• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
VEIPOWER - напреднал
Когато се снабдиш с втори акумулатор и натовариш инвертора по сериозно ще могат да се направят измервания които ще покажат как стоиш.
В Бриколажа има електрически таимер седмичен с 8 програми за 12лв. С него ще можеш д си програмираш включванията на инвертора. При това производство ще го избиеш за два три месеца.
fu4ko - специалист
Бъзикай се колкото искаш Постепенно ще си направя системата.Отпреди още споменах,че не ме вълнува за колко време ще се изплати.важното е да намали консумацията.
Последна промяна от fu4ko на пон юни 17, 2013 8:21 am, променено общо 1 път.
kolcho - специалист
fu4ko написа:
Отпреди още споменах,че не ме вълнува за колко време ще се изплати.
Винаги съм твърдял, че основното условие един човек да влага пари в частна соларна инсталация от този тип при актуалните цени на материали и енергия е да мисли по горецитирания начин!
:)
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Само да напомня на Наско, че до края на този месец е най-оптималното време за увеличаване на ъгъла на панелите и за тест дали стига. - Сега слънцето е най-високо. Надявам се, че не се е отказал. Грубо сметнато около 8 градуса на месец пада слънцето.
nasko_a - специалист
Няма как да го намаля в момента, както споменах системата е стационарна. Но за в бъдеще съм си наумил да я направя подвижна :tonqe: На около 31-32 градуса е.
igteam - помощник
Наско, вече втора година си с тази система, кажи плюсовете и минусите?

Интересува ме, колко панела имаш и с какви характеристика са?
Прегряват ли през лятото? През зимата как се държат? Смени ли си нагревателя? Как реши проблема с искрите?

Питам понеже си намерих евтини панели, трябва да ги тествам понеже са ми малко съмнителни, но според продавача са 1,2лв на ват, което е доста изгодно и при положение, че за селективна колекторна система за 150л. ми искат 4000лв, бих предпочел твоя вариант.

PS: Понеже нямам право да пращам Л.С. а ме попитаха от къде тези евтини панели ето линка: http://pvmodules.eu/bg/index/0
Може би няма да е лошо да се коалираме понеже имат минимум за поръчка 1 палет.
nasko_a - специалист
+ няма голямо къртене, бойлера трябва да се смени с по-голям, не зависиш от ел.мрежата( ако има помпа и тока спре - като прегрее глюкола се разваля), мисля че е по-евтин вариант. Искрите с изключването в момента съм решил с голям ключ с искрогасител, но на терморелето още не съм сложил това, което съм приготвил( кондензатор с диод)

- малък капацитет - 1 бойлер на ден, често трябва да се проверява терморелето да не е прегоряло

10бр.
марка:RDM100P
размери (H x B x T) в mm:1060 x 669 x 35
тегло Kg:8,5
Вид клетки:поликристални
Брой клетки:36
Максимална мощност (Pmax):100 W
Напрежение max.:18 V
Ток max. (Imp):5,56 A
Напрежение при отв.верига: 21,7 V
Ток на късо:6,01 A
Ефективност на модула:15,5%
Максимално напрежение:1000 V

-Нагревател все още не е сменян
-зимата само помага (ъгълът е малък)

Мисля, че всичко това е описано в постовете по-горе
fu4ko - специалист
igteam написа:
Наско, вече втора година си с тази система, кажи плюсовете и минусите?

Интересува ме, колко панела имаш и с какви характеристика са?
Прегряват ли през лятото? През зимата как се държат? Смени ли си нагревателя? Как реши проблема с искрите?

Питам понеже си намерих евтини панели, трябва да ги тествам понеже са ми малко съмнителни, но според продавача са 1,2лв на ват, което е доста изгодно и при положение, че за селективна колекторна система за 150л. ми искат 4000лв, бих предпочел твоя вариант.

PS: Понеже нямам право да пращам Л.С. а ме попитаха от къде тези евтини панели ето линка: http://pvmodules.eu/bg/index/0
Може би няма да е лошо да се коалираме понеже имат минимум за поръчка 1 палет.

Благодаря за инфото.Гледал съм в този сайт ама тази оферта съм я пропуснал.За коалиране добре ама не ми е ясно колко кв-та е един палет

ПМ.П. Видях колко броя е 1 палет.В сайта си пише същата цена за единични бройки
igteam - помощник
Благодаря nasko_a.
Само да попитам какво значи зимата само помага?
Зимата как го ползваш, през деня го държиш на панела и вечер го превключваш към мрежата ли?

През лятото ако има облаци/дъжд справя ли се?

Аз си купих един панел за проба. За сега съм доста обнадежден.
Моя панел е 240wmp така че го смятам около 5 панела да ми стигнат при нагревател 3000В.
Но сега се опитвам да го сметна за 2000В реотан дали няма да стигнат 4 панела.
Хубавото е че може да си добавиш панел ако не ти стига.

Знам че много хора казват че трябвало MPPT за оптимален режим, искам да питам ако НЕ закачам акумулатор на МРРТ дали ще има смисъл от него, дали ще сработи въобще?
fox_vt - майстор
Как ги сметна че 5 панела по 240 вата ще стигнат за 3000 вата :? Да не говорим че тези ватове ще ги имаш само за час и то при идеално позициониране в двете оси.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: