• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
256
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 294

darken_nz - специалист
Товарите са монофазни (еднофазни) съответно 1,2 kW, 1,5 kW и 1,8 kW. Разликата е 60%. Смятаме, смятаме и какво получаваме. И трите консуматора трябва да се защитят с АП 10А
Не говорим за такива разлики ,говорим за по-големи разлики -примерно
1,5KW и 9KW ще има очевадна разлика в защитата и сечението и на 2-та
кръга

Милен,горния е голям и сечението също така,че няма да се промени от примера даден от мен по-горе ,но на самите консуматори (верига 6 и верига 3) ,ще ги оставиш така както са били за 13?
Още ли товара няма значение ?
Palawnik - специалист
Погледни примера над горния ми пост. Там има даже по-драстично изменение. Консуматор C5 - 70 kW сечението е 3x35+16, a C7 - 13 kW сечението е 3х120+70!?!?!?!? Какво става че нещо не разбрах!?!?! На 5 пъти по-голям товар , слагаме кабел 4 пъти по тънък???? Нещо не ми се връзва. Ако сечението зависеше от товара не трябва ли да е обратно. Голям товар - голямо сечение? А тук обратно по-малък товар по-голямо сечение?

Направих и примера който ти даваш. Какво се получи, пак интересни резултати :
За 9кW - 20A защита се получи сечение 2,5mm. За 1,5 kW - 63A защита се получи сечение 16 mm. Очаквам коментар.
На въпроса ти защо увеличаваш защитата на консуматора 1,5 kW? Вместо защита 3А слагаш 63А? Нали твърдите, че сечението не зависи от защитата? Значи резултатите ще са същите?
Последна промяна от Palawnik на нед яну 13, 2008 12:40 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
darken_nz написа:
Милен,горния е голям и сечението също така,че няма да се промени от примера даден от мен по-горе ,но на самите консуматори (верига 6 и верига 3) ,ще ги оставиш така както са били за 13?Още ли товара няма значение ?
Явно не си спец не само по Ecodial. Нищо не си разбрал от схемата :lol:

Първи вариант:

верига 3- товар 13kW, АП 25А, сечения 4кв (2.5кв при Palwnik);
верига 6 - товар 13kW, Предпазител 25А gG, сечение 4кв;
верига 7 - товар 13kW, без защита, сечения 25кв (16кв при Palwnik)

А сега както ти искаше:
darken_nz написа:
Ще ти дам още един пример - не чак като твоя ,но е достатъчен и разбираем :На мястото на 2 от консуматорите слагаме 2 по 70 KW -e няма ли нещата да се променят ?
Какъв по-добър отговор от този Question
верига 3- товар 70kW, АП 160А, сечения 35кв ;
верига 6 - товар 70kW, Предпазител 160А gG, сечение 70кв;
верига 7 - товар 13kW, без защита, сечения 120кв

Направи си сам изводите, :?:
Palawnik - специалист
Отново казвам каква е целта на тази анкета и да писанията след това. Да се разбие мита "Сечението на кабелите зависи от товара."
Ако поне един човек съм успял да убедя, че това е мит. За мен си е заслужавало. Ако поне двама или трима съм накарал вече да гледат каква е защита и тогава да преценяват какъв кабел да положат. За мен това си е вече успех.

Вярвате или не това са фактите. Преди години имаше едно списание "Паралели" и в него една рубрика "Невероятно, но факт!"

За да има разбирателство във форума и да запазим добрия тон. Предлагам да стиснем ръцете на 5% от товара, 80% от защитата, 5% от начина на полагане, 5% материала на жилата и 5% други фактори.
Последна промяна от Palawnik на нед яну 13, 2008 1:10 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
явно не си спец не само по Ecodial. Нищо не си разбрал от схемата
Милене ,ти сега ще ме искараш и простак .
Опитвам се да Ви докажа,че зависи от товара :)
По-голям товар - по-голяма защита и сечение
Явно Вие мен не сте ме разбрали :)
Последна промяна от darken_nz на нед яну 13, 2008 1:18 pm, променено общо 3 пъти.
Милен - майстор
Към darken_nz

В по горната постановка добавих две нови вериги с консуматор 70kW без защита и един консуматор 13kW защитен с автоматичен прекъсвач.

Забележи как сечениеята на незащитените консуматори 70kW и 13kw станаха по 240кв.мм. :?: :?

Още по интересна е разликата между 13kW с и без защита :? :?: точно сто пъти.

Прикачен файл

power_3_1.jpg
power_3_1.jpg (82.72 KиБ) Видяна 5330 пъти

Прикачен файл

power_3.jpg
power_3.jpg (40.94 KиБ) Видяна 5330 пъти
Последна промяна от Милен на нед яну 13, 2008 1:16 pm, променено общо 1 път.
Palawnik - специалист
Милен нека сме коректни до край и да кажем че тези "L7" и "L8" се защитават от "Q3".
L7 и L8 се защитават от един и същи прекисвач, а L7 e 5 пъти по-голям от L8. Защо сечението им е едно и също?!?!?!?!
Последна промяна от Palawnik на нед яну 13, 2008 1:19 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
То се вижда, и затова при АП 630А, програмата изчисли сечения 240кв.мм за товар 13kW
Последна промяна от Милен на нед яну 13, 2008 1:21 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
Че как няма ,при такава защита :)
Още веднъж повтарям -не казвам ,че не трябва да се съобразява със защитата
Palawnik - специалист
Милен и спри да увеличаваш мощностите, че ще трябва захранваме от АЕЦ-а :lol:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 54