Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Да наистина, тези клеми които съм показал са за 2,5mm² , защото с такова впечатление останах от първия пост. Никъде не се споменава за 4mm² :wink: . Все пак могат да се ползват другите клеми Wago - без лостчето. Ако не ме лъже паметта имаше до 6mm² твърд/едножилен кабел , значи твоите 4mm² няма да са им проблем Те обаче не стават за некербовани многожилни кабели.

Относно предпазителя - нека всеки сам да си прецени от какво естество проблеми предпочита - от изгорял предпазител или от липсващ такъв! В при първия вариант , най-лошото , което може да се случи е да те домързи да си смениш предпазителя и да останеш без лампа , а във втория случай можеш да останеш без дом! Всеки сам може да си прецени кое му е по-важно! Относно трудността за откриване на предпазителя - като тръгнеш по кабела , ако няма напрежение в осветителното тяло, то трябва да си или сляп или неграмотен, за да не видиш предпазителя! А за да изгори предпазителя, значи е имало причина и той си е свършил работата за която е предназначен!

ПП
ribnikolaevi написа:

Не разбрах за този прекъсвач ... майтапиш ли се с мен, че нищо не разбирам, или е сериозно? Ако е сериозно, би ли пояснил?

Както Хидразин по-горе беше така любезен да спомене, това не е прекъсвач, а предпазител
Изображение

Това черното е просто държач за ето такъв предпазител:

Изображение
ribnikolaevi - майстор
Решението което се оформя с ваша помощ:
Ползвам Ваго клеми (имам налични такива). В тях връзвам проводник СВТ 4 мм2, СВТ 1мм2, кербования многожилен (дали да срежа кербовката). При самата лампа добавям и този предпазител (съжалявам за грешката "на езика"), за да е видим при проблеми (лампата е на "тавана " на тесен и висок шкаф-килер, така че няма да дразни един предпазител там).

Остава да ми подскажете къде в София мога да намеря подобен предпазител. Или някакво търговско име, под което да го търся по ел.магазините.
ribnikolaevi - майстор
Но пък сега се сетих нещо друго. Тия клеми, дето са без лостче, мисля, че бяха за един размер проводници в една клема, или не е така?
hidrazin - майстор
ribnikolaevi написа:
При самата лампа добавям и този предпазител (съжалявам за грешката "на езика"), за да е видим при проблеми (лампата е на "тавана " на тесен и висок шкаф-килер, така че няма да дразни един предпазител там).
[-X В никакъв случай. Ако ще слагаш предпазител го слагаш там, зад печката, веднага след връзката за печката в началото на кабела към ламбата. Иначе няма голяма файда. Ролята му е да защитава не само лампата а и кабела към лампата.
Абе пич - толкова постове и теми за една връзка. Толкова ли ти свидят 10-20 лева?
:partyman:
ribnikolaevi - майстор
hidrazin написа:
ribnikolaevi написа:
При самата лампа добавям и този предпазител (съжалявам за грешката "на езика"), за да е видим при проблеми (лампата е на "тавана " на тесен и висок шкаф-килер, така че няма да дразни един предпазител там).
[-X В никакъв случай. Ако ще слагаш предпазител го слагаш там, зад печката, веднага след връзката за печката в началото на кабела към ламбата. Иначе няма голяма файда. Ролята му е да защитава не само лампата а и кабела към лампата.
Абе пич - толкова постове и теми за една връзка. Толкова ли ти свидят 10-20 лева?
:partyman:
Какво предлагаш да направя с тези 10-20 лева? Не те разбрах наистина, съжалявам.
fikata - майстор
С плахост и смиреност бих поправил форумеца, известният с инженерно образование и прецизен в изказ и изпълнение - автор на тази темата
ribnikolaevi,че елемента с най широко и старо приложение за свързане на краищата на проводници за ел. връзка се нарича
ЛУСТЕР КЛЕМА, а не "устер клема".
Думата е с немски произход Lüsterklemme
това по повод написаното от автора:
условно казано, устер клема (в моя случай твърда връзка)?
ribnikolaevi - майстор
Subject: Кербоване на едножилен и многожилензаедно
fikata написа:
С плахост и смиреност бих поправил форумеца, известният с инженерно образование и прецизен в изказ и изпълнение - автор на тази темата
ribnikolaevi,че елемента с най широко и старо приложение за свързане на краищата на проводници за ел. връзка се нарича
ЛУСТЕР КЛЕМА, а не "устер клема".
Думата е с немски произход Lüsterklemme
това по повод написаното от автора:
условно казано, устер клема (в моя случай твърда връзка)?
Фика, бях чувал и двата варианта. Като лаик естествено не знаех произхода на думата, съответно верният вариант.
И наистина ти благодаря, обогати общата ми култура. Не се шегувам, обичам да се изказвам правилно (макар че поради бързопис често греша, но това е друга тема ... кога ли ще седна да науча десетопръстната ...).
А по питането ми няма ли да кажеш нещо?
fikata - майстор
А по питането ми няма ли да кажеш нещо?
Ми да кажа. Ще ползвам практиката в някои страни,където защитата на консуматора с предпазител е близо до най вероятната повреда. В някои страни в самите контактите са вградени предпазители,независимо от предпазителя/защитата/ в таблото от където се захранва тяхната линия.Аналогично е и със защитата в самия всеки електронен уред от к.с. и претоварване,независимо в какъв контакт е включен.
В твоя случай,когато два консуматора са с голяма разлика в електрическа консумация и най вероятната повреда може да възникне в самия уред,а не по линията, най добре е в арматурата на самата лампа да се монтира предпазител, както ти предлага Тани предпазител за слаботоков уред с напрежение 230V и стопяем предпазител 0.5 - 1А.
Що се касае за свързването на двата кабела във твърдата връзка вече имаш предложения,а сигурно и още толкова ще получиш и нито едно няма да бъде фатално за трайността на ел.захранването на двата консуматора от тази точка.
ribnikolaevi - майстор
Явно съм навлязал в някаква много специфична територия с тази ми идея. Изобщо не очаквах да е толкова сложно, предпазители и т.н.
Май ще взема да го вържа другаде ...
Да правя ли същото и с с лампата в глухия ъглъв шкаф. От какво се притеснявате, от какви проблеми, че се налага този предпазител?
ribnikolaevi - майстор
Взех си препоръчаната от Тани клема с предпазител. За левче си струва кефа ...
Ще я ползвам и като пусна нощното осветление на спалнята, че и там ще се разклоня от кръг с по-дебел проводник.

Тема "Кербоване на едножилен и многожилензаедно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: