Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
Ей го мойто капково.

Прикачен файл

PicsArt_1368380433576.jpg
Mega - специалист
ivanovbg написа:
Mega написа:
На вилата имам маркучи от черните за капково и работят страхотно само с гравитачно налягане, което е доста слабо. Цяло лято работеха без проблем.
Колега , и аз мисля да ги направя само на гравитачно. На каква височина си вдигнал бидона и нон стоп ли е пуснато капковото.

При мен водата идва от каптаж, които е и резервоар от околко 350 метра от планината. Като денивелация е към 50 метра грубо. Идва доста силна струя вода, трудно слагам връзките на полиетилена, без да ме направи вир вода. Управлявам с елементарни програматори и полива по 60 минути на ден. Ако е много топло два пъти по 60 минути, сутрин и вечер. Един ден ще слагам и хидрофор, но той ще е за поливната система за тревата, където е нужно налягане за да работят разпръсквачите.
hidrazin - майстор
Поради интереса и специално заради Mega слагам няколко снимки как е при мен. Тази първата е напояването на едните ми асми. Работи вече трета година. Главната тръба е закопана под тревата и от нея до всяка асма отива маркуче накрая с капкообразовател с дебит от 0 до 100 литра на час.
Прикачен файл:
Прикаченият файл PICT0046.JPG вече не е достъпен
Новите асми които насях тази година са направени по подобен начин само дето главната тръба е закачена на телове опънати по коловете на асмалъка. Това е временно защото мястото отдолу предстои да бъде затревено и не искам да имам тръби по земята които да ми пречат при работа. Когато стане готово тръбите ще влязат под земята както на първата снимка. Тук се вижда как съм направил водовземането. Тръбата се пробива и се слага този червения адаптор. Другия който е черен е на конус и влиза плътно в червения. В долния край на маркучето съм сложил същия зелен капкообразовател като на първата снимка. Ако искате да спрете дадена водовземка за тези червените адпторчета има тапички. Махате черния адаптор и затапвате това червеното.
Прикачен файл:
PICT0046.JPG
Накрая се получава нещо такова:
Прикачен файл:
PICT0058.JPG
PICT0058.JPG (115.28 KиБ) Видяна 2991 пъти
Тръбата лесно се закрепва за телта със скоби за закрепване на капков маркуч.

Изображение

Ако има още въпроси ще се постарая да отговоря.
:partyman:
Mega - специалист
Супер е, скоро ще ги направя и аз.

Да питам, овошките на какво разстояние от стъблото е добре да се полива? Все пак коерените са настрани?

Тема "Капково за овошки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: