Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Според мен едно е среден разход на горелка, савсем друго е среден разход за отопление на определена сграда.Според мен този разход за 80кв. не е никак добре, това са си 30дни х 30кг. = 900кг. х 0,30лв.(примерно) = 270лв.Което е много.
mdimitrovm - напреднал
И ако може сега да уточним , за 80кв. - 200 кубика и бойлер 80литра къща с изолация 5см . Хасково какъв пелетен котел да избера и реален разход ли е 2 х 15 кг. пелети на денонощие за тази кубатура примерно при външна темпертура - 1 градус.
Благодаря на всички отзовали се.

Ами предложете котел и горелка на разумна цена ...
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
Значи си е нормално да си гори между 12 и 15кг.
Горните разсъждения може всеки да си ги направи.Дори съм се постарал да не влагам лично отношение към тази...технология :)
Да, този път си се постарал да не демонстрираш неприязънта си към тази "...технология", което е похвално и като резултат се получава 12-15кг/ден, което може да се приеме за горна граница на нормалното за тази квадратура. Аз затова отговорих директно, че дневен разход 2х15кг изобщо не е нормален :) .
mdimitrovm, за тази квадратура най-добре пелетна каминка, че са с по-малки мощности, но ако ще е котел - не повече от 20-25кВт (то по-малък трудно се намира)
idunno - специалист
Неприязън :?:, по-скоро снизходителност.
Котел 20-25 КВ за 80м2 е 3 пъти повече отколкото е необходимо, а после ще има "съвети" от сорта- преоразмерен котел добавяйте разни буфери вентили и други дивотии.
Само за камината мога да се съглася, че е удачна.
http://kamini-italia.com/%D0%BF%D0%B5%D ... 0%B7%D0%B0
Но е кощунство толова пари за пелетна камина.
Дори тези с директното отопление за по 2000 лв. ми се виждат леко безмислени, ама нейсе.
И както по-горе със средствата на елементарната математика се доказа(въпреки,че някои хора твърдяха обратното заявявайки, че ще претърпят метаморфоза в релсово превозно средство),че 12-15 кг/ч са нормални (не го казвам аз, а простите сметки) не мога да видя къде е икономичността в цялата работа.
Ама това не пречи да бъдат възхвалявани. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Говорим за максимум 12-15кг на ден, а не на час idunno, не всявай объркване :) . Ами това е 4-5лв на ден - ако това е много за 80м2, варианта да не се топли къщата винаги си съществува. :)
П.П. Показал си възможно най-скъпите камини :wink:
Като говори за 20-25кВт котел, имам предвид че минималната мощност е 7кВт, а не да работи на 25кВт :)
hr.hristov57 - специалист
mdimitrovm написа:
И ако може сега да уточним , за 80кв. - 200 кубика и бойлер 80литра къща с изолация 5см . Хасково какъв пелетен котел да избера и реален разход ли е 2 х 15 кг. пелети на денонощие за тази кубатура примерно при външна темпертура - 1 градус.
Благодаря на всички отзовали се.

Ами предложете котел и горелка на разумна цена ...
Какво разбираш под "разумна цена"??..
mdimitrovm - напреднал
Ами нещо до 2-3 хиляди лева то и по малко няма . 8-[
Какво ще кажете за Ератовските ?
idunno - специалист
А, показал съм скъпи камини :?: , добре
http://www.termoproektstroi.com/Pages/biomasa.html, ето друг пример и като добавим разхода от 12-15 кг на ден(при допускането ми ,че ще работи 5часа на 24 часа, което е доста пожелателно), се достигна до извода, че горенаписанията разход е нормален( според изчисленията), а началната инвестиция за котел и горелка е околко 2700 лв(горелка 1500 лв(всички за тези пари са един дол дренки) и някакъв стоманен котел за 1200-на лева)
Харесва ми като цифрите говорят :-D.
И да не забравяме, че средният разход на час показан от производителя, а именно 3,6 кг/ч, все пак е постигнат при определени условия(настройки, пелети, и ред други неща), така че всеки недоверчив, но разумен човек ще си има едно наум за разхода или просто ще пита комшията(докато комшията разтоварва 3-те тона пелети) :)
mdimitrovm - напреднал
http://www.ivdipro.com/Images/Stoves/Dorina/Dorina.html

Някой има ли мнение за тези. Дали ще ми стигне като мощност #-o

Тема "направих си горелка нямам си котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: