• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Dino Kirov написа:
А защо всъщност ми е тоя трипътен вентил - за да си получавам топлината, която плащам като отдадена от сградната инсталация (около 50-60лв на месец за двата апартамента, което никак, ама никак не е малко, при положение, че за целия отоплителен сезон тая година съм платил 1200лв парно) и за да не върти водата през байпаса когато си отворя радиаторите, т.е. усеща, че радиаторът се затопля и колкото по-топъл става, толкова повече затваря байпаса. Някъде на 30 градуса на радиатора ми трябва да се затвори изцяло байпасът, предполагам може да се нагласи от врътката на вентила.
И кое в цялата тази схема ще накара топлината от сградната инсталация да не се отдава там, а да влезе в стаята ти :? Никое.

Това което са изчислили че плащаш за сградна инсталация или го получаваш вече, или грешно са го изчислили. И в двата случая трипътен вентил няма да ти помогне.

Ако добавяш разни нови тръби означава, че увеличаваш сградната инсталация в твоето жилище, съответно колкото повече "тръби" добавяш, толкова повече топлина от сградната инсталация ще получаваш без да се отчита на твоите радиаторните разпределители. И ако не те хванат, че си променил сградната инсталация, ще постигнеш намаляване на твоята сметка вследствие на увеличение на сметката на съседите ти :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6 написа:
И ако не те хванат, че си променил сградната инсталация, ще постигнеш намаляване на твоята сметка вследствие на увеличение на сметката на съседите ти :idea:
Е да де, той човека това иска. Предлагам да не му се отговаря, т.е. който помага на такива стимулира кражбите от съседи :evil:
Dino Kirov - помощник
Стимулиране на кражба от съседи?! Уважавам ви и чета с удоволствие всичко, което пишете, но какви са тези генерални заключения, а на всичкото отгоре грешни и нагли?! [-X [-X [-X [-( Малко е нахално, при положение, че лично съм си трошил времето и парите да настройвам абонатната и с новите настройки за БГВ и ВОИ, които въведох, спестявам по над 300лв на месец спрямо предишните настройки на EVN (като се поддържа приятна на всички температура,а не неколкократно завишена) през отоплителния сезон на цялата сграда и обитателите ѝ. При това положение, да се каже, че искам да ги окрада- да ме извинявате. А трипътен ще се сложи, защото не може на първия етаж на малък апартамент да се плаща за енергия, отдадена от сградната инсталация в размер на 25-35 лв месечно, а при мен да се плаща над 50-60лв просто защото обемът на жилището е по-голям, при положение, че минават еднакъв брой щрангове и през двата апартамента и долу тръбите са горещи денонощно, а при мен само докато работят радиаторите вкъщи. Не знам защо решихте, че ще крада нещо от някого. Точно пък у нас всички радиатори са само с един спирателен кран (в някои апартаменти си накичиха и на входящата и на изодящата тръба кранове, макар и да е незаконно),а ИРУ са пломбирани винаги и ако нещо някъде не е в ред, веднага звъня в БРУНАТА да дойдат и да си констатират, пломбират (налагало ми се е точно един път, защото при почистване на радиаторите без да искам скъсах лепенката на уреда) и тн- защото не обичам шмекерии. :evil:

Поздрави. :drinkers:

П.П. И това по никакъв начин няма да доведе до намаляване на сметката ми, напротив тя ще се вдигне още малко, но поне ще има причина за това и ще е като на първите етажи, а не да плащам за нищо. :yawinkle:

П.П.2. Припомням, че процентът на отдадената от сградната инсталация топлина не се изчислява нито по изложение, нито по брой щрангове, нито по изолация, етаж или тн, а само и единствено по обем на жилището, което е малоумно, защото при мен дограмата например е много по-добра от тези долу,т.е. загубите по трасетата вътре в апартамента (защото за това точно се плаща за ЕНЕРГИЯ ОТДАДЕНА ОТ СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ В АПАРТАМЕНТА) са по-малки, а температурата на щранговете вкъщи е същата като на радиаторите, защото дебитът е същият- последен съм по веригата все пак, но това никой не го взема предвид!!! Броят щрангове е същият като долу, където обаче непрекъснато минава вода и са горещи, а не просто хладки като у нас. И се опитвате да кажете, че искам да крада?! Съжалявам за изказа,но просто е нагло. #-o
2v6 - майстор
Dino Kirov написа:
...
П.П. И това по никакъв начин няма да доведе до намаляване на сметката ми, напротив тя ще се вдигне още малко, но поне ще има причина за това и ще е като на първите етажи, а не да плащам за нищо. :yawinkle:

П.П.2. Припомням, че процентът на отдадената от сградната инсталация топлина не се изчислява нито по изложение, нито по брой щрангове, нито по изолация, етаж или тн, а само и единствено по обем на жилището, което е малоумно, защото при мен дограмата например е много по-добра от тези долу,т.е. загубите по трасетата вътре в апартамента (защото за това точно се плаща за ЕНЕРГИЯ ОТДАДЕНА ОТ СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ В АПАРТАМЕНТА) са по-малки, а температурата на щранговете вкъщи е същата като на радиаторите, защото дебитът е същият- последен съм по веригата все пак, но това никой не го взема предвид!!! Броят щрангове е същият като долу, където обаче непрекъснато минава вода и са горещи, а не просто хладки като у нас. И се опитвате да кажете, че искам да крада?! Съжалявам за изказа,но просто е нагло. #-o
Мога само да ти завиждам, че имаш възможност да ползваш това благо централното отопление. Поради въведените закони за изкупуване на тока от когенераторите цената на централното парно е ниска за сметка на цената на тока, която аз плащам за да се отоплявам.

А относно твоята идея - има такива смесителни вентили специално за радиатори. Не са трипътни, а четирипътни. Управляват се директно от термостатната глава. Естетични са.

А това дали несправедливо плащаш повече за сградна инсталация може само да се предполага.
Колко според теб топлина преминава от долния етаж към твоя?
LazarGanev - "Велик майстор"
Нагло е да се нарича "нагло" истината! Ако смятате, че неправилно се изчислява сумата за сградна инсталация, то най-лесното решение да говорите с тях и да и да искате преразглеждане на методиката на изчисляване. Тук постоянно сме свидетели на запитвания за начини за кражби от съседите - то не бяха алуминиеви капачки за буркани около тръбите, куфари с вентилатори, които да обдухват тръбите, скрити в пода серпентини за подово отопление и т.н.. Ако имате някакви идеи за промяна на сградната инсталация, те трябва да се обсъждат с проектант, а не във форум "Направи сам". Аз също споделям, че начина на отчитане е дълбоко погрешен и единственото спасение за топлофикациите, това е изграждане на нови изолирани сградни инсталации в стълбищните клетки с използване на истински апартаментни топломери и хоризонтална тръбна разводка в апартаментите и премахване на "такса мощност". Без тези мерки те са обречени. При сегашното положение ми е интересно защо въпреки големия дял на "такса мощност", нито един не търси идеи за намаляването на топлозагубите от щранговете, а всеки търси начин да увеличи тези "топлозагуби" в своето жилище. Не е ли по-правилно тези тръби да се топлоизолират максимално в куфар от гипсокартон чрез дебела топлоизолация от микропореста гума + минерална вата около тях и се извика топлинния счетоводител да преизчисли дела на топлозагубите от сградна инсталация? :)
Dino Kirov - помощник
LazarGanev написа:
Не е ли по-правилно тези тръби да се топлоизолират максимално в куфар от гипсокартон чрез дебела топлоизолация от микропореста гума + минерална вата около тях и се извика топлинния счетоводител да преизчисли дела на топлозагубите от сградна инсталация? :)

Абсолютно сте прав, но когато го предложих, ми се отговори "ааа, откъде на къде да се лишавам от топлината на тръбите"... Как да се обясни на такива хора, че така ще е по-евтино за всички. И това бяха точно хората от долните етажи, нагоре всички бяха съгласни- но тези долу нямат изгода от това. Ясно е, че по интернет не може да се има вяра на никого, но мога да ви кажа, че точно тези, които отхвърлиха веднага предложението за изолиране на всичките тръби от инсталацията с ISOGOMATERM през по-голяма част от деня не пускат радиаторите, а разчитат само на енергията, която се отдава от инсталацията. Това е причината за запитването ми. На всичкото отгоре у нас тръбите са в дървени кутии и са частично поне изолирани! Само тези, които водят от щранга до самия радиатор са "голи" и отдават някаква топлина. ;) Ще приложа и снимка по-късно.

Идеята е, че с този байпас температурата на щранговите тръби от горе до долу ще е еднаква и всеки ще си плаща съвсем реално отдадената топлина, а не при един да е горещо- при друг студено, ама щото на тоя с горещите по цял ден тръби апартаментът е по-малък, плаща по-малко от този, при когото повечето време тръбите са студени, ама апартаментът е по-голям. Също така тръбите през горния апартамент са съвсем къси, защото са най-горна точка на щранговете и са с височината на радиатора- нямат и метър.

П.П. Затова искам когато пусна радиатора този вентил да затваря, за да минава всичко през радиатора само и да се отчита това, което изразходвам за отопление, за да не натоварвам другите съседи. :yawinkle:

П.П.2. Говорено е с БРУНАТА относно изчисляване на точното количество отдадена от инсталацията топлина, но заявиха едни много хубави суми, а и "технологично време" и всички от кооперацията се отказаха. Да не говорим, че е сигурно, че някой краде, защото миналата година процентът за топл. отдаденa от сградната инсталация беше 31,7%, а тази година е 36%.

Снимки на тръбите:
Изображение

Имаше теч от автоматичният обезвъздушител, затова таванът е така. Да, опушено е малко от топлината, но може ли да се сравнява отдаденото през дървени кутии с отдаденото от тръби, които не са изолирани или покрити по никакъв начин? Като също трябва да се има предвид, че това е долният етаж на мезонета и всичката топлина, която е минала по тези тръби е отишла в горните ми радиатори, а не е минавала през още 100 апартамента.
2v6 - майстор
Dino Kirov написа:
...
П.П.2. Говорено е с БРУНАТА относно изчисляване на точното количество отдадена от инсталацията топлина, но заявиха едни много хубави суми, а и "технологично време" и всички от кооперацията се отказаха. Да не говорим, че е сигурно, че някой краде, защото миналата година процентът за топл. отдаденa от сградната инсталация беше 31,7%, а тази година е 36%.

...
Какво общо имат тези проценти с кражбите?
При изключване на радиатор реално процента на топлината отдадена от радиатори намалява и съответно процента на топлината отдадена от сградна инсталация се увеличава. Не е необходимо някой да краде :idea:

Ако всички си изключат радиаторите колко мислиш, че ще е процента за сградна инсталация?
Dino Kirov - помощник
Като си изключиш радиатора топломерът в абонатната отчита много по-малко потребление защото през част от системата не циркулира водата (спрените радиатори) и се загрява много по-малък обем вода. Какво общо има това?! Все едно да кажеш, че ако работи един радиатор и работят 5 радиатора, се ползва едно и също количество енергия за подгряването на водата в кръг ВОИ. Естествено, че няма как да се отдаде повече енергия от сградната инсталация, ако някое си спре радиатора... :idea: :idea: :idea:
Ако всички си изключат радиаторите (никакво потребление) ще е 100% или близко до 100%, но това ще са не повече от няколко киловата, които са стотинки като разход. Това е така просто защото няма да се е отдала никъде топлина- когато радиаторите са затворени, водата не може да циркулира, следователно няма какво да се топли и къде да се отдаде. ;) Не случайно циркулационната помпа за кръг ВОИ е с пропорционален диапазон на работа според налягането на изхода ѝ. Колкото по-голямо е,толкова повече хора са затворили радиаторите си и оборотите падат, за да поддържа същата скорост на движение на водата (все едно стесняваш диаметърът на тръбата, през която трябва да мине водата). И обратно, ако налягането на изхода на помпата е ниско (близко до входящото на помпата), то всички или почти всички са отворили крановете на радиаторите и оборотите се вдигат, защото водата трябва да мине през много повече щрангове, радиатори и тръби и трябва да цикрулира по-голямо количество вода, за да запази същия дебит през всеки радиатор.
Тани - модератор
Мога да се обзаложа, че ако само един радиатор на последния етаж работи , то загубите ще са повече от 50% :wink:

Ако всички радиатори работят, то загубите може да са и под 20% - това има предвид колегата!
Dino Kirov - помощник
Да, тук съм абсолютно съгласен... Изобщо не знам защо на сграда 1997-ма година са слагали вертикални щрангове, а не са я правили по новата система, която вече се е ползвала... :evil:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "Относно термостатичен трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: