• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gkamenov - специалист
Здравейте,

Размишлявах по темата за дефектнотоковата защита и двупроводната инсталация, където един от проблемите е отпадането на нулевия проводник. Иска ми се да защитя допълнително двупроводната инсталация, която имам, и ми хрумна за някво устройсто, като това на схемичката. Идеята е, при прекъсване на проводник, уреда да се изключи, а при офазяване на корпуса, уреда да се окаже занулен. Т.е. ако на корпуса има фаза и няма нула, да се прекъсне веригата. Има ли нещо стандатно подобно на това да се продава? Или да търча в патентното :)
Прикачен файл:
Untitled.png
Untitled.png (5.66 KиБ) Видяна 7034 пъти
Junak - майстор
Това си е класическо свързване. Ама на всеки консуматор ДТЗ... :?

И що виждам инсталациятя като "трипроводна"

P.S. Не тичай в патентното, такива ДТЗ има във всеки магазин
gkamenov - специалист
Малко по различно е от ДТЗ. Ако се ползва ДТЗ при двупроводна инсталация със защитно зануляване, ако нулата прекъсне и ако на корпуса на уреда се появи фаза, то ДТЗ би сработила само ако някой се пипне за корпуса на уреда и затвори веригата към земя. Това от своя страна си е токов удар върху този, който се е пипнал за уреда. В показаната схемичка, ако нулата отпадне, релето изключва и няма фаза до уреда. В общи линии, ДТЗ стработва при утчека (разлика в токовете на L и N), а тази схема сработва при прекснат (прегорял...) проводник.

P.S. Интсалацията е двупроводна. Показаното свързване е блзко до (или в) консуматора.

P.S.2. Май не го обясних както трябва. При двупроводна инсталация със защитно зануляване на уреда, ако прекъсне нулата и се пипнеш на корпуса на уреда, се явяваш последователно свързан на уреда между фаза и земя. Въпросната схемичка следва да е изключила фазата, при подобна ситуация и да не те хване ток.
Junak - майстор
Твоята инсталация е начертана като ТРИПРОВОДНА - L, N, и PE. Дали разделянето ще е направено преди уреда или преди разпределителното табло, е без значение. Ако разделянето е при таблото, можеш да сложиш едно ДТЗ за цялата инсталация - но вече трябва да е трипроводна до консуматорите. Иначе - двупроводна инсталация и ДТЗ пред всеки консуматор. Смяташ кое е по евтино - нова инсталация или много ДТЗ-та. Но при всеки случай това, на което викаш реле, е обикновено ДТЗ

P.S. Така е. ДТЗ-то ще изключи, ако отпадне N, но това е забранено, защото може да "залепне" L и защото защитния проводник /при двупроводна инсталация PEN/ не трябва да се комутира
gkamenov - специалист
Ако беше обикновно ДТЗ, а не реле, при отпадане на проводника N в лявата част на схемата, уреда остава офазен и ДТЗ ще изключи само ако някой се пипне за уреда, като по този начин става проводник и за кратко го удря ток.
Junak - майстор
Явно, нямаш представа що е това ДТЗ и има ли то почва у вас :)
Защитния проводник /при двупроводна инсталация PEN/ не трябва да се комутира!!!
Забранено е!!!
PCL82 - майстор
Срещо прекъсване на PEN проводника могат да се направят три неща:

Първото е профилактика и грижи за инсталацията.

Второто е повторно заземяване и система за изравняване на потенциалите, обхващаща всички метални конструкции, комуникации и армировката на железобетона.

Третото е едно реле, което да следи напрежението на захранващата линия и щом то излезе извън граници да прекъсва фазата. Релето е тъпо да седи постоянно включено, защото във времето ще глътне много енергия. Трябва да е като предпазител-да седи натегнато от пружина и щом настъпи извънредна ситуация механизъм освобождава пружината и релето се отваря.
gkamenov - специалист
PCL82 написа:
Третото е едно реле, което да следи напрежението на захранващата линия и щом то излезе извън граници да прекъсва фазата. Релето е тъпо да седи постоянно включено, защото във времето ще глътне много енергия. Трябва да е като предпазител-да седи натегнато от пружина и щом настъпи извънредна ситуация механизъм освобождава пружината и релето се отваря.
Горе долу това ми беше и идеята, но наобратно. Има ли такова стандартно устройство и как се нарича?

По отношение на релето, има едно в телевизора ми, което "цъква" само ако изключа телевизора тотално. Докато работи или е в режим на готовност, релето си седи включено. Телевизора е Сони.
А колко енергия би глътнало релето - ами зависи от релето. С релетата, които имам наоколо ще е около 12W / ден или грубо един лев на година.
Junak - майстор
И сега ако кажеш, че тез релета комутират ток къде 50 ампера :?
gkamenov - специалист
Junak написа:
И сега ако кажеш, че тез релета комутират ток къде 50 ампера :?
16A комутират релетата, а 50А консуматори нямам. :) Боилера ми работи през такова реле (заради таймер) вече 8 години и е 3КW.
  • 1
  • 2

Тема "Защита за прекъсната нула на двупроводна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: