• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mhitoss - напреднал
Привет на всички, понеже подкарах горе долу лазера и вече не съм за другата тема, ще задам следващата партида въпроси тука.
Има ли начин софтуерно да премахна спирането по време на движение по оста Х и У , когато започва подаването по Z. По Z съм задал максимална скорост и минимално подаване в границите на 0,01мм, но точно когато почне подаването по другите оси се прекратява движението. Дайте идея как да намаля този времеви момент в който Х и У са спрели. Мерси предварително и поздрави.
MrMurdjo - майстор
Най-простото, за което се сещам е една елементарна схемка за закъснение и експериментално да се нагоди закъснението.
Другото е малко по-сложно, да се свържат през логическа връзка и следят импулсите за стъпки по Х и У, а пускащият сигнал да е разрешаващ. Т.е. лазерът да се пуска с първия импулс за преместване по една от двете оси, а да се гаси от сигнала за вдигане по Z.
tsenkov - специалист
Здравеите, колеги. Днес започнах да оживявам едно управление,базирано на баналните вече Тошиба6560. Китаиче,червена платка,мислех че ще е по-добро от сините платки. Тръгна лесно.Завъртяха се двигателите,зарадвах се и реших да му пробвам възможностите.И се получи една изненада-задавам в Мотор-тунинга 40 стъпки за 1мм,скорост на движение500мм/м и започвам да си играя със стрелките,наблюдаваики скороста на движение на екрана-оказасе 200мм/м. Вдигнах скороста на700мм/м-показа 350мм/м. Вдигнах на 2000мм/м-показа 600мм/м. Опитах да я корегирам от стрелките + и - но не деистваха.Пуснах един фаил които имах със скорост 1500мм/м и двигателите се завъртяха и започна да отчита реалната скорост.Продължих с експериментите и се оказа че когато изпълнява фаил стрелките + и - работят. Ясно ми е че греша някъде но не знам къде.С други платки и управления не съм имал този проблем. Не съм сменял нито версията на МАЧА,нито компютъра, нито съм преинсталирал нещо.Оживил съм над 10управления /само с една жертва/ оправял съм се сам но сега зациклих.Помагаите.
MrMurdjo - майстор
Натисни TAB клавиша на клавиатурата в Мах3, ще ти се отвори екранчето за местене на осите и превключване на скорости и единична стъпка.
Виж там дали ти е на 100% Slow Jog Rate. От там може да задаваш с каква скорост да ти работи при команда със стрелките. Когато го затвориш с повторно натискане на TAB, настройките за системата остават.
Другото е да има разминаване в зададените стъпки на драйвера, но щом програмата ти работи нормално, вероятно е горното.
Прикачен файл:
Mach3Jog.jpg
Mach3Jog.jpg (72.33 KиБ) Видяна 3713 пъти
tsenkov - специалист
разбрах, отворих го, пробвах движението по осите, видях че е същото и го затворих. Ще пробвам в понеделник.Наи-вероятно е от там защото проверих всичко няколко пъти.За пръв път ми се случва. При следващата среща бирата е от мен.
erolchy - специалист
Здравейте, имам едно питане. На скоро си закупих един драйвер борда за степ мотори и към него се свързва един кабел с една голяма букса а на компютара нямам такава, дали има начин от този тип порт да се мине на usb ?
STEPER - специалист
erolchy написа:
Здравейте, имам едно питане. На скоро си закупих един драйвер борда за степ мотори и към него се свързва един кабел с една голяма букса а на компютара нямам такава, дали има начин от този тип порт да се мине на usb ?
Навярно си закупил интерфейсната платка между PC-то и драйверите на двигателите която е с куплунг DIN25 за LPT порт.
Ако компютъра ти няма LPT порт то е невъзможно да използваш този интерфей на USB порт.
Ще ти е необходимо нещо от този род - http://www.planet-cnc.com/img/controllerMk2_800.jpg
/129 EURO + shipping/.
Разбира се това не е eдинствения контролер за USB,но съм чел положителни отзиви за него.
PS: Но защо пишеш тук. :?
Това е тема за CNC софтуер :wink:
erolchy - специалист
Ами колебаех се в кой раздел да пиша и този ми се видя по подходящ, благодаря за информацията, май ще си купя ком с такъв порт :D
STEPER - специалист
erolchy написа:
Ами колебаех се в кой раздел да пиша и този ми се видя по подходящ, благодаря за информацията, май ще си купя ком с такъв порт :D
Да.
Идеята е добра.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: