Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Strahil - специалист
Ако сравниш Херц и Пелетерм - разликата в цената от 10-11 хиляди лв ако се разхвърли за 10 години според мен няма да получиш икономия от 1000лв на сезон от това ,че си с по скъпия котел.Ламбда сондата да ти даде икономия от 3-5% макс .Иначе австрийския котел ти предлага управление на цялата котелна инсталация и компонентите и . Прибави и че котела е взискателен към качествени пелети , докато в Пелетерм може да гориш всякакви пелети. http://www.red365.it/en/p231-variomatic.html - италианците MCZ продават Пелетерм ,но под техен бранд и с друга цена :) . Също така заслужава внимание и Hargassner . Удачно е според мен да изчакаш и Пловдивския панаир - там може да видиш всичкото котел на едно място ,а и да получиш по добра цена :drinkers:
hr.hristov57 - специалист
Разгледай отоплителната система на пелети Torch 20 Квт. Тя има модул за контрол и управление през интернет.
Последна промяна от hr.hristov57 на пон юни 03, 2013 8:20 pm, променено общо 1 път.
syncho - майстор
Според мен 20кВ са ти множко с такава изолация и дограма. 14-15кВ ще са ти предостатъчни, че даже и за горния етаж и за бойлера. Мисли само как през лятото ще се охлаждаш, че това ще ти е по-големия проблем според мен.

М/у Херц и Ерато... трудно се сравняват. Едното може да изгние примерно след 5-6г, а другото може и да те надживее. Разлика в разхода има, но не е толкова голяма, че да избие цената. Има и други модели, които са една класа над на Ерато (по мое лично мнение те са най-ниския клас) и струват малко повече, но си заслужават парите. Също така много голямо внимание обърни на следпродажбеното обслужване. Един котел/камина не само се купува, а и се обслужва след това.
Christo - майстор
Strahil написа:
Ако сравниш Херц и Пелетерм - разликата в цената от 10-11 хиляди лв ако се разхвърли за 10 години според мен няма да получиш икономия от 1000лв на сезон от това ,че си с по скъпия котел.Ламбда сондата да ти даде икономия от 3-5% макс .Иначе австрийския котел ти предлага управление на цялата котелна инсталация и компонентите и . Прибави и че котела е взискателен към качествени пелети , докато в Пелетерм може да гориш всякакви пелети. http://www.red365.it/en/p231-variomatic.html - италианците MCZ продават Пелетерм ,но под техен бранд и с друга цена :) . Също така заслужава внимание и Hargassner . Удачно е според мен да изчакаш и Пловдивския панаир - там може да видиш всичкото котел на едно място ,а и да получиш по добра цена :drinkers:
Изобщо не е взискателен Херца към пелетите, ама изобщо. Следи си състава на газовете и сам си променя режима на горене. Да си видял някой тук да пита за параметри на горелката за Херц? Няма и да видиш. Донес си калпавите пелети да видим дали няма да ги гори! Единственият ефект от горенето на калпави пелети е, че ще трябва по-често да се изсипва пепелника, щото на калпавите пелети това им е калпавото: голямо пепелно съдържание. Не знам от къде са ти цените, но разликата не е 10-11 хиляди за 20KW котел в никой случай. Преди две години целият Херц струваше толкова. Хубаво е да се пита за цената в София в представителството им, а не мошета из провинцията, щото и те слагат по някоя хилядарка отгоре :-D Освен на мен да са ми направили 50% отстъпка, ама не вярвам. Като наслагаш цените на управлението на слънчевата инсталация и бойлера плюс датчиците, разликата в парите ще се свие още. Hargassner-а пък е още по-хай левъл.
stosto - помощник
syncho написа:
Според мен 20кВ са ти множко с такава изолация и дограма. 14-15кВ ще са ти предостатъчни, че даже и за горния етаж и за бойлера. Мисли само как през лятото ще се охлаждаш, че това ще ти е по-големия проблем според мен.
Какви проблеми мога да очаквам от охлаждането? И от охлаждането на кое? Мястото е такова, че дори през лятото се ходи с леко яке след 21 часа, а през деня досега не съм засичал над 30. Затова и изолацията е такава.

Единственият проблем, който виждам е със солара през лятото, ако никой не обитава къщата за повече от няколко дни.
syncho - майстор
Проблема с охлаждането ще ти бъде понеже изолацията ти е много добра. Имаш късмет, че е хладно лятото и ще можеш по цял ден да държиш отворено за да проветряваш.

Слънчевата инсталация, ако ти е направена както трябва няма да имаш проблеми с прегряването и спокойно можеш да си я оставяш лятото за колкото си искаш време.
stosto - помощник
Christo написа:
Strahil написа:
разликата не е 10-11 хиляди за 20KW котел в никой случай. Преди две години целият Херц струваше толкова... Hargassner-а пък е още по-хай левъл.
Малко ъпдейт от моя страна.

Въпросният Херц в момента струва 17 хиляди точно. Дори да направят отстъпка 10%, пак идва над 15 хиляди.

За Харгаснер - според страницата им, официален представител за България са Ерато. Звъннах на телефона на Ерато и оттам ме изпратиха към дистрибутор. Дистрибуторът си нямаше на идея за този котел и звъня по телефона на някого, след което ми даде някаква откъслечна информация за съвсем различен котел, от този за който аз попитах.

Междувременно ходих да гледам едни котли Дефро. Просто влязох в един магазин с огромни надписи и реклами Viessmann. Единственият пелетен котел, който ми предложиха в този магазин беше този на Дефро. След това намерих магазина наречен официално представителство. Там ми го показаха и човекът обясни надълго и нашироко за котлите които предлагат. Имаше разрез на котела и според него е с много е направен с много дебели стени - по 8 мм. Управляваше 4 кръга, има модул за управление през интернет, както и опция за един друг модул, който се свързва с кабел към котела и може да се управлява от хола, стига кабела да ходи до там. Правят ги в Полша. Не можах да ги намеря в таблицата с одобрените за Германия котли.

Следващите стъпки ще са да се видят Понаст и Пелетерм и вече ще мога да се ориентирам поне за ценовия клас към който да се насоча.

Между другото човекът, който ми оправи офертата за Херц-а, каза, че се препоръчва буферен съд 800-1000 л. Човекът на Дефро също каза, че е хубаво да се сложи буферен съд след котела, но според него 500 л са достатъчни. Въпросът е защо е този буферен съд? Не прави ли така или иначе инертната система още по-инертна? Каква му е функцията и рентабилно ли е човек да инвестира 1500 лв отгоре за такова нещо в дългосрочен план?
Christo - майстор
Ей така на посоки: http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... -herz.html цена:15435,60лв
http://www.termoelit.com/products-129.html цена:16188 лв И двете цени са за 20KW котел, с включено ДДС. Това са цените не на вносителя, а на магазини в интернет. Хората си имат представителство в София. Там цената би трябвало да е и още по-ниска. Моят го взех от там. Докараха ми го до вратата в Троян... Ако някой се интересува за координати, да пише на лични. Моят е 30KW. Карам го с буфер 800л., защото нямам място за по-голям, иначе бих си сложил. Спорихме по-напред , мисля че в тази тема беше, едни са "за", други са "против", чети там, да не се повтаряме. Знам, че лесно се дават съвети, трудно пари се дават, но има една английска поговорка:
"Не сме толкоз богати, че да си купуваме ефтини неща"....И всеки път като я "забравя", се ядосвам после на себе си, ама "след после"
syncho - майстор
Щом си гледал Defro погледни и Orligno 100 24kW. И двата са произведени в Полша и са общо взето взаимно конкуриращи се с много близки показатели. Нещо като Пепси и Кока Кола - всеки си има предимствата и недостатъците и феновете съответно :) . Аз лично съм привърженик на Orligno-то.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: