mimilisa написа:Когато листата са завити като фунийки или лодки, това е от струпване на голямо количество въглехидрати в листата. Листата не са еластични, а се чупят с хрускане , нали? Това се получава от преторяване и интензивен растеж. По-нататък се оправят и не е фатално.
Кафявите петна са картофена мана. Докато започне беритбата пръскаме с един израелски препарат Шавит. Той е системен фунгицид, което означава, че прониква в растението, движи се по проводящите съдове и предпазва растението отвътре и един вид го лекува. Предпазва го за около 20 дни. Когато пръскаш със системен фунгицид /Ридомил голд , + / , пръскаш и поне 10-тина дена и повече си свиркаш, ако ще небето да се продъни да вали.
Когато се берат вече доматите, пръскаме с контактни фунгициди, като Купроцин, който прави филм на листата . При първият дъжд се отмива и трябва ново пръскане.
Паралелно се пръска за листни въшки , примерно с Моспилан, както са ти написали, защото тези мръсни гадинки пренасят една изключително опасна вирусна болест, която преди няколко години съсипа реколтата в цялата държава.
Лекарството е да се пръска в точното време с точните перпарати. В началото на вегетацията със системни с голям карантинен срок, а след като започне беритбата с контактни, с кратък карантинен период.
Някой горе е написал за брашнеста мана. Брашнеста мана се развива в сухо и горещо време от юли нататък.
Тези петна по домата, в картинката над мене са или особености на сорта, или разни смущения по отглеждането, или недостиг на микроелементи, но в никакъв случай не са фатални за специално внимание.

Само че аз пръскам с Верита ВГ , който е също системен фунгицид.
Забелязах напукан и в последствие зарастнал плод на едната снимка , което ме навежда на мисълта , че доматите се поливат доста често. Пак ще повторя , че е препоръчително , ако отглеждането на домати е във вади , поливането да се разреди след започването на цъфтежа , за да се образува добра , дълбока коренова система , което от своя страна е предпоставка за здраво растение , да се избегне окапването на част от цвета и също така да не се напукват първите завръзи .....
Забелязах също , че култуците са премахнати от основата , което също е възможна причина за преболедуването на клончето , в основата на което са расли..... Аз прищипвам култука на около 1-2 см от основата и така не наранявам самото клонче ....