-T. Предавателя е 3 KW. Антените са насочени грубо казано в посока между Габрово и Севлиево. В с. Присово примерно ( 4 км от В.Търново) се приема сигнал от Ботев но не и от Арбанаси. Сигнал от Ботев се приема и в с. Яворец примерно( между Севлиево и Габрово). Източника на информацията за излъчването са работещите в регионалния раздел на НУРТС - информацията е съвсем достоверна.
kopaiko - специалист
Здравейте.Да използвам темата и да запитам за пустата му цифровизация като си купуваме декодери ще трябва ли да сменяме и антените. Защото господата от телевизията дрънкат само за декодерите а за антените нищо.
hidrazin - майстор
Не е задължително. Обърни си твоята на обратно (на 90 градуса). Ако си от Варна ще я хващаш от РРТС Франгата .
Трябва ли ми антена?
:partyman:
Здравейте!
На село за баба ми взех един приемник, но се оказа че трябва и антена понеже със стайната не хващаше.
Хубавите антени са скъпи, а евтините са лошо изчислени, но разчитат на усилвател. За това сметнах един BiQuad с рефлектор и се получи много сполучлива стайна антена.
Някои декодери имат опция за 5V в антенния изход, което е добре, понеже няма нужда от допълнително захранване на активна антена. В случая тази опция трябва да бъде забранена от менюто! /или да се постави керамичен кондензатор по пътя на сигнала/

http://www.changpuak.ch/electronics/bi_ ... signer.php
Статия и калкулатор за DVB-T BiQuad
Честоти по региони
Още един калкулатор за BiQuad и Dual BiQuad
П.С. Има някой разминавания при изчисляването на BiQuad антена в различните калкулатори, но не са фрапиращи... . Взема се средно аритметичната честота м/у най-ниската и най-високата честота, и за нея се смята антената.
При цифровата телевизия поляризацията е вертикална!
В моя случай квадратите са със страна 15см /мерено външно/, разстоянието от рефлектора е 7.5-8см, което е 1/8λ.
Размера на рефлектора би следвало да е 30x60см, но аз не го спазих понехе става твърде голям за стайна антена.

Сигнала е на 97% интензитета е на 60%.

Прикачен файл

Изображение0229.jpg

Прикачен файл

Изображение0227.jpg
ozimen - специалист
Вчера пробвах у нас-Варна и хванах осем канала с перфектно качество само с парче коаксиален кабел около метър дължина.Има го и информационния справочник.Канал едно излиза два пъти-SD и HD.Някой знае ли тв европа дали се излъчва ефирно,при мен я няма.

Тема "Антена за цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: