• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Прочетох всичко което успях за вътрешната и външна изолация по форумите, но въпреки това все още не съм се ориентирал еднозначно.
Купихме си стара (гредоред) тухлена къща (външните стени са 30 см.) и в момента я ремонтираме. Може ли с две думи да ми напишете предимствата и недостатъците за направата едновременно на външна и вътрешна изолация на къщата (за вътрешна планувам вата+гипсокартон; за външна...още незнам). За отопление ще ползваме камина с водна риза+газификация.
Много благодаря предварително!!!
Тани - модератор
От голямо значение е как ще отоплявате къщата - всекидевно или ще ходите там от време на време? Ако ще живеете там е по-добре да наблегнете на външната изолация . а като вътрешна да изолирате само таваните на най горния етаж . Така ще използвате акумулиращите свойства на стените , а от друга страна няма да позволите на топлината да "бяга" през покрива! Ако ще ползвате и отоплявате само част от къщата или няма да я отоплявате всекидневно , то тогава трябва да помислите и за вътрешна изолация! Това на първо четене и по принцип , а конкретно за вашия случай ще трябва още информация!
Ще живеем в къщата постоянно ще ползваме и 2та етажа, т.е. ще се отоплява на 90% от площта й. Стигам до извода че е най-добре да си направя и двете изолации и да не го мисля повече. За дограма иначе предвиждам да ползваме дървени профили.
Благодаря за отговора!
EDI - майстор
За външна изобщо не се чуди.Може да спестиш вътрешната, но външна задължително.На тоя свят има само два основни вида материал за външна изолация - ВАТА и EPS.Не се лъжете от майстори и фирми да слагате XPS - в света няма система на нито една световна фирма с такъв материал, това е българска измислица.Направи си една външна между 6-8/ако зимите при вас са люти сложи 10/ сантиметра и ефекта ще е огромен.
И аз мислех да сложа около 8 см., но за материала не бях сигурен. В крайна сметка решихме да сложим и вътрешна (вата+гипсокартон), като по този начин мисля да избегна проблемите с кондензата и съсипването на гипсокартона ако се лепи директно на тухлената стена. Къщата ни е близо до София, така че чак толкова големи зими мисля че няма да има, но.....знае ли човек.
Много благодаря за съветите!
8180 - майстор
Малко цифри (приблизителни) за улеснение на избора:
1. Зид 30см единички - U=1,8
2. Зид 30см четворки - U=1,3
3. 8 см EPS - U=0,4
4. 5 см вата - U=0,6

1+3 - U=0,39
1+4 - U=0,5
1+3+4 - U=0,25

Нормативни БГ изисквания за ново стр. и саниране - U=0,5
Пасивни къщи - U=~0,1 (по памет)
Нискоенергийни U=~0,2 (по памет)

Всицко е за стени външни стени!! Мазилки, шпакловки, гипскартон не са включени, но влияят малко.
Какви са тия цифри.Няма никакво обяснение
prascho - майстор
коефициент на топлопроводимост, колкото е по-нисък толкова по-добри изолационни качества има стената. С две думи, репликата "вътрешната изолация е вредна" е напълно погрешна. Всеки изолационен матераил, сложен отвътре или отвън допринася към намаляване точно на този коефициент!!!!!!!!!!!!!!!!!
8180 - майстор
Мисля че точното название е "Коефициент на топлопреминаване", с размерност - W/(м2К). Харакеризира колко топлина (W) преминава през единица площ ограждаща конструкция (м2), за всеки градус (К) разлика в температурите между вън и вътре.
"U" e международното обозначение. В БГ и при руснаците се среща и като "К".
Както е посочил Прасчо, от топлотехническа гледна точка няма значение как са подредени материалите в стената.
Не е така, когато трябва да се отчетат други конструктивни и битови проблеми - конденз, мухъл, акумулираща способност, полезна площ.
В тази връзка ми се ще да напомня, че качествена топлоизолация под 5см. топлоизл. материал не се получава, а това "изяжда" ~ 1м2 площ, ако е отвътре на средна стая.
Pishman-maistor - напреднал
Да ви питам имам чувството че съм се прецакал с поставянето на вътрешна изолация в стаята ми е по студено от колкото на вън когато не паля печката когато я запаля много бързо се стопля но и сравнително бързо изстива

Майсторите в форума какво мислите прекарал ли съм се :?
  • 1
  • 2

Тема "HELP за изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: