ge6aaaa3 написа: Точно и на мен това ми беше идеята. Само трябва да се измисли електрониката, която ще следи оборотите и спрямо тях да регулира тока през ротора. Така и при най-лекия полъх ще имаш някакъв добив-може и малък, но все е повече от нищо. Лошото е, че не ми е ясно как става работата с програмирането. Иначе една програма ще опрости много задачата...Според оборотите не става. Трябва да решиш с какъв акумулатор ще го ползваш. Сещаш се че ако акумулатора е 12 волта, добив на 6 волта не е нищо и само ще харчиш ток за възбуждане. Ако добиваш повече пък ще почнеш да презареждаш и най много да ти кипне акумулатора и да го развалиш. Възбуждане ще си черпи от акумулатора в първия момент, а после се самозахранва. Схемата е лесна. Прекъсва се едната четка през реле и което се управлява от датчик на обороти. Примерно ако оборотите са над 500-800 в минута на алтернатора тогава включва четката. Алтернатора получава възбуждане и почва да произвежда. В повечето алтернатори има вградено реле за напрежение и той ти поддържа 14 волта и изпълнението е като в колата така че няма опасност да презареждаш.
Колкото до механиката те съветвам при тази ниска скорост на вятъра да се ориентираш към 5-6 лопатков пропелер за да я използваш по пълноценно. Вярно че с увеличаването ефективността му намалява и даже пречи, но все пак не всеки ден ще имаш скорост 12-15 метра в сегунда. Даже може да го застопориш в една посока. Все пак морския бриз е доста предвидим. През деня към сушата ,а вечер към морето. Или пък беше обратното

И аз мислих да правя нещо такова за нощно осветление, но накрая реших проблема като сложих 20 светодиода от запалки между първия и втория етаж които ги включих в старо зарядно от ГСМ. Електромера не го отчита и светлината е по добър от ясно пълнолуние. А и ефекта по стената е доста добър. Е имам си друго осветление, но отдавна не го включвам.