• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bardarev - специалист
Здравейте, изграждам система със 24 тръбен колектор, като в последствие може да се добавят още пури, който ще топли 200л. бойлер и при евентуално прегряване ще праща и към втори 300л. бойлер. Тръбите са стаби ф32 около 40м. Системата ще бъде затворен тип с вода. Мисля да сложа тази помпа: http://www.water-technic.com/tsirkulats ... 130-p1483/
Интересува ме дали ще бъде достатъчна като мощност.
naskov - майстор
Помпата е предостатъчна. Дори можеш да вземеш и по-евтиния вариант 25/4. Тръбите са излишно преоразмерени, излишно даване на пари, отделно, че не са от най-подходящите за слънчеви инсталции. При завиране на колектора очаквай разпадане на фитингите. ЮПС с акумулатор до някъде може да намали риска
LazarGanev - "Велик майстор"
Помпата е прекалено голяма, тръбите ако си монтирал ги махай и си сложи каквито трябва. Загубите от първоначално вложение са нищо в сравнение със загубите, които ще претърпиш с годините. Струва ми се по-нормално първо да четеш и питаш, после да купуваш и правиш, а не обратното :wink:
barborino - специалист
LazarGanev написа:
Помпата е прекалено голяма, тръбите ако си монтирал ги махай и си сложи каквито трябва. Загубите от първоначално вложение са нищо в сравнение със загубите, които ще претърпиш с годините. Струва ми се по-нормално първо да четеш и питаш, после да купуваш и правиш, а не обратното :wink:
+1
syncho - майстор
Ще имаш големи проблеми с тези тръби и да както и другите ти казаха тази помпа е голяма. Вземи си най-малката циркулационна помпа. Също така и тази вода с която мислиш да пълниш системата ще береш ядове и то не малко с котления камък.
Точно!
Последна промяна от LazarGanev на чет юни 13, 2013 9:25 pm, променено общо 1 път.
bardarev - специалист
Тръбите вече ги прекарах. Сложих ги щото не съм ги плащал. Взех най-малката помпа 25/4 на грундфос. Познат със същия колектор и система с вода вече втора година няма проблем. Настроил е помпата да качва топла вода като падне температурата в колектора. Сега мисля да пробвам така, пък по-нататък може и медни да сложа.
bardarev - специалист
Здравейте, мина почти месец откакто пуснах системата. В крайна сметка пуснах първите 9метра от колектора - медни ф18, останалите около 15метра са ф32 ппр. Ъгъла е около 50-55гр. В слънчевите дни стопля бойлера, целия до 57гр. Повече от това не може да вдигне. Мислите ли че ще има ефект ако подменя тези 15метра с по тънки ппр и какви :?:
Благодаря!
Andri01 - майстор
bardarev написа:
Здравейте, мина почти месец откакто пуснах системата. В крайна сметка пуснах първите 9метра от колектора - медни ф18, останалите около 15метра са ф32 ппр. Ъгъла е около 50-55гр. В слънчевите дни стопля бойлера, целия до 57гр. Повече от това не може да вдигне. Мислите ли че ще има ефект ако подменя тези 15метра с по тънки ппр и какви :?:
Благодаря!
ППР 20мм. със стъкломат .
Що не се напънеш и вместо да правиш двойни и тройни работи - да пуснеш неръждаема гофра ф16? Не вярвам да не можеш да намериш 100-200лв :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Избор на циркулационна помпа за слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: