Всичко за дърводелството
caffe_88 - специалист
Колеги кажете някъв начин да импрегнирам една дъска за ягне с дърворезба за данесе пука при миене чух със олио ставало ама незнам дали даго затопям малко или така студено даго нанеса/
VLADO66 - майстор
Логично е като се затопли да влезе по-надълбоко в дървото.
caffe_88 - специалист
VLADO66 написа:
Логично е като се затопли да влезе по-надълбоко в дървото.
то е логично ама данего изгори/
KingLin - майстор
Не знам дали ги знаете тия дървените плотове направени от букови гредички 5/5 см залепени една за друга. От изрезка от един такъв плот съм си направил дъска около 50 на 30 без дръжката и съм го импрегнирал с горещо олио. От 6-7 години не е мръднала да се отлепи или нацепи. Ползва се само 2-3 пъти годишно че е доста тежка ама бая се удря отгоре й като се случи да се ползва.
lyubohar - майстор
Не е ли по правилно и по добре с ленено масло?
griffin - майстор
Колега дъска за храна по добре с олио т.к ще я ползваш за ядене. Иначе дъските може с различни видове масла( олио, рапица, от слънчоглед и т.н) нагрява се олиото и се нанася, 2-8-10 слоя така че да спре да попива идеята е че маслото измества водата в влакната на дървото и когато дървото почне да съхне да му се изпарява водата това съхнене е по равномерно отколкото ако дървото ако е мокро, така намаляваш вероятността от сцепване.
Вариант е да го обработиш с ленен безир който е ленено масло с добавки ама т.к ще е за дърворезба по добре с обикновенно олио или някое от гореизброените, мисля че рапицата е най тънко масло.

ПП. лененото масло в магазина - технологичното има отвратителен мирис :-) ако тая даска ще ми е близо по добре с нещо дето не смърди така.
caffe_88 - специалист
KingLin написа:
Не знам дали ги знаете тия дървените плотове направени от букови гредички 5/5 см залепени една за друга. От изрезка от един такъв плот съм си направил дъска около 50 на 30 без дръжката и съм го импрегнирал с горещо олио. От 6-7 години не е мръднала да се отлепи или нацепи. Ползва се само 2-3 пъти годишно че е доста тежка ама бая се удря отгоре й като се случи да се ползва.
Ок а имали значение при нанасянето първо със стодено олио а после постепенно с горещо или директно с горещо няколко пъти както казваш и много ли потъмнява цвета хубав ли е също позволявали след това леко дасе изтърка наместа за да изпъкнат буквите и дърворезбата или не.
mumar - специалист
3/4 чаша олио от рапица и 1/4 ябълков оцет/бял/ се смесват и се натриват по дървенията.
Това е по съвет от ФБ групата
Изображение

същият съвет го има и тук, разликата е, че се ползва лимонов сок и зехтин/ама да не е върджин/
http://greenlife-bg.com/blog/tag/%D0%B5%D0%BA%D0%BE/

ленено масло/хранително/ съм ползвала и честно казано не съм много доволна,
понамирисва ми, дървото си променя цвета, след около 1 седмица го напръсках с вода и останаха следи.
Настръхна и трябваше да го дооправям, но това се очакваше.

Само не разбрах това минерално масло от къде да го намеря? :?
griffin - майстор
Маслото прониква много дълбоко в дървото така че ефекти няма да се получат, обикновенно дървото потъмнява, ако търсиш ефекти байц и шкурка. Като споменах за обработката писах че се нанасят от 3 до 8 ръце в общи линии докато попива дървото. Мацаш оставяш 30 мин и каквото не е попило забърсваш докато спре да попива. Ако дървото е добре зашкурено повърхността става много приятна на пипане. Ако не едобре ошкурено настръхва както каза колегата. След длетата предполагам ще имаш гладка повърхност :-).
Иначе намасленото изделие не обича много слънце маслото почва да се изпарява обаче ефекта е много приятен на допир :-).
За вътрешно ползване това го препоръчват повечето западняци. В бг. маслото като финиш не е особенно ползвано :-)
parketmilanov - специалист
и тук си се ползва ....маслото имам предвид ...а има и масла с UV филтър ...за изделия които стоят на директна слънчева светлина...
иначе даниш ойл е добър продукт за тази талпа ....мазане през 4 часа докато се напие дървото ..после може и да се полира с вълнен парцал ...;)

Тема "Безвреден начин за импрегниране на дъска за данесе пука при" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: