Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
darken_nz - специалист
Или просто да си изключваме техниката, когато има буря.
Не, че искам да дърпам дявола за опашката, но до сега тази тактика не ме е предавала.
kretio74 - специалист
darken_nz написа:
Или просто да си изключваме техниката, когато има буря.
Не, че искам да дърпам дявола за опашката, но до сега тази тактика не ме е предавала.
+1, то обикновено при буря няма ток, нет и вода :-D
ianis-build - напреднал
Здравей,
Аз се занимавам и с ПЦ-сервиз. Дай на някой който разбира да ти преинсталира ПЦ-то (щом се включва и стига до логото значи ПЦ-то си работи просто уиндолса се е прецакал) и да ти сложи една лан карта (ако се установи след преинсталацията, че е изгоряла) и всичко ще е ок.
kozl - майстор
Ако повредата е само в хард диска, тогава с boot disk трябва компа да тръгне. Пробвай. Но 100% LAN е повредена и вероятно е пробила и дърпа повече ток. Кофти, че е на дъното. При пробив от високи напрежения по-големите разстояния м-у елементите и пистите на платката дават по-големи шансове за по-малко повреди.
Имаш ли уреди и познания? След като подадеш захранване може ли да следиш захранващите напрежения?
Най-елементарно провери дали на и около чипа има прегряване. Това подсказва наличие на повишена консумация. Продава се и спрей за лесна и бърза констатация на греещите участъци. Аз лично не съм го пробвал, но му прочетох рекламата.
Последна промяна от kozl на нед май 26, 2013 11:38 am, променено общо 1 път.
goran67 - специалист
Благодаря ви много за помощта!
Имам някои познания по токовете и разбирам съветите ви.
Снощи нямах време да се занимая с компютъра, само опитах да вляза в биоса - успях, но докато прочета английския кое накъде, и той пак угасна.
Мисля да опитам с друго захранване, и както ме посъветваха, да тръгна като изключа цялата периферия.

Ще проверя и затоплянето на лан чипа.
Мерси много.
Поздрави на всички!
goran67 - специалист
Здравейте, колеги!
Да ви кажа докъде стигнах. Най- напред издухах прахоляка по дъното и компа се стабилизира за по- дълговременна работа (явно сега по- добре се охлаждаха частите). Влязох в биоса и забраних он борд лана.
Обаче нямаше ефект по проблема. Пак си изключва, но след по- дълго време. Време, през което вече можеше да зарежда уиндоуса.

После пипнах с пръст лан чипа и се опарих доста болезнено. Викам си - аха, ето къде е късото. Обаче като пипнах още някои елементи наоколо (отдолу лана) - и те греят яко (това са едни чипчета, приличат външно на транзистори) . И сега къде е точно късото съединение?

Утре ще кача снимка на болното дъно. Сега мога само една от нета: Изображение
Горещите чипове са в горния ляв край на платката.

Вкарах един вентилатор да духа в тази област и компютъра престана да изключва.

Ако отстраня лан чипа, ще има ли някакъв проблем за дъното?
kozl - майстор
Първо бих се допитал в инернета дали това е чипа (по инициалите в-у него). :roll: След като съм сигурен, че ще ампутирам болния чип трябва да помисля какви инструменти са ми необходими, за да няма инфекция. :?
Тези чипове стоножки запоени за писти с дебелината на карфички с какво мислиш да ги разпоиш? :? С поялника ще си като хирург със сатър.
Ако се разлее припой в-у пистите пак ще се получи още окъсяване. :shock: Добре е да се разполага със схема. Малките въшки около чипа може да са компоненти от мрежовата карта - съпротивления, кондензатори, полупроводникови елементи.
Може би не е необходимо да се маха чипа, а само да се прекъсне захранването му. :? Последното ми се струва най-лесно за изпълнение, но без схема ще трябва да се проследят захранващите писти, а в тая плетеница :?
goran67 - специалист
Благодаря ти за идеите kozl.
Мислех да го отстраня като изпиля леко крачетата с часовникарска пила. Но ако му намеря дата шита, ще стане по- интелигентно.
Ето снимка: Изображение
Това е още с прахоляка.

Елементи 1, 3, 4, 6 се нагряват най- силно, не могат да се пипнат.
Смятам, че 1 е лан чипа.
Но ще помисля още, дали наистина е така :) .
Който знае, да ми каже, моля. :)

Поздрави!
goran67 - специалист
Ето го животното RTL 8111b: http://bothhand.info/pdf/spec-8111b(140).pdf
Кое е захранването, което ми трябва, като гледаме точка 5.8 ?
Последна промяна от goran67 на вт май 28, 2013 6:26 pm, променено общо 1 път.
манихеин - специалист
Като гледам, няма нито един надут кондензатор. Лично аз бих започнал със смяна на термоконтактната паста, където я има, и едва след това ще мисля за рязане на чипове (впрочем, стигне ли се дотам, направо изхвърлям дъното).

Тема "Поразен компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: