Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
DKunev - напреднал
Здравейте,

Реших да обърна едно старо барбекю към газ и имам нужда от съвет...

Барбекюто е ето такова:
Изображение

Размера на решетката за печене е 40 х 40 см

Под нея ще сложа решетка 30 х 30 см върху която ще има лава камъни...

Под нея горелка...

Питането ми е какъв вид горелка да използвам...

Мисля си за тръба която да бъде извита в квадратна форма 20 на 20 см разпробита с малки дупки от двете си страни...

Моля по-запознатите за съвет!

Поздрави!
DKunev - напреднал
Хммм...

Явно няма кой да даде съвет...

Имате ли идея къде (най-добре в Югозападна България или София) могат да ми изработят горелка от търба(извиване, запояване и разпробиване)?

Благодаря предварително!
Илчо Илиев - майстор
Защо не видиш в някой магазин някоя такава скара как е направена, в Практикер,Баумакс в Мюсюто, има голям избор, просто виж как са го измислили и си направи подобна горелка..
Като цяло на скарите с газ ,горелката е тръбички, но преди тях има обогатител за въздух...
Нямам идея защо искаш да е на газ, след като на дървени въглища е най-доброто,е освен цената им и пушека, но все пак това е класиката...
Другия вариант е да сложиш една горелка -единичен газов котлон,а над нея голям грил тиган или сач-"валандър"....
Ако не е проблем , дай малко пояснения защо искаш да бъде на газ,за да може да се прецени какви са възможностите...
DKunev - напреднал
Привет Илчо,

Искам да е на газ най-вече защото е по-чисто, по-бързо и по-практично... също така на газ има доста по-голям контрол при печенето...

Относно опушването което се получава, то може да се имитира с малко дървен чипс увит във фолио сложен върху лава камъните....

Относно купешките барбекюта... По-ниския клас са със продълговата овална горелка която обаче не мога да намеря никъде.... Кръглите горелки които успях да намеря сне са достатъчно големи според мен... най-голямата която намерих е 12см.. според мен за прилично нагряване трябва да е поне 20-250 и с два реда пламък...

По-скъпите са с няколко зони като за всяка зона има индивидуална горелка която е разпробита тръба запушена към далечния край...

За сега последно си мисля да направя сам горелката от медни тръби под формата на буквата "Ш" - Трите напречни тръби ще са разпробити двустранно.. Крайните две ще за затапени а в средната ще се подава газта от дюза с кранче!

Как ви звучи?

Поздрави!
griffin - майстор
Не подавай директно газтва в тръбата през дюза преди тръбата( дето колегата вика обогатител) погледни някой газов котлон как се подава газта. Идеята е че се увлича и въздух като влиза газта в тръбата :-) вече диаметъра на самата дюза не мога да предположа каква да е. Предполагам диаметъра на дюзата трябва да е някво съотношение от броя дупки на тръбата но не съм наясно. Аз съм виждал газово което нямаше камъни а на 80-100см имаше 4 тръби които подаваха газ всяка горелка се регулираше отделно като едната зона беше направена с нещо като нагъната ламарина водеха я топла зона така ми каза собственика :-).
DKunev - напреднал
griffin, благодаря за мнението,

Сега като споменахте за обогатител за въздух... имате право с Илчо... трудно ще го измайсторя с тръби...

Сега гледах тези големите котлони Горин... Май ще се спра на такъв... монтиран отдолу на барбекюто... до колкото видях горелките им са към 20см... Дали 33см-овата решетка с лава камъни ще разпръсква равномерно топлината към горната скара?

Поздрави!
griffin - майстор
Лава камъни не съм виждал обаче ако съдя по упътването на тая скара би трябвало да стане
http://www.pazaruvai-lesno.bg/manuals/B ... 112372.pdf това което на мен са ми показвали нямаше нищо над горелките. От инструкцията може да почерпиш и идеи за конвертирането :-)
bobii - специалист
Колега, виж тези снимки. Аз работя като продавач на хот дог и количката е с газ, следователно котлоните за горещата вода, за картофите, както и скарата са на газ. Снимах ги оня ден, за да ти покажа как е направена.
http://batista3411.snimka.bg/hobby/barbeque.759735
На 5-тата снимка,където е котлона, се вижда една малка горелка вляво, тя е направена с цел да гори постоянно и служи само като запалка за голямата.

Тема "Конвертиране на барбекю към газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: