Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bucho - специалист
Според мен не, ама все пак да питам, защото се налага да се мисли отопление на стая на 1ви етаж в която няма възможност за печка, а на втория има камина с водна риза.
LazarGanev - "Велик майстор"
Никакъв проблем ако си с помпа!
bucho - специалист
Имам помпа. В момента отоплявам стая на третия етаж с два алуминиеви радиатори и помпа Wilo (за съжаление не помня с какви параметри - по-късно ще ги постна). А помпата долу при радиаторите ли трябва да се сложи или да си остане при камината?
ra4o - специалист
Остави я там където се намира, само си пусни разклонение към долния радиатор. Ще регулираш потока с кранчетата на радиаторите.
jj77 - специалист
искам и аз да попитам: имам газов котел, помещения за отопление на 2 нива. Котела е разположен на 2-то ниво, като най-висока точка в системата. Общ брой на радиаторите е 5, като само 2 са на 2-то ниво и те са регулирани с кранчетата на студената вода.

котела има вградена помпа, която работи постоянно при включване на котела.

Проблема е, че радиаторите са хладни в долната половина, а горната им част е доста гореща. Свързани са последователно, диагонално.

благодаря на всички мнения.
илко илиев - специалист
нее въздух.значи долните радиатори трябва да бъдат вързани всеки поотделно към водната риза с де тръби тоест топла и студена и гаранция че ще топли.правил съм го с 1,5метра денивелация но всеки радиатор си е сам за себе си
crez - майстор
При цитираната диагноза става въпрос само за лошо обезвъздушаване.
Ако си на помпа обезвъздушаването ства при спряна помпа. Започваш от най ниската точка, дори и да има обезвъздушители аз отвивам леко тапата,след това пак пускаш помпата да повърти 3-4мин, спираш и отиваш на другия радиатор и така може да се наложи да ги обиколиш няколко пъти. Помпата се обезвъздушава, водната риза също. Постоянно наблюдавай нивото на течноста в разширителното казанче.
илко илиев - специалист
тези радиатори са свързани последователно и винаги ще имат въздух просто и трябва помпата да е на най малката степен.товае.може и да стане при теб но много трудно
jj77 - специалист
здравейте,
Проблема ми все още продължава. Понеже вградената помпа на газовия котел е на 2-то, по-високо ниво, аз сложих на топлата вода още 1 помпа на 1-то ниво преди радиаторите. При все това радиаторите са горещи горе, а надолу са хладки. На моменти всичко тръгва както трябва и се топля за минути.
След дълги проби на обезвъздушаване, изпразване на инсталацията и т.н., мога да определя проблема според мен във въздух някъде по тръбите на студената вода, който не мога да го изкарам. Т.Е. водата от радиаторите не може да стигне до котела (на 2-рото ниво). Определено не е въздух в радиаторите.
Ако можете ми помогнете, че вече 2-ра зима се мъча, а сега имам и бебе при това.
мерси

Тема "Възможно ли е радиаторите да са по-ниско от камината?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: