• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Тани - модератор
Смятам, че зададох много КОНКРЕТЕН въпрос, на който НЕ получих КОНКРЕТЕН отговор!
Тани написа:
Не споря за цената на енергията . Поставил съм ясен и конкретен въпрос.

КАКВО ПРАВИМ 4 ГИГАВАТА ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ,АКО ПОТРЕБЛЕНИЕТО НИ Е 3? А има и други работещи централи, които не могат да бъдат спрени.
И понеже ти захвана темата, защо като е толкова евтина енергията от Козлодуй, намаляват мощността на централата, а не продават излишъка за да печелят? Защо се оплаква шефа им в момента, при положение, че половината енергия му е излишна? И това не ми е ясно. Би ли ми го обяснил?
Без да претендирам, че съм прав , защото не разбирам от енергетика, но предполагам, че енергията от една нова АЕЦ ще е ПО-СКЪПА от тази на Козлодуй. Ако не можем да си продадем в момента евтината енергия от Козлодуй, каква е логиката някой навън да иска да ни купи по-скъпата енергия от .... каквото и да е!

Нека предположим, че гадните фецове са забранени със закон и заедно с вентилаторите са изгорени в тецовете и няма един фотоволтаик или перка в цялата страна за да не се разсейвате от ПРОБЛЕМА.
Ето ти за по-лесно друга графика, на която няма жълто, но положението въобще не е по-розово.
Прикачен файл:
Товар РБ.png
Товар РБ.png (43.72 KиБ) Видяна 2602 пъти
Понеже в момента са спрели да дават товара за изминалите дни , а има само прогнози ето как изглеждаше и прогнозата:
Прикачен файл:
Товар РБ прогноза .png
Товар РБ прогноза .png (32.29 KиБ) Видяна 2602 пъти

За да е рентабилна новата АЕЦ , то тя трябва да работи на около 100% (или иначе казано около 2000 MW в началото и малко повече в следващите години) от мощността си с изключение на плановите ремонти. Както се вижда от таблиците и графиките, това е невъзможно. Това е моята гледна точка. Хубаво би било да имаме развитие в промишлеността и да имаме нужда от още 4-5000 MW за в бъдеще, но тенденциите засега показват други реалности. Излишъците на пазара в съседните ни страни традиционни производителки на енергия бутат пазарните цени и износа също ще е все по-трудна задача.

ПП Хидразине, като гледам си се върнал в далечната 2006г. за да дадеш пример колко сме изнасяли. Не беше необходимо да се връщаш толкова назад. Можеше да дадеш пример от тази година. Даже и предпоследната колонка е пълна:
Прикачен файл:
износ.png
износ.png (60.47 KиБ) Видяна 2588 пъти
само, че без да искаш си объркал месеца. Ето каква е днешната реалност!
Прикачен файл:
износ днес.png
износ днес.png (58.63 KиБ) Видяна 2588 пъти
Никой не отрича, че зимно време е добре да имаме още една АЕЦ. Проблема обаче си остава рентабилността. Ако една АЕЦ работи само през половината част от годината, то тя ще се изплати за два пъти повече време. С две думи ще се изплати за по-дълго време , отколкото е живота ѝ! С недостига е явно , че нямаме проблем, след като сме имали над 1200 MW излишна мощност и сме успели и да изнасяме тази зима. Проблема е в ИЗЛИШЪКА на енергия през пролетта и есента, когато в буквалния смисъл само Козлодуй, ако работи на пълна мошност, може да захранва цялата страна в определени моменти! Добре, че тези моменти са малко!
hidrazin - майстор
Я пак малко да съживя темата. :) Който купил евтини китайски соларни панели - купил.
http://www.photon-international.com/new ... arent=5945
:partyman:
fbr - майстор
Както винаги, от едната крайност, в другата. На екоминистърката И дойде акъла в главата, но бяха изхарчени едни пари за едни непотребни работи, и сега банките трябва да ги разпродават на парче.
hidrazin - майстор
Ето че намериха какво да правят с излишъка на енергия произведен от ВЕИ-тата. Ще спират ТЕЦ-ове пък за студения им резерв ще плащат ВЕИ производителите. Отделно от таксата "управление" се очаква и такса "балансиране". Направо ги заклаха.
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ok_7_juni/
Ама в бизнеса е така. Няма гарантирана печалба и някой, накъде изгаря.
:partyman:
stivemaster - майстор
Аз да се опитам да изчистя въпроса с линка на Владо, макар че това сигурно ще породи проблем.
В линка ИМА твърдение за недостиг на ток и то е интервенция, пълна лъжа или иначе казано политическа заявка, свързана с мерака на енергийните олигарси.

"Той предупреди за тежък срив в енергийната система на страната и за недостиг на ток за бита и промишлеността. По думите му има реална опасност от много драматични събития като срив на доставката на електроенергия, и то в много скоро време, поради натрупани в последната година проблеми.

В енергийната система на страната не достигат огромни средства, които се акумулират в особено големи размери от първи януари, откакто на практика спряхме да изнасяме ток. За пръв път се превърнахме в транзитна държава за унгарски и румънски ток, който тече за Турция, което в крайна сметка лиши българската енергетика от огромни приходи. Когато се продължи дълго време подобна ситуация, опасността от тежък срив е много голяма и точно затова в петък ще се срещнем с всички директори на ЕРП-тата, да разберем колко точно е страшна ситуацията”, каза още Куюмджиев."

И относно това кое ме смущава и нарушава моя личен интерес ,това е намерението на енергините олигарси, пак да ме прецакат, като си върнат контрола над евтиния ток от Козлодуй. В този ред на мисли, с какво аз съм по кофти клиент от тучина, че да му продават на него моя евтин ток, при това СКЪПО, а на мен по скъпия ток произведен тук???
Прави се и внушението че имало търсене на ток, но ние не сме отговаряли на него (нищо че Козлодуй е наполовина),а сме се превърнали във транзитьор ,хайде да не вярваме на такива твърдения, а .

По някое време, някой от защитаващите обратната теза, няма ли да има мъжеството да отговори на Тани, как именно се плаща нова АЕЦ мощност (задължително изкупуване), без гарантиран пазар ?
По повод твърденията за "дразнение" от страна на ВЕИ в електроенергийната система ,някой има ли идеи за нова балансираща системата мощност като ПАВЕЦ която сега изпълнява тази роля ?

Интересно е и друго, че се плюе само по фотоволтаиците (според мен с право, заради безумното регулиране на въвеждането им и изобщо правилата в бранша), по ВЯЕЦ (защо ли,цената им е по евтина от който и да е заводски тец ,справка сайта на ЕСО ,5 пъти по малко плащане отколкото за тецовете).Не се плюе (може би защото не се познава далаверата) по централите от биомаса (слонската трева едвали е по живописна от фотоволтаичните панели по полята) по когенерационните системи с пиодизел и газ .
Умишлено се избягва коментирането на един от изходите от енергийната ни свръхзависимост от вноса на фосилни горива, а именно по изгодното производство на чист биодизел от маслодайни култури, пред петролно гориво и интереса на всеки от нас от това.

Еко министърката хайде ще и простим, че е нова но предните безхаберници не видяха изобщо, къде е интереса ни и загубихме двата си единствени завода за фотоволтаици (бяха предимно за износ ,да не се дразнят някои хора), които отидоха в Китай и сега се чудят сигурно защо, защото се обсъжда въвеждането всеки момент на защитни мита пред Китайските продукти - "Търговска война", в която ние щяхме да спечелим и от два щяхме да се сдобием с двадесет завода, ако знаем как да си изиграем картите.

ПП специално за колегата 8180, това е просто мнение и се надявам да не се представи като опит за организиране на дуел .
2v6 - майстор
В далечния изток (Австралия) отдавна са решили проблема с компенсирането на временните излишъци на енергия.
Във всяка къща има бойлер минимум 500 литра за малко семейство.
Захранването на всичките тези бойлери става по отделна мрежа и на преференциална цена.
Така хората имат винаги топла вода на ниска цена, а енергопроизводството лесно се балансира.
fbr - майстор
Там (а и не само там) договорите се сключват за постоянен товар, когато го надвишиш плащаш на тройна цена, ако не ползваш, пак плащаш, затова когато нямаш нужда от ел. енергия, я складираш като топлинна. Чак да има отделна мрежа за това. Може и да има.
stivemaster - майстор
Мисля че това е друго и не е по добро, щото стимулира да ползваш повече, не знам вие как мислите ?
fbr - майстор
Но, да поддържаш енергийни мощности цяла година, щото зимата някой ще се топли на ток два месеца, оправдано ли е.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: