Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
msabew - помощник
Здравейте,
имам следната дилема:
1. да взема вакуумно тръбен слънчев колектор и да го подкача към бойлер с серпентина.
или
2. същият болер със серпентината да го подвържа към пелетен котел.

бойлера е 100л с серпентина + 3кв ел.нагревател

кое според вас е по икономически съобразно и по има смисъл.

благодаря за мненията и препоръките
LazarGanev - "Велик майстор"
И двата варианта - единия за лятото, другия за зимата. Дори може да стане само с превключване на кранове
msabew - помощник
LazarGanev написа:
И двата варианта - единия за лятото, другия за зимата. Дори може да стане само с превключване на кранове
нали колектора е с пропилен глюкол...
може ли с кранове?

а нали и рекламират че работели и през зимата, на мен идеята ми е през зимата да му помагам на ток...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако ще е само за лятото - няма нужда от пропиленгликол - пълниш с вода и зимата източваш. А бе работят си зимата, ама като има слънце, като е мрачно - таратанци. Не вярвам някой да се наеме да ти прогнозира кое ще е по-икономично - да доподгряваш на ток или да подгряваш изцяло на пелети. При този бойлер доподгрееш ли на ток, на другия ден нямаш добив и реално си оставаш изцяло на ток. Затова ти предложих чистия вариант с източването на панела. За да стане това, което искаш трябва нагревателя да е над серпентината. Най-малкия такъв бойлер е 200л
velas - специалист
Аз имам бойлер с 2 серпентини (голяма и малка). Соларната система топли през голямата, камината топли през малката серпентина. И лятото и зимата има топла вода. Зимата се налага по-често да се помага с ток-а, защото апартамента е топъл и камината се ползва по-малко време. Демек, нещата са индивидуални...
msabew - помощник
Благодаря на всички за мненията и препоръките,
засега май ще се въздържа от соларния колектор и ще подвържа към котела.
пък по натам ще видим ;)

успех на всички.

Тема "Соларна система или през пелетен котел ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: