• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Предстои ми външна изолация на панелен апартамент.
Решил съм да е с каменна вата поне 80мм и около 120кг/м3.
Търся мнението на по-запознати с параметрите на каменната вата, както и на специалисти :)
Но не знам каква марка да избера, както и дали дебелината ще повиши топлоизолацията, не разбирам от температурни коефициенти и пр. Парите не са от голямо значение - търся ефективност.
Ще се радвам на всеки аргументиран съвет.
Благодаря предварително.
VLADO66 - майстор
Няма смисъл да си хвърляш парите през прозореца за да облицоваш бетон с вата.Има достатъчно добри фасадни EPS -Neopor,Austrotherm и т.н.
8180 - майстор
gringoto написа:
Ще се радвам на всеки аргументиран съвет.
Еми, хайде първо ти да си аргументираш избора, който е достатъчно ограничаващ, че някой да ти дава аргументирани предложения. В тези условия няма значение какво ще избереш, според мен.
С вата и неограничен бюджет, най-доброто е окачена фасада, ама пък тогава няма нужда от тежка вата, а за панелка - "на свинче - звънче".

Аз лично, с неограничен бюджет, бих подпомогнал някой съсед за необходимото самоучастие на етажната собственост по европейските програми за да станат нещата както в "белите страни" - друга "опера", все още далеч от нашето мислене. Не изключвам, личната ти ефективност да е по-голяма и дългосрочна по този път. Спасяването по единично, все още, ни е разбираем дефект в "чипа", но и пропуснати ползи, според мен.

Само гадая. Колегата Стивемастър би могъл да разясни, предполагам, къде това е актуално вече.

П.П. Сори, като офтопик се получи, но поводът е "в десятката". Както почти винаги, съгласен с Владо66.
Здравей, за съседите няма да говоря, че темата не е за този форум :)
Ще повторя, че не разбирам, затова и търся съвет.
1.Повечето мнения са че ватата е за предпочитане, проблема и бил че е скъпа, била дишала и на практика вечна, това че е пожаро-безопасна, мен не ме топли.
2.Опитах се да се ориентирам по цените, и установих че има голямо разнообразие.Исках да разбера дали има смисъл от дебелината, какво значение има теглото.
Не търся конфронтация, а съвет.
Относно европрограмите....имам си достатъчно ангажименти за да кисна по банки и фирми за оферти, в крайна сметка ще съм на НУЛА. Далаверата се поделя между банката и фирмата, а и повечето съседи са се изолирали вече.
Занимавам се с друг вид строителство и ми е писнало да ми обясняват как няма да стане, искам да знам как може да стане.
Начетох се на мнения, и навсякъде проблем беше парите, затова не можело да стане най-доброто. Сега казвам че не е проблем и вече се намира друго негодувание.
На покрива на входа има базова станция за която се плаща наем, от не знам колко години. Никой от съседите не се е интересувал - дайте да направим нещо.
VLADO66 - майстор
Ватата диша,обаче бетона в панела не :wink: Втория недостатък е че ако направиш т.нар. изолация тип "кръпка" на блока трябва много добре да е хидроизолирана ТИ отгоре ,мазилката също трябва да е от висок клас,защото попадне ли вода във ватата все едно нямаш топлоизолация.
Това което знам като необходими материали :

1. ВАТА KNAUF KR FAS/ FKD-S 130кг. 1000х500х080 - това ми хареса, но дали е практично.
2. Дюбели
3. Мрежа
4. Лепило за вата - нямам идея кое е качествено.
5. Шпакловка - предполагам че се изисква.
6. Минерална мазилка - предполагам ,че не са различават по качества.

Доколкото съм информиран, за първия ред се слага метална шина която да носи тежестта, а над последния ламаринени панели да не прониква вода.

Ако това не е необходимо, каква изолация да ползвам, дебелина, модел. Както и каква мазилка.
Всеки спестен лев ще ми е от полза за други начинания :)
VLADO66 - майстор
Ето ти пример за система/да не се счита за реклама/ http://atsinfo.bg/baumit/star_therm_1152016_info
joro_vn - специалист
И защо непременно с вата , като технологията е със стиропор за външна изолация ???
Ватата се ползва за вътрешна изолация и подпокривни пространства.
VLADO66 - майстор
joro_vn написа:
И защо непременно с вата , като технологията е със стиропор за външна изолация ???
Ватата се ползва за вътрешна изолация и подпокривни пространства.
И за външна изолация се използва.
imegogo - специалист
ватата е по-хубава от стиропора няма спор това е естествен материал щом парите не са проблем на човека това е изолацията няма смисъл да го залъгваме че стиропора е по-добър от нея
  • 1
  • 2

Тема "Каменна вата Knauf или Rockwall" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: