Привет колеги, значи обяснявам точно, преинсталирах масн-а и го настроих отново както преди, машината си работи перфектно по Х и У , единствено вмесо 0 волта на пин 4 ми подава 3,7 когато Z е "горе" и обичайните 5 когато е "долу", в смисъл че имам постоянно някакво напрежение независимо от позицията на Z, и моля дайте ми читав линк за МАСН3 пък и ако е излекуван черпя бири при появяването ви на хоризонта . Другото което ми притеснява че схемата я изпълних с реле за 24 волта но не сработи, предполагам нещо изгорях или транзистора или диода, намерих читаво напрежение 5 волта , ново реле, само да купя и още елементи и продължавам с тестовете. Иначе за компа не ми пука, просто ще слезна до мазата да извадя следващия, все пак си ги пазя за такива ситуации.
STEPER написа: Точно.
+5 волта и Ground за захранване на релето ги вземи откъдето искаш.Просто трябва винаги да ги има.
Може с външно захранване а може да ги вземеш и от контролера пин14 и пин 15 от 15 пиновия куплунг за Manual interface-а.
За сега той не се използва.
Релето трябва да е обезателно за 5 волта и нисък ток на потребление.Едно RAS-05-15 /5V /72mA 15A/24VDC(120VAC) 10A/250VAC/
от Комет ще ти свърши работа.За диод един широкоразпостранен 1N4148 или много други .
Mhitoss написа: Другото което ми притеснява че схемата я изпълних с реле за 24 волта но не сработи, предполагам нещо изгорях или транзистора или диода, намерих читаво напрежение 5 волта , ново реле, само да купя и още елементи и продължавам с тестовете.