• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
Тани - модератор
Поправи ме ако греша, но това не са ли цените за НОВОПОСТРОЕНИ централи, чиито договори ще се подписват СЛЕД юли тази година? За да бъдем честни , цените на оборудването не е падало тази година и ако това са нормални цени за тази година, то се предполага, че са справедливи и за края на миналата година! Прецакани са собствениците на централи, които са ги строили на старите високи цени!

Ако обаче не излизаме от контекста на темата, то ако някой ти изкупва енергията от покривната централа на цена по-ниска от пазарната , на която ти продава тока , то няма вариант да си на загуба - просто можеш да си я ползваш! Така ще се погрижиш и за баланса :wink: Нали това е идеята! Нека обсъждаме алтернативите в тази тема. Тези които са решили да правят бизнес от това - не са си дооценили партньорите и не са си оставили (поне) втора алтернатива - основни принципи в бизнеса!

ПП Какво стана в крайна сметка с митата? Приеха ли ги?
fbr - майстор
Този който е тръгнал да прави бизнес с държавата е наясно с рисковете. Тъй че, да не се правят на ощипани моми.
Тани написа:
Ако обаче не излизаме от контекста на темата, то ако някой ти изкупва енергията от покривната централа на цена по-ниска от пазарната , на която ти продава тока , то няма вариант да си на загуба - просто можеш да си я ползваш! Така ще се погрижиш и за баланса
Тани, според теб, как се осигурява баланс при ниско потребление
hidrazin - майстор
Тани написа:
ПП Какво стана в крайна сметка с митата? Приеха ли ги?
ЕС наложи временни мита за внос на китайски слънчеви панели
Китай ще се противопостави на ЕС за вносните мита за соларните панели
Ако обаче не излизаме от контекста на темата, то ако някой ти изкупва енергията от покривната централа на цена по-ниска от пазарната , на която ти продава тока , то няма вариант да си на загуба - просто можеш да си я ползваш!
Ами след като ми изкупуват енергията от покривната централа на цена близка до пазарната и под нея защо ВЪОБЩЕ да инвестирам в такава? По-добре да си ползвам тази от мрежата. Тук вече стимулирането в изграждането на ВЕИ-та напълно изчезва. В този си вариант си на загуба от всякъде.
:partyman:
Тани - модератор
Ами увеличаваме потреблението, когато ни е излишна произведената енергия :wink: Това може да стане дори и само с пазарни принципи.
- както споменах вече, правят нощната енергия по-скъпа от дневната - 0,25 лв, а дневната си остава и следващите години на 0,20 или дори я свалят.

- въвеждат трета , а защо не и четвърта тарифа в определени часове спрямо сезона, в които енергията е "на промоция" на 0,10лв. Тогава ще си заслужава да си направи човек таймер, който да ти включва бойлера да се загрее по обяд и да ти включи климатика. Евентуално през зимата да то включи отоплението на максимум , за да се стопли жилището, а не да се получава пика, когато всички се приберат и си пуснат отоплението или чакат да стане 22ч. за да си пуснат бойлера. През деня ще е и по-удобно, особено в уикендите.
-на свободния пазар ще може да се договарят предварително по-ниски цени за енергоемките предприятия в часовете с максимално производство на енергия
- производителите на енергия(битовите) сами ще си правят сметка дали цял ден да продават на 5-10 ст. , а вечерта да си топлят бойлера на 25, или да си инсталират 200-300л. бойлер да им покрива и дните без производство.

Това са само малка част от начините. Сигурен съм, че всеки от вас може да измисли още доста.

"Истинския" баланс , този който познаваме в момента, може да се осъществява и с помощта на ПАВЕЦ , а докато "му дойде времето" може да има и други методи. Реално, ако има достатъчно и евтина енергия през деня, то ПАВЕЦ може да работи на точно обратния режим. През деня да помпи нагоре, а нощно време да балансира АЕЦ и да поемат нощното потребление. По този начин и АЕЦ ще може да работи на пълна мощност през по-голяма част от годината.
ivanovbg - майстор
Тани, твоите идеи не стават. Де факто потреблението ще се стабилизира евентуално, а парите ще са същите. Пак ще реват че трябва да се вдига тока, защото поддръжката и разходите ще са много.

То трябва да имаме производство на нещо, та да се харчи тока.

Все едно да си сложиш на къщата соларен панел и да се изключиш от ерп-тата. Ще се чудиш как да накараш жената да пере и глади като е хубаво времето и на нея се иска да излезе с приятелки на разходка.... Почваш да инвестираш в разни акумулатори, таймери и ... Мисля по рано ви казвах че трябва да се харчи, а не да се икономисва :partyman:
fbr - майстор
Когато бях млад и зелен, се говореше усилено за стрителството на Павец Чаира, и тогава зададох въпрос на преподавателя, с какъв КПД работи една ПАВЕЦ. И човека видимо изненадан отговори. Идеята на ПАВЕЦ не е да акумулираме енергия, а да натоварим АЕЦ в моментите когато потреблението е по-ниско от минималната мощност на АЕЦ. В този смисъл, КПД като техническо изискване към една ПАВЕЦ, въобще не се поставя. Времената стават други, може и това да се промени.
hidrazin - майстор
ПАВЕЦ Чаира има по документи КПД 89,8% в генераторен режим и 89,3% в помпен режим. Това означава средно около 80% КПД. Значи едни 20% ги отписваме. Да не забравяме че има загуби при пренасяне на самата енергия в двете посоки.
За сега никой не ги плаща тези загуби. ПАВЕЦ е собственост на НЕК и тя си балансира мрежата с нея като никой не и компенсира тези загуби. Те за това искат да въведат такса на ВЕИ-тата. Кое е по-изгодно? Да се акумулира енергия от ВЕИ-та на цена дори и 15-20 стотинки или енергия от АЕЦ на цена 4-5 стотинки? Аз ако съм собственик на ПАВЕЦ кое ли ще предпочета? :?
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на чет юни 13, 2013 9:36 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
hidrazin написа:
ПАВЕЦ Чаира има по документи КПД 89,8% в генераторен режим и 89,3% в помпен режим. Това означава сдедно около 80% КПД.
Нещо ми се губи "сдедно"-то. :)

Собственик на ПАВЕЦ не те виждам, но виж "Координатор на балансираща група" - защо не.
Не бях ги чувал тези - май ще/или вече са задължителни.
Доколкото му разбирам - тях май трудно ще ги накарат да купуват от скъпи "преференциални" производители.
От друга страна ми изглежда елегантен начин да се заобиколят неизгодните договори (за ВЕИ и Мариците), поне за по-едрите консуматори.
Как ще се оправят НЕК и ЕСО, обаче, не ми се мисли или не схващам.
Стига да не станат поредния посредник-печалбар тия групи.
fbr - майстор
5 млн да са електромерите в Б-я, да ги сменим, с т.н. умни, т.е. онлайн контрол, по 50 лева ги сложи 250 млн да струва. Какво са за енергетиката в България.За прословутите 75-100 или 150 киловатчаса държавата организира търг и купува от които предложат, на възможно най-ниска цена. Всеки абонат, който смята да ползва над това количество енергия, отива на свободния пазар, като купува предплатени за съответния месец пакети енергия, като колкото по-рано закупува, толкова по-големи отстъпки би ползвал. Съответно купуването на пакет за текущия месец е най-скъпо. Така и ЕСО би имал база за планиране на топли и студени резерви, а и абонатите биха били станали по-отговорни, като останат по средата на месеца без ток и им се наложи да купуват допълнително ваучери за текущия месец. Това с балансиращите групи, според мен би работило в държави с по-голям дял на стопанското потребление.
Тани - модератор
Момчета, проявете малко далновидност. Колегата 8180 много правилно включи в уравнението координаторете на балансиращи групи. Такива ще има при либерализацията на пазара, която вече трябваше да е факт. Колкото и да се дърпат монополистите, тя ще се случи. Тогава вече пазарните принципи ще си кажат думата. Тогава всяко предприятие ще си има енергетик, за да предвижда потреблението, за да се договарят ниски цени на енергията ПРЕДВАРИТЕЛНО по часове за дни напред. Тогава много по лесно ще става баланса, защото предварително ще се знае потреблението за дни напред с голяма точност.

Относно ПАВЕЦ. Той не съхранява евтина енергия, а ИЗЛИШНА енергия от МИКСА . Също така запълва "дупките" когато има недостиг. 20 %загуби не значат нищо, ако не кажем 20% от какво. Ако говорим за 20% от 4ст. , то цената ще стане 4.8 ст. Разбира се не трябва да се забравят и твърдите "стотинки" амортизационни, които не зависят от цената на акумулираната енергия. Ако сумата от двете е по малка от най-високата цена от микса на необходимите за момента мощности, то значи , че ПАВЕЦ е на печалба. С други думи, ако успеем с излишъците ог ФЕЦ от деня да компенсираме работата на ТЕЦ през нощта на по-ниска себестойност, то цената на микса трябва да падне. Преди да кажете, че това е невъзможно , не забравяйте каква беше изкупната цена миналата година, каква беше преди две години и каква е сега? А каква ли ще е след още 5 години?

ПП fbr, ако заявявянето на енергията не е за определен час, то никакъв план не може да се направи! То дори за час е трудно да стане , да не говорим за месец!
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: