Има и по-дебели ПВЦ тръби.
Последна промяна от dj_marti79 на вт юни 11, 2013 10:48 pm, променено общо 1 път.
dj_marti79 написа:Има и по-дебели ПВЦ тръби.Високо налягане се прави с повече мощност. Аз ви казвам как да си събирате мощността и като ви трябва можете да си я ползвате цялата наведнъж за по малко време.
Това с въздуха добре, ама по-добре високо налягане в малък обем, че големите съдове са много големи и много пари.
dj_marti79 написа:Има и по-дебели ПВЦ тръби.Та какви по точно формули те интересуват? Като гледам всичко е описано на доста места. Всичко идва от площта потока въздух който го улавяш и неговата скорост. Максималната мощност по формулата на едикойси която можеш да отнемеш е константа. Решаваш дали ще използваш ниска или висока скорост и оттам броя на перките, това е. Правиш и една защита да не се разлетят перките при силни пориви с някаква опашка напримеркоято да го отклонява от правия път, гръмозащита и си ти.
Искаш да кажеш двигател 750 оборота. Това значи 8 полюса. Ще се наложи или да се търсят "криви" магнити, или да се съставят от множество малки. Ще трябва непременно предавка.
Идеята от предишния ми пост беше следната:
-приемаме начална скорост скорост на генератора 3м/с
-изчисляваме наклон на витлото така че при 3м/с да прави необходимите обороти за да произвежда генератора >12V
-мерим котвеното залепяне
-изчисляваме дължината и броя на витлата, така че генератора да може да тръгне при 3м/с
-ако примерно оборотите на генератора са 300об/мин при 3 м/с при 12V, то приемаме за максимална мощност на генератора при 12м/с т.е. 1200об/мин. Завъртаме го с 1200об/мин и измерваме максималната му мощност - тока при който напрежението все още е >12V
-след това се бием в гърдите-моя генератор е едиколко си вата...
Въпроса е как да свържем с формули гореизброените операции?
ivanovbg написа: Според мен това с постоянните магнити е излишно. На алтернатора съвсем спокойно може да се сложи датчик на хол и да включва възбуждането само над определени обороти. А релето ще има грижата да е винаги 12 или 24 волта. Така няма да имаш и проблем със закотвянето.Точно и на мен това ми беше идеята. Само трябва да се измисли електрониката, която ще следи оборотите и спрямо тях да регулира тока през ротора. Така и при най-лекия полъх ще имаш някакъв добив-може и малък, но все е повече от нищо. Лошото е, че не ми е ясно как става работата с програмирането. Иначе една програма ще опрости много задачата... Я някой да даде линк към тези по-дебелите тръби.
ge6aaaa3 написа:Точно и на мен това ми беше идеята. Само трябва да се измисли електрониката, която ще следи оборотите и спрямо тях да регулира тока през ротора. Така и при най-лекия полъх ще имаш някакъв добив-може и малък, но все е повече от нищо. Лошото е, че не ми е ясно как става работата с програмирането. Иначе една програма ще опрости много задачата... Я някой да даде линк към тези по-дебелите тръби.Мисля че не ти е нужно да следиш оборотите на турбината а скороста на вятъра, макар че при голямите ВГ се прави и едното и другото. Нужен ти е анемометър, но излиза въпросът - откъде възбуждане на алтернатора при стартиране.
ge6aaaa3 написа:Според мен, си е по-добре да се следят оборотите директно на турбината. Така си получаваш директно данните, които те интересуват. Даже може да се направи аларма при прекомерно високи обороти/ако нещо се развали защитата/. Захранване за възбуждането ще се вземе от акумулатора. Така или иначе е вредно да се цеди до край.ОК. Имай в предвид и това.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: