Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
Здравейте,
предстои ми изграждане на тераса с размери около 7 на 3.80м кота 3.3м на 6 колони ( 3 самостоятелни и 3 залепени за къщата)
Нямам никакъв проект.
Дилемата ми е между стоманобетонна конструкция с плоча или метална конструкция.
Моля за съвети + и - за едното и другото.
Мен лично при стоманобетона ме притеснява, че нямам проект и реално строежа ще бъде незаконен
Металната конструкция я виждам с колони от квадратен профил 200 на 200 на 6 мм и скара от квадратен профил 150 на 100 на 5 мм. отгоре декинг.
Дали в подобен случай постройката може да мине за немасивна под 35 кв.м. и съответно без проект.

Моля ако има запознати хора да изкажат мнение относно проект, узаконяване, време, пари, както може и на лични контакти на фирми или бригади за офертиране. Къщата е в софииски квартал.
Благодаря
Сузи - специалист
Направи си проект,стоманобетонна конструкция и да знаеш , че 100г. няма да мръдне.
ivanj - специалист
проект да ти е мирна главата
Tsilkov - майстор
Металната пак ще ти е незаконна ако е без проект(такова чудо като немасивна и 35 кв.м. в ЗУТ няма). Единствения лек път за законност е да го минеш като допълващо застрояване с виза и конструктивно становище (За повече инфо Раздел VII от ЗУТ).
Всичко друго ако решиш да го узаконяваш е по дългия път на строежа - проект с всичките му придружаващи документи, актуване, технически ръководител и описване в кадастъра и общината.
Остава и варианта да си го построиш незаконно (все пак си имаш документи, ток и вода на къщата). Нищо не ти пречи и срещу 100-200 лева някои конструктор да ти начертае армировките за това което искаш. Проектът е съвкупност от графични и текстови материали които ти помагат да строиш рационално. Проектът не винаги е само бумаги за РС(разрешение за строеж) от общината, и бумагите за РС от общината не винаги са достатъчно за да се нарекат проект.
шоп - майстор
Благодаря на всички за мненията.
Терасата все още не е започната, но вече имам проект за стоманобетон. Да видим за колко време ще успея да го прокарам при архитекта в общината.

Tsilkov, точно като допълнително застрояване го прокарвам.
Tsilkov - майстор
Искаш да кажеш допълващо предполагам :wink:
шоп - майстор
:lol:
да разбира се
допълващо

Тема "Пристроена тераса 25-30 кв.м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: