Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogo7777 - майстор
В ЗЕМ-София имаха такъв робот (фреза или нещо такова). Ако дадеш чертеж(и), който да не се пречертава наново в компютъра на машината, а направо се сканира ще улесниш доста оператора.....и без това ще се крие като партизанин :-D . Съмнявам се обаче, че ще те огрее.....детайлите са бая сложни.
angelfilev - специалист
gogo7777 написа:
В ЗЕМ-София имаха такъв робот (фреза или нещо такова). Ако дадеш чертеж(и), който да не се пречертава наново в компютъра на машината, а направо се сканира ще улесниш доста оператора.....и без това ще се крие като партизанин :-D . Съмнявам се обаче, че ще те огрее.....детайлите са бая сложни.
За да не се пречертава е нужно да се представи файл, основно в dwg, dxf формат за рязане на листов материал, или step, iges, sldprt и много други 3D за обемна обработка.
Пречертаването не е трудоемко в сравнение с избор на стратегия на обработка, генерирани на G код, симулация, корекции и пр.
Проблемът на колегата е, че детайлите му не са технологични. При същата функционалност, със сигурност могат да се конструират по друг, по удобен начин.
Занимавам се с ЦПУ машини от 20 години и имам такава фреза .Първо трябва да се направи 3D модел,след това да се направи програма(не G код,както е масовата заблуда,защото има машини които изобщо не ползват G команди) и чак тогава да се пристъпи към изработката.При теб усложнението идва от това,че и двата детайла трябва да се базират по няколко пъти за да се обработят от нужните страни.Ако искаш пиши да се чуем.
Lautrec - специалист
victtorbg написа:
Занимавам се с ЦПУ машини от 20 години и имам такава фреза .Първо трябва да се направи 3D модел,след това да се направи програма(не G код,както е масовата заблуда,защото има машини които изобщо не ползват G команди) и чак тогава да се пристъпи към изработката.При теб усложнението идва от това,че и двата детайла трябва да се базират по няколко пъти за да се обработят от нужните страни.Ако искаш пиши да се чуем.
Доста промених детайлите. Намерих човек който се съгласи да ги изработи. За сега сме се разбрали да изработи един, за да видя как ще се получи. Освен това все още ми идва скъпо, но поне не си направи "гавра" да ми иска 2 000 лв. Според мен е много свестен човек! Между другото, това с G-кодовете и аз си го мислех. Знаех, че има машини кото не ползват тези команди, но до сега не съм видял такава машина в действие, освен миналата година в Пловдив на МТП. Явно все на такива фирми попадам или нещо не съм "довидял". :?
А иначе няма проблем да се чуем.

Аз само да попитам, отново. за един друг детайл. Може ли
от това ...
Прикачен файл:
#3.1.jpg
#3.1.jpg (22.21 KиБ) Видяна 2632 пъти
да се получи това ...
Прикачен файл:
#3.2.jpg
#3.2.jpg (22.47 KиБ) Видяна 2632 пъти
Само на струг. Или отново, ще е ходене по мъките.
Питам, защото една леарна ми поиска чертежите. Не знам дали ще се разберем, но си мислех за заготовка като горната, а стругар да дооформи деайла.
Lautrec написа:
victtorbg написа:
Доста промених детайлите. Намерих човек който се съгласи да ги изработи. За сега сме се разбрали да изработи един, за да видя как ще се получи. Освен това все още ми идва скъпо, но поне не си направи "гавра" да ми иска 2 000 лв. Според мен е много свестен човек! Между другото, това с G-кодовете и аз си го мислех. Знаех, че има машини кото не ползват тези команди, но до сега не съм видял такава машина в действие, освен миналата година в Пловдив на МТП. Явно все на такива фирми попадам или нещо не съм "довидял". :?
А иначе няма проблем да се чуем.

Аз само да попитам, отново. за един друг детайл. Може ли
от това ...
Прикачен файл:
#3.1.jpg
да се получи това ...
Прикачен файл:
#3.2.jpg
Само на струг. Или отново, ще е ходене по мъките.
Питам, защото една леарна ми поиска чертежите. Не знам дали ще се разберем, но си мислех за заготовка като горната, а стругар да дооформи деайла.
Зависи колко бройки искаш-ако ще лееш трябва да са много за да си заслужава.Освен това ако ги лееш и после искаш да се обработват трябва да знаеш,че става малко по-гадно за работа,защото при леенето трябва да има около 6 градуса (ако не бъркам) наклон за да може да се извади детайла от формата т.е. няма да излезе с прави ъгли.Това от своя страна затруднява базирането.Естествено като се лее трябва се предвидят по-големи прибавки за да не се окаже,че след обработката размерите са отишли на кино.По принцип този детайл може и само на фреза (с цпу) да се изработи.
Lautrec - специалист
От леарната ми отговориха, че не ми трябва леара, а механична работилница – стругар, фрезист.
Което си е самата истина. Аз, уж да е по-лесно, защото повечето искат дообработка....
Както и да е.
victtorbg имаш email.
sek.1 - специалист
Така при леенето на единични детайли в леярска пръст се изработва дървен ; гипсов ; пластмасов и тнт модел в който се залагат припуски за обработка . Изработката на всякакъв друг вид многократна леярска форма е скъпо и се прави само при много големи серии .
tsenkov - специалист
Колега, не виждам размери, но ти предлагам вариант за изработка: вземаш квадратна стомана /примерно/ 20мм нарязваш я на необходимата ти дължина, пробиваш я където ти трябва с Ф18, вкарваш в него Ф18 и си готов. може и да го осигуриш против превъртане-с заварка, щифт или както ти хареса.Това е наи - евтиния вариант. Успех.

Тема "Изработка на малки детайли." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: