• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitarg - специалист
Не знам за какви пръстенчета става въпрос. Освен тръбите с монтираните холендърни гайки, ми дадоха едни уплътнители (май от зелен клингерит).
LazarGanev - "Велик майстор"
dimitarg написа:
Не знам за какви пръстенчета става въпрос. Освен тръбите с монтираните холендърни гайки, ми дадоха едни уплътнители (май от зелен клингерит).
Така предположих и аз :wink: . Трябва да има едни пръстенчета, които са от 2 или 3 сектора и служат като шайби между гайката и сплесканата периферия на тръбата. Без тях трудно може да уплътни.
dimitarg - специалист
Могат ли от някъде да се закупят тези пръстенчета, защото не ще да спре теча?
LazarGanev - "Велик майстор"
Те вървят в комплект с гайката и уплътнението, искай си ги. Другия вариант е да си купиш гайки от друго място заради пръстенчетата :evil:
dimitarg - специалист
Заради тези пръстенчета, гофрираната тръба излиза от холендърната гайка при затягане и тече та се кине, ама в малък провинциален град като Пазарджик, фирмените майстори толкова си могат.
dimitarg - специалист
Искам да благодаря на LazarGanev за информацията за зегерките за тръбите, без която още щяха да текат. От пазарджишката фирма се кълняха, че ги били монтирани първоначално (странно как са се изпарили), но проблема е, че не знаех, че трябва да ги има. Днес срещу 5лв ми продадоха 2, ще купя още.
dimitarg - специалист
Понеже няколо души ме питат на лични за системата, да споделя равносметката:
-колектора вакумен -U-pipe 10 тръби 1880мм на 58мм, монтиран на южната панела на апартамента вертикално - 560лв;
-тръба гофра, неръждаема 1/2 - по 6лв/м , 2х20м , изолирана с 6мм черна пореста гума- 240лв;
-диф.термостат - 60лв;
-помпи и др. джунджории, - имах ги;
-бойлер - 80л преравян със сменен фланец с медна серпентина- към 25лв;
-разш. съд (налягане на системата 2,5Атм) - 60лв.

температурата в бойлера , в последните горещи дни стига до 33 градуса :-(

Фирмата от която са купени е http://termotemp.com/home.html
Последна промяна от dimitarg на вт юни 18, 2013 12:52 pm, променено общо 2 пъти.
syncho - майстор
Това не е нормално. Би трябвало да е доста по-висока. Датчика за колектора къде си го сложил?
kuuuuuul - майстор
Какви са тези 33гр да не си объркал нещо,той диференциалния термостат включва от 40гр :shock:
dimitarg - специалист
Датчика на колектора е мушнат дълбоко в една медна тръбичка за тази цел сложена под основната колекторна тръба. Диф. термостата включва на 36 градуса, колектора е към 38, пипа се с ръка медната тръба и е с телесна температура. Ако не включи помпата стига до над 80, но веднага като включа захранването температурата пада под 36 и системата изклюява докато нагрее.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: