Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Чаро - Акълия
jekasus написа:
Гумени уплътнения не се лепят.
:wink:
gkamenov - специалист
Вчера опитах точно по начина лепило зад гуменото уплътнение - не знам какъв ще е резултата. Лепилото е някакво, не погледнах какво пише - препоръчаха ми го от магазина, та то набъбва подобно на полиуретановата пяна като засъхне, иначе е рядко докато се маже. Тръбите са полипропиленови и преди да лепя им направих "воден тест" докато са само с гумените уплътнения, т.е. сложих отдолу на вертикалния щранг фитинг с тапа и ги налях догоре с вода. В продължение на час не просълзи от никъде. После залепих само коляното, което ще е под сифона за тръбата водеща към вертикалния щранг и го оставих да засъхва. Довечера ще видя какъв е резултата. По скоро очаквам да е никакъв, т.е. пак няма да тече, а лепилото каква функция ще изпълни не е ясно, но по добре да има.
Зачетох се из нета и се оказва, че това животно полипропилена не го лепи почти нищо. Намерих това: http://www.ottozeus.de/loctite-406-770-set.html, но май в БГ нема да го има.
Щеше ми се да има някакъв силикон, с който външно да уплатня фугичката между трабата и фитига, като застраховка на гуменото уплътнение, срщу евентуално прокапване. На всички силикони, които съм виждал пише, че не лепят PP, PE и PTFE.
msa - помощник
Чаро написа:
jekasus написа:
Гумени уплътнения не се лепят.
:wink:
Т.е. наденвам го едно в друго и бия замазката без да му мисля?
gkamenov - специалист
Ако тръбите ти са PVC има лепило и може да ги намажеш с лепило отвътре зад гумичката. Ако са PP си в моя филм :). Пише на тръбата каква е PVC (PVC-U) или PP. Само да ти отбележа, че PVC тръбите не са устойчиви на температура, т.е. издържат температури например под 60 градуса. PP издържат около 90 градуса. Имаше една стара PVC тръба на кухненската мивка и коляното се беше пробило в посоката на струята, ама жената изсипва врялата вода в мивката и не го мисли много. Ако ще минава гореща вода ти препоръчвам да си сложиш PP тръби. И двата вида на външен вид изглеждат еднакво, само по маркировката се различават.
msa - помощник
gkamenov написа:
Ако тръбите ти са PVC има лепило и може да ги намажеш с лепило отвътре зад гумичката. Ако са PP си в моя филм :). Пише на тръбата каква е PVC (PVC-U) или PP. Само да ти отбележа, че PVC тръбите не са устойчиви на температура, т.е. издържат температури например под 60 градуса. PP издържат около 90 градуса. Имаше една стара PVC тръба на кухненската мивка и коляното се беше пробило в посоката на струята, ама жената изсипва врялата вода в мивката и не го мисли много. Ако ще минава гореща вода ти препоръчвам да си сложиш PP тръби. И двата вида на външен вид изглеждат еднакво, само по маркировката се различават.
Мен ме притеснява водоплътността на снадката при подовия сифон - с нещо като силикон няма ли да е по добре отколкото с ПВЦ лепило? И ако може и на другия въпрос някой да ми отговори - може ли да се разчита само на гумичката на нашите оранжеви тръби, когато говорим за подова инсталация с минимален наклон?
Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
msa написа:
Мен ме притеснява водоплътността на снадката при подовия сифон - с нещо като силикон няма ли да е по добре отколкото с ПВЦ лепило? И ако може и на другия въпрос някой да ми отговори - може ли да се разчита само на гумичката на нашите оранжеви тръби, когато говорим за подова инсталация с минимален наклон?
Поздрави
На нашите оранжеви тръби може да се разчита точно толкова, колкото на нашите жълти таксита - т.е. цвета не значи почти нищо. Купувайте тръби от реномиран производител, независимо дали е наш или чужд. Няма такава технология да се лепят разглобяемите фитинги. По този повод ще припомня един виц за варенето на яйца в микровълнова печка:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%B2%D0%B0
msa - помощник
LazarGanev написа:
msa написа:
Поздрави
На нашите оранжеви тръби може да се разчита точно толкова, колкото на нашите жълти таксита - т.е. цвета не значи почти нищо. Купувайте тръби от реномиран производител, независимо дали е наш или чужд. Няма такава технология да се лепят разглобяемите фитинги. По този повод ще припомня един виц за варенето на яйца в микровълнова печка:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%B2%D0%B0
Кои са тези реномирани производители наши или чужди, които ми препоръчваш?
VLADO66 - майстор
Wavin,Astolan,български не мога да препоръчам защото напоследък нямам работа с такива,единственно някоя дреболия.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам откъде си и какво се предлага по твоя край, но от българските мога да ти препоръчам Пайп систем, Филбо. Аз работя предимно с Хакан Пластик, но ползвам регионален вносител, който не покрива цяла България. Във всеки град може да се намери качествена стока, а пък със сурогати е наводнено. По кварталните магазинчета обикновено продават едни ментета, с които по-добре да си нямаш работа. Имай предвид, че ПВЦ тръбите са 3 типа - усилени за външна (дворна) канализация, нормални за вътрешна канализация и олекотен тип за въздуховоди. В железарийките обикновено продават третия тип, че могат да му сложат добра надценка :wink:

Тема "С какво може да се лепи върху каменинова тръба?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: