Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stivemaster - майстор
Тези тръби като принцип ги знам, ама са патентовани, значи скъпи и ги няма у нас ,дай някакви размери и ориентировъчен ефект за тези размери.
ge6aaaa3 - специалист
Така... Начертах лопатката на Autodesk Inventor Fusion в 3Д. Малко промених плана. Тръбата ще е Ф250мм. В основата се взимат 70* от тръбата, а в края-25*. Така, обаче, като го гледам на чертежа, ми изглежда много тясна за дължината си/1,7м/. В основата идва около 15см широчина. От това ми идват 2 проблема на ум:
1.Може да се счупи, въпреки, че е с 6мм дебелина.
2.Може да не дава достатъчен въртящ момент.
Някой, който е правил лопатки по този начин, може ли да сподели впечатления от материала?
шоп - майстор
Най-проста евтина и доста ефективна работа ветроагрегата постига при изпомпване на вода. В миналото се е използвало, сега пак преживява ренесанс.

По същата логика може да нагнетява и въздух и никой не казва че трябва да е 200-250 бара. И 5-6 бара могат да вършат работа

VEIPOWER за да сметнеш разхода трябва да знаеш цената на ел. енергията в Индия. Никаква революция-просто гениален маркетингов план на Тата моторс. След Тата Нано това е логичната стъпка.

stivemaster, при автомобил задвижван със сгъстен въздух определящо значение има обема и теглото на бутилките. Затова се ползва и карбон. При една стационарна ветроустановка това не е от първостепенно значение.

Не казвам, че е най ефективното, но в определени случаи може да е работещата система за акумолиране на енергия.

Лично аз експериментирам с изпомпване на вода, както и електролиза.
VEIPOWER - напреднал
stivemaster написа:
Тези тръби като принцип ги знам, ама са патентовани, значи скъпи и ги няма у нас ,дай някакви размери и ориентировъчен ефект за тези размери.
Ееее, Колега Стивимайстор, ти ме хвана за научно-технически ръководител. Тук във Форума му викат Модератор по Темата.
Все пак ще дам сламка.
http://www.youtube.com/watch?v=ZGs4fXhH7-s
http://www.youtube.com/watch?v=fcqFb5kSMxc

Някъде по пътя на сгъстеният въздух - Ветротурбина, Компресор 6-10 Бара, маркуч, Вихрова тръба, топлообменници и др. се вгради Тръбата на Вентури може да се получи перфектен ВЕТРО-РЕКУПЕРАТОР. :shock:

Колега Гебаа, на 51 страница съм дал два профила на крила с придружаващи шаблони. Имаме Колегата Едеми който чатка тези неща, но не съм сигурен дали ще сподели опит по отливането на стъклопластите. Иначе това с крила от тръби е бошлаф работа. Много труд за нищо.
ge6aaaa3 - специалист
VEIPOWER написа:
Колега Гебаа, на 51 страница съм дал два профила на крила с придружаващи шаблони. Имаме Колегата Едеми който чатка тези неща, но не съм сигурен дали ще сподели опит по отливането на стъклопластите. Иначе това с крила от тръби е бошлаф работа. Много труд за нищо.
Аз точно него го чакам да се обади по темата, ама си мълчи. :-D Какво има да споделя относно отливането, той каза човека, че използва вакуум. Аз нито мога да си направя калъпа/мога, ама много трудно/, нито имам компресор за вакуум. Повече ме интересува как стоят нещата със тръбите. Дали са достатъчно здрави за дължина на крилото от 1,7м?
dj_marti79 - специалист
Това с PVC тръбата е оптимален вариант цена-качество-бързина.
Последна промяна от dj_marti79 на вт юни 11, 2013 10:50 pm, променено общо 1 път.
stivemaster - майстор
VEIPOWER писах аз че знам принципа на работа на тези тръби ама на ти да обясниш с линкче .
По проблема на Геша аз самия мисля да използвам пвц тръба ф250 но дебелостенна !

Марти,а за трифазен асинхронен електромотор, работещ на 700 мин-1 ,кво ще кажеш ,евентуално с верижна предавка 2:1.

ПП обсъждайки алтернативни методи за акумулиране, нали не забравяте че всъщност после ни трябва ток, а не въздух или вода !
ge6aaaa3 - специалист
С такива размери на пропелера, смятам че ще може да развърти един планетарен мултипликатор и алтернатора. Както казах, на мястото, където ще се монтира има постоянен вятър 3-4м/с. Какво разбирате под дебелостенна тръба? Тази, която гледах в нета е 6,1мм и я пишат за високо налягане... Ако има към 10мм, ще е идеално. :)
stivemaster - майстор
По принцип PVC Ф250 SN8 е 8мм, не съм виждал май по дебела ,но може и да има 10мм.
ivanovbg - майстор
stivemaster написа:

ПП обсъждайки алтернативни методи за акумулиране, нали не забравяте че всъщност после ни трябва ток, а не въздух или вода !
Една малка сметка: Ако на всеки оборот вкарваме по 10куб сантиметра въздух с налягане 5бара за 1 ден работа при 200 оборота в минута след 24 часа ще имаме 2,88кубика въздух с налягане 5 бара или около4,5киловатчаса натрупана енергия. И това само с едно 50 кубиково компресорче.

А ток лесно се прави в обратния ред. Оборотите лесно се регулират и не си зависим толкова от генератора защото винаги можеш да ги държиш в оптимума и директно да ти излиза 220волта 50херца.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: