Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
stivemaster написа:
Понеже ти явно имаш (сигурно ти донасят редовно за намеренията си ) що не ни светнеш и нас бе колега, таман сме на темата ?
Прав си за всичко. Така е като казваш. С всичко ще се съглася, ама само не ми викай "колега". Става ми лошо. Така става ли?
И за ветрогенератори имаме "огромен" потенциал. Стига да имат отопление на перките. :lol:
Изображение

Между другото миналата седмица една мълния направо разцепи един новопоставен ветрогенератор. Не можа да изкара и десет дена след монтажа - централен Балкан.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на нед юни 09, 2013 9:57 am, променено общо 1 път.
infomar
hidrazin написа:
.... Между другото миналата седмица една мълния направо разцепи един новопоставен ветрогенератор. Не можа да изкара и десет дена след монтажа - централен Балкан.
За това има застрахователи.... автомобилите не катастрофират ли?
Интересно в картата която си поставил липсва групата около Никопол. Там виждам поне 3 бр. които се въртят. Едва ли са ги поставили на място което е без вятър.
За всеки вид производство на електроенергия си има "ниша".
hidrazin - майстор
infomar написа:
За това има застрахователи.... автомобилите не катастрофират ли?
Интересно в картата която си поставил липсва групата около Никопол. Там виждам поне 3 бр. които се въртят. Едва ли са ги поставили на място което е без вятър.
Определено за застрахователите си прав. Аз така и разбрах за разцепения вентилатор - един застраховател попита за пътя. :)
Вероятно вентилаторите които си видял са с малка мощност. Доколкото знам мегаватовите турбини не работят при скорост по-малка от 4 метра в секунда и имат максимум някъде към 15. Ама нека все пак по-запознатите да кажат.
stivemaster - майстор
Хидразине, КОЛЕГА обръщението е по признак на принадлежност към група, в случая форума и ИЗОБЩО НЕ Е СВЪРЗАНО С ТЕБ САМИЯ ИЛИ КВАЛИФИКАЦИЯТА ТИ, КАКВАТО И ДА Е ТЯ !
А да ми кичваш тази карта на БАН, дето нямало вятър на ниво 5 метра ..... личи ти квалификацията .
Трябвало да им топлят перките #-o хи хи хи, те и самолетите се обледеняват и дори падат, но това не значи че са излишни или безполезни или "дразнители в небето".
Разцепил се бил генератора ,ами ще се разцепи ,аз ще ти покажа едни генератори, които според твоята карта са сложени на завет и са мънички по 2 MW. Та на тези генератори забележи, испанците си извършват монтажа, но след като пратят кулите, искат тук фирма да почисти лицата на контакт на частите една с друга, както и на болтовете свързващи частите, точно по тази причина - ЗАЗЕМЯВАНЕ !!! Това се наложи да направим с група от 5 души от моя цех, на фирмата в която работя (забележи не се надувам на разбирач като теб).
VEIPOWER - напреднал
hidrazin написа:

Между другото миналата седмица една мълния направо разцепи един новопоставен ветрогенератор. Не можа да изкара и десет дена след монтажа - централен Балкан.
Нещо не пасва:? :? :?

http://www05.abb.com/global/scot/scot20 ... 2b0201.pdf

http://www.nrel.gov/docs/fy02osti/31115.pdf
VEIPOWER - напреднал
Поста се дублира, за което се извинявам. :roll:
ge6aaaa3 - специалист
Някой пробвал ли е да прави ветрогенератор с алтернатор от кола/14V/60А/ ? Имам предвид без никаква промяна в конструкцията му. Ясно е, че ще трябва да се направи повишаваща предавка, за да се докарат към 1500об. на алтернатора. За това си мисля за вариатор от скутерче :? . Хем при много силен вятър, ще прави такова предавателно число, че да намаля оборотите на турбината. Съмнявам се алтернатора да се претовари... Мисля си за три лопатки, изработени от тръба ф160, дължина 170см /диаметър на турбината приблизително 340см/. Скоростта на вятъра е около 4м/с почти целогодишно/на морето съм/. Чудя се, обаче, точно каква форма на лопатката е най-ефективна. Смятам в основата лопатката да обхваща 90* от извивката на тръбата, като се стеснява към върха и на върха обхваща 20-30* от извивката.
stivemaster - майстор
VEIPOWER искаш да кажеш че генератора не се заземява ли, ако да ето попрочети малко и тук.

Колега ge6aaaa3 на 1500 об/мин-1 не става, трябват 3000 об. с редуктор имаш загуби големи. Най хубаво обмисли от трифазен 700 об/мин-1 асинхронен електродвигател (лошото е че тези са предимно руски) ,аз самия мислех да направя точно това и си намерих такъв 3 kW, но излезе прецакан.
ge6aaaa3 - специалист
Това ще рече преправяне на ротора и купуване на магнити... Не съм много убеден, че ще се справя с ротора, а магнитите не са евтини. Целта ми е 250вата за осветление. И да не е толкова ефективно, важното е да ми ги докара тези 250вата. Иначе, да, всъщност алтернатора, който ми е под ръка е ладов и вероятно ще произвежда от 2-3000 оборота нагоре.
ПП Сега се сетих, че има стартери с планетарни редуктори. Дали такъв редуктор няма да повиши оборотите достатъчно?
stivemaster - майстор
Абе да не те отчайвам сега, пробвай като си решил но трябва да вдигнеш оборотите 10 пъти за да започне да произвежда нас 3000 об.Ако имаш възможност да намериш автобусен алтернатор ,той е двойно по нискооборотен и освен това ще е 24 волтов.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: