• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
vrangelov - специалист
Здравейте!
това, че сте взели мерки срещу картофената мана е похвално(мисля, че на първата снимка има такава) и почти никога не е излишно, но според мен проблемът не е в картофената мана. На втората снимка листото според мен е обхванато от брашнеста мана или с една идея по-малко вероятно от алтернария, но снимката е много лошо фокусирана и не си личи кое е. Доколкото до калция. При недостиг на калций щеше да имате доматчета със загнили върхове, но това е мое мнение. На Ваше място бих заложил на препарата Скор, защото той действа и при брашнеста мана, и при алтернария(кафяви листни петна).
С приятелски поздрави!
докера - специалист
iva6ki написа:
Поливките зависи от почвата и времето аз на 3-4дни ги поливам иначе
се сцепва земята направо :sad:
Не съм много съгласен ... Дори песъклива почва , каквато е при мен , при обилно поливане , съответно преовлажняване , и високи температури , скоро след като засъхне повърхностния слой се напуква. Но това не винаги значи , че надолу също е сухо и се нуждае от повторно поливане . Затова се практикува леко разрохкване на повърхностния слой на вадите след подсъхване с дву или трирога - нещо такова Изображение Така се аерира почвата и се предотвратява бързото изпаряване на влагата. Честото поливане води и до образуване на плитка коренова система и по този начин отслабване на корените . Разреждането на поливките , от своя страна , спомага за образуването на дълбоки корени и за укрепване на растенията .
А и съчетанието от постоянна влажност и висока температура е голяма предпоставка за развитието именно на такива заболявания , като дискутираните в тази тема ...
Моспилана е добро попадение - въпреки че е инсектицид , помага много и в борбата с вирусни и бактериални болести , като изтребва приносителите им - въшки и бълхи ...
Мой съсед , по съвет на приятел , миналата година пръска доматите си само с Моспилан - имаше голям ефект . За разлика от другите съседи , които към средата на септември вече купуваха домати - неговите си останаха здрави и береше до късна есен ....

Колкото до петната от снимката - най-вероятно се касае за това - http://agronet.bg/agro/plant-protection ... atite.html Верита или Топсин ще ограничат пораженията ...
тонито - специалист
vrangelov написа:
Здравейте!
Доколкото до калция. При недостиг на калций щеше да имате доматчета със загнили върхове,
Ами по дъното на домата има кафяво.....
след като ги напръсках с лактофол за листно подхранване на другия ден още повече се бяха свили листата.снощи отидох и скъсах всички клонки с листа под най долната китка с домати.ДАли съм постъпил правилно...незнам.След колко дни мога да пръскам пак с лактофол?
с уважение..
vrangelov - специалист
Дали е правилно или не, то вече е факт, листата не могат да бъдат върнати обратно :) . Според мен е правилно, първо защото те са обхванати от гъби и вече не могат да изпълняват функцията си, а именно да изхранват растението, а са само склад за болестотворни гъби и второ то те така или иначе е добре да бъдат махнати по някое време. Не че смятам за грешно, ако бъдат оставени, но както казах листата между корена и първа китка могат да бъдат отстранени без угризения малко преди да започне да зрее първа китка. Не съм си вкъщи, но майка тези дни ми каза, че късала вече домати за салата, което значи, че при Вас вече трябва да са наедрели. Един съвет. Ако болните листа са все още в редовете, то не е лошо да ги съберете и отстраните. Изнесете ги и ги изхвърлете. И още нещо, което бих направил, ако бях на Ваше място. При откъсване на листа в растението могат да навлязат зарази. Това успешно може да бъде предотвратено чрез мед съдържащи препарати, освен това те са много ефикасни срещу гъбни заболявания, а Вие имате такива. Не прекалявайте с броя пръскания с тях. Да не забравя, върховото гниене може да се дължи на стрес от неправилно поливане. Не знам, дали ме разбирате. Уф, много сложно звучи, но не е. Поздрави
тонито - специалист
Колко трябва да се поливат?Как се разбира кога да се поливат?Аз поливам с кладенчова вода от тръба цол и половина ред към 25 метра за около 15 мин.
MMIel - специалист
И при мен се получи това листно завиване. :? Първо си мислех, че е съм вложил повечко оборска тор, но както каза @iivanov на предната страница:
iivanov написа:
При претореното освен завити листа има и лилаво. ...
За това се порастърсих в нета и май @shishkov78 с този пост, на който не обърнах толкова внимание, ще се окаже прав:
shishkov78 написа:
http://gradinar.net/697-Zavivaneto-na-l ... sastoyanie
Малко инфо.
Тук намерих малко по подробно обяснено за листното завиване:
http://agronet.bg/agro/plant-protection ... atite.html
Сега като се замисля завити са само листата на най-мощните растения. Високи са около 60см, а стъблата са дебели колкото палец(около 2см). Доматите са върху мулч с капково. Поливам през 4 дена по около 1.5-2.5 литра вода на корен.
тонито - специалист
.

Прикачен файл

3333333333333.jpg

Прикачен файл

2222222222222.jpg

Прикачен файл

111111111.jpg това е след почти 2 седмици
mimilisa - специалист
Когато листата са завити като фунийки или лодки, това е от струпване на голямо количество въглехидрати в листата. Листата не са еластични, а се чупят с хрускане , нали? Това се получава от преторяване и интензивен растеж. По-нататък се оправят и не е фатално.
Кафявите петна са картофена мана. Докато започне беритбата пръскаме с един израелски препарат Шавит. Той е системен фунгицид, което означава, че прониква в растението, движи се по проводящите съдове и предпазва растението отвътре и един вид го лекува. Предпазва го за около 20 дни. Когато пръскаш със системен фунгицид /Ридомил голд , + / , пръскаш и поне 10-тина дена и повече си свиркаш, ако ще небето да се продъни да вали.
Когато се берат вече доматите, пръскаме с контактни фунгициди, като Купроцин, който прави филм на листата . При първият дъжд се отмива и трябва ново пръскане.
Паралелно се пръска за листни въшки , примерно с Моспилан, както са ти написали, защото тези мръсни гадинки пренасят една изключително опасна вирусна болест, която преди няколко години съсипа реколтата в цялата държава.
Лекарството е да се пръска в точното време с точните перпарати. В началото на вегетацията със системни с голям карантинен срок, а след като започне беритбата с контактни, с кратък карантинен период.
Някой горе е написал за брашнеста мана. Брашнеста мана се развива в сухо и горещо време от юли нататък.
Тези петна по домата, в картинката над мене са или особености на сорта, или разни смущения по отглеждането, или недостиг на микроелементи, но в никакъв случай не са фатални за специално внимание.
wpw - специалист
Ако листата за завути на горе и имат "чупливост" като тънка пластмаса, моето мнение е, че са преторени. Дори да не е слаган тор, от наличния азотен тор в почвата се получава същото. Нищо им няма на доматите. Иначе аз махнах долните листа ( в оранжерия) на доматите, за да ги огрява слънцето и да може да циркулира въздуха, че наближава да бера. :) И при мен имаше завити и чупливи листа.
hidrazin - майстор
+1 че нищо им няма на завитите листа. И моите са със завити листа и си вървят здраво и буйно. Аз пък съм ги наторил обилно с оборски тор - при саденето на всеки корен към половин кофа добре угнил оборски тор в дупката омесен с почва.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Проблем с домат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: