Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
190V

Прикачен файл

Faza.jpg
Faza.jpg (4.28 KиБ) Видяна 2721 пъти
zz_stefanov - майстор
Palawnik написа:
Я да дам и аз една задачка :
Трифазен двигател работи на две фази. Т.е. на едната фаза е изгорял предпазител. Колко ще е напрежението между звездния център и нулата?
Звездния център вързан ли е с нулата :-D Щото...
Palawnik - специалист
zz_stefanov написа:
Palawnik написа:
Я да дам и аз една задачка :
Трифазен двигател работи на две фази. Т.е. на едната фаза е изгорял предпазител. Колко ще е напрежението между звездния център и нулата?
Звездния център вързан ли е с нулата :-D Щото...
:):) не :lol:
hygro - майстор
Palawnik, задачата е хубава, ама за да може да се даде отговор, трябва да се направят още две допускания - двигателят е без товар и пренебрегваме загубите в него ,)
Johny - майстор
При двигатели нула не е необходима и не се исползва. Звездния център е с нулев потенциал, тъй като товарът е симетричен. При отпадане на фаза се получава един обикновен делител на напрежение /виж картинката горе/. Приема се, че захранването е достаъчно мощно /и то като правило е такова/, за да не се влияе напрежението от товара и от аномалии. А иначе може да се измислят много нюанси.
hygro - майстор
Johny, хайде пак помисли...
zz_stefanov - майстор
hygro написа:
Palawnik, задачата е хубава, ама за да може да се даде отговор, трябва да се направят още две допускания - двигателят е без товар и пренебрегваме загубите в него ,)
Ако е без товар има голяма вероятност да продължи да се върти.
Отдавна съм го учил и не съм го практикувал, но при движещ се мотор без една фаза се получаваше една векторна въртелешка и в звездния център не беше 380/2 :-D Нека някой с по пресни знания да го обясни.
pavelari - майстор
при отпадане на фаза асинхронните двигатели се претоварват - токът нараства 1.73 пъти. Правилно подбраната моторна защита изключва такъв режим на работа. Това се дължи на нарастване на активния ток в следствие от пониженото напражение и елиптичната форма на полето /въртящото поле трябва да е кръг/.
Palawnik - специалист
hygro написа:
Ако ще ти е по-лесно така. Няма проблем. Така да бъде.
hygro - майстор
Palawnik написа:
hygro написа:
Ако ще ти е по-лесно така. Няма проблем. Така да бъде.
:-D Допускаш ли, че съм се затруднил? :-D

Тема "Задачка закачка за елтехници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: