• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
по въпроса за характристики на помпата нямам такива предложени и затова търся мнение по характеристиките на сондажа:)
тук възниква ? каква помпа да купя.
Естествено търся евтина икономична и здрава :)
Като чи ли се насочвам към грундфос и вило като най добри.
След конслултация със специалист ми предложиха няколко варианта на вило twu4 04-09 tazi e 750 wqata ili twu-4-04-14 a tazi 1,1kw
или ми предлагат грундфос SP2A-18 нотя е доста по скъпа/
Някакво мнение за тези помпи?
kozl - майстор
Разгледах Вило.
1. С TWU 4-0409 ще имаш към 20 метра напор (от минимално ниво в сондажа) за да го ползваш за поливна техника - директно към водопровода от помпата,
2. С TWU 4-0414 ще имаш към 50 метра напор (от минимално ниво в сондажа) за да го ползваш за поливна техника - директно към водопровода от помпата
считано за постоянния дебит на сондажа 0,4 l/s - 1,44 m3/h
Това което не разбрах от техния Онлайн каталог е какъв е кондензатора за монофазните помпи. По-добре е да не е вграден в двигателя, а да се монтира извън сондажа.
И двете помпи ще ти изтеглят водата от сондажа като можеш да ги ползваш за директно захранване, но с тоя малък дебит ще пада голямо редуване.
Ако ще поливаш гравитачно и ще пълниш резервоар избери първата помпа.
благодаря за инфото ще разгледам предложенията.
А какво ще кажете да опитам с някоя евтина вибрационна помпа/руско бибо/ като го потапям на 15-20 метра за да не го съсипя, понеже знам че те не могат да работят на голяма дълбочина .
Предимствата му са че е евтино, с малък разод на ток и ще отговаря на моя сондаж понеже дебита им е малък/доколкото знам максимум 500-1000 л на час?
Колега kozl, какво значение има дали е вграден кондезатор? Аз не разбирам но нали са монофазни? а и вило и грундфос имат Апарат за управление на монофазна водоснабдителна помпа /т.н. флуид контрол/.
и пак се чудя каква е разликата му грундфос и останалите че са по скъпа далли не е защото можела да работи по стабилно с генератор?
VLADO66 - майстор
Не слагай вибрационна помпа-може да си съсипеш сондажа поради вибрациите на помпата и предаването им на стените на сондажа,а от там се получава свличане на водоносен пясък в сондажа и образуване на каверни.
да чух за това ама сондьорите като прочистваа сондажа в началото слагаха?
kozl - майстор
jazzfen написа:
Колега kozl, какво значение има дали е вграден кондезатор? Аз не разбирам но нали са монофазни? а и вило и грундфос имат Апарат за управление на монофазна водоснабдителна помпа /т.н. флуид контрол/.
и пак се чудя каква е разликата му грундфос и останалите че са по скъпа далли не е защото можела да работи по стабилно с генератор?
Ako кондензатора е вграден за смяната му се разглобява помпата или двигателя, ако не са в един кожух. Като е външен като се скапе лесно се сменя. И понеже съм сменял, а и от форума имаше скоро някой с повреден кондензатор, та за това препоръчвам да е външен.
Това което съм виждал да се продава за помпите е табло управление към 250-350 лв. Спускат се в сондажа датчици за долно и горно водно ниво и помпата работи само м-у тези две нива. Т.е. защита против изпразване на сондажа и засмукване на въздух от помпата.
А защо грюндфоса са по-скъпи - нямам предположение.
hidrazin - майстор
jazzfen написа:
да чух за това ама сондьорите като прочистваа сондажа в началото слагаха?
Не слагай вибрационна помпа.
:partyman:
Ок разубедухте ме за бибо, въпреки, че един колега земеделец ползва такава с инвертор и я захранва директно от колата си и си полива вече 1 сезон и не знам да има оплаквания ама може би зависи от вида на сондажа дали е скала или в пясък, защото си мисля че всяка помпа прави каверни нали като черпи вода полека увеличава дебита създава „Подземно езеро” образно казано около себе си.
Колега kozl, и вило и грундфос имат табла за управление /външни/, за вило се казва флуид контрол, явно имат външен кондензато както ти казваш.
Аз май се спирам на 1 от 2те марки .
Чудя се това което четох, че всички потопяеми помпи работят зле с генератори понеже не издържат на променливо напрежение? Дали е вярно?
kozl - майстор
По принцип генераторите са за променливо напрежение с честота равна на мрежовото. Не ми е ясно какво имаш в предвидпод "променливо". Ползвал съм генератори за захранване на потопяеми помпи. Единия беше руски за 220 V/8kW, а другия полско-български - 380V/110kW. Никакви проблеми с помпите. Но генераторите поддържаха 50 Hz и точно напрежение. Ако генераторите правят колебания в честотата и напрежението или са с недостатъчна мощност, вероятно ще има проблеми и за помпата, но като нямам опит с такива генератори...............................
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет за потопяема помпа и генератор към нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: