Всичко за дърводелството
KingLin - майстор
Изображение

Е това е въпросната ми дъска. Мазал съм я с обикновено слънчогледово олио, горещо - докато спре да попива, както каза колегата по-горе. Не съм правил опити със студено или хладко. По спомен бяха около 3-4 пъти без да се престаравам особено. Това отчекнатото е в резултат на надлъжната сглобка на гредичките. Както се вижда има само една пукнатина, която или съм я забравил, че я има, или е скорошна и тя е там където са лепени гредичките. Това тъмното петно от към дръжката е цвета, който се получава след олиото, но мисля, че различното дърво ще има различен отенък. Виждаш и как е захабена в работната област. Там има и настръхнало, но не е нещо особено. В дърворезбата имам 0 опит и там не мога да ти кажа нищо друго освен екпериментирай! :) Иначе не виждам проблем да се мине шкурка, според мен олиото е проникнало доста дълбоко.
caffe_88 - специалист
импрегнанта вече го знаем а някав еко цвят за под олиото тоест първо даго намажа с някав еко цвят щото олиото е като безцветен лак не дава цвят и после даго за шкура на места само върховете за да изпъкнат буквите и дърворезбата гроздето и после даго покрия с олио /
iivanov - майстор
mumar написа:
...

Само не разбрах това минерално масло от къде да го намеря? :?
На минералното масло някои му казват течен парафин и се купува от аптеката.Ползва се против зор в чревно-аналната група.От всякакво естество. :-D
Иначе и аз бих приложил този вариант.Все пак парафина не гранясва.
VLADO66 - майстор
iivanov написа:
mumar написа:
...

Само не разбрах това минерално масло от къде да го намеря? :?
На минералното масло някои му казват течен парафин и се купува от аптеката.Ползва се против зор в чревно-аналната група.От всякакво естество. :-D
Иначе и аз бих приложил този вариант.Все пак парафина не гранясва.
Тая група в Анадола много я тачат :-D
iivanov - майстор
Запек, Владо, (и) запек имах в предвид. :-D
griffin - майстор
Значи идеята на маслото е друга както писах горе е да изтласка водата от влакната и да се намести там. Вариант е да оцветиш маслото с байц и да го нанесе така ще имаш цвят, ако искаш да видиш цвета на дървото мацни олио на един парцал и тръкни дървото :-). Готовите продукти на база масла са с добавки на нещо вътре я втвърдители, я восък я някакви други неща, най лесната и елементарна обработка е маслото. Както и да е човека ще си реши че успамихме темата.
Илчо Илиев - майстор
Поредния въпрос с малко обяснения и от там много отговори,но малко верни....
Ся, тая дъска с какво предназначение ще е, за украса на дувара или ще се режат тънки мезета...
С какви размери е и от каква дървесина е, лепена ли е или е цяла....
Ако ще е за дувара, може да си я тонираш с квот искаш,а за покритие....пак,но бегло споменаваш " ягне с дърворезба за данесе пука при миене "...., това с ягнето нищо не ми говори,но щом ще се мие, явно ще се ползва като дъска за рязане.....
Та, щом ще се ползва с такава цел, не трябва да има никакви вредни, смърдящи и подобни покрития,а само животинска или растителна мазнина, като олиото е най-добрия вариант...
За тониране...мазнината придава по-тъмен цвят,но ефекта който търсиш няма да стане...
Импрегнирането става лесно, затопляш дъската ,става и във фурна, става и на котлон, става и в ....микровълнова, като при последния вариант трябва да е намазана и така сложена в печката...
,иначе се загрява до 50-60 гр...абе леко да пари и се маже с мазнина, аз ползвам или олио или свинска/патешка мас, намазвам я обилно веднъж и след като попие мазнината е готова за употреба,но все пак първите 2-3 пъти гледам да не е мокря много,само да се измие и на сушилника,а след продължителна употреба се импрегнира предостатъчно и няма проблеми..
Дъските които ползвам са букови от слепени парчета, дебелината е различна, но средно е 1.5/2/3см...
Ся , ако тази твоя дъска е от цяло парче дърво и е по-тънка от 3,5-4 см , има огромна вероятност да се изкриви като корито,но все пак зависи от дървесината,но не вярвам да си я направил от чам или липа...
С мазнина мажем всички дървени прибори и тогава влизат в употреба..
Не съм подготвен със снимков матрял, да ви покажа какви неща си правим в завода , но в общи линии правим дъски, щипки и бъркалки, всичко е от бук,но дъските ги правим от отпадъчни парчета от плотовете, които са като тези, които KingLin е показал,но са по-тънки-2 см...
Така,че ,ако не е проблем , дай малко по-подробна информация,че да знаем как да ти отговорим.... :partyman:
caffe_88 - специалист
Така дъската е с размери 100х50х4,5см речна елша(еловица) шир. дърво полу твърдо от ляво и от дясно има грозде дърворезба отдолу и отгоре има букви пак дърворезба дъската е за на нея дасе яде ягне за рязане и.т.н. и искам при миене допир с вода дълго време да несе спука тоя проблем вече е решен за което ви благодаря но изниква друг искам и цвят заради дърворезбата искам дая очертая с цвят зада изпъкне като леко след нанасяне на цвета да я изкура и по този начин дърворезбата да изпъкне а надписат от разтояние дасе чете и съм на път и този проблем да реша казахами да изваря по силен чай от кантарион и течноста дая нанеса върху дъската и казахами че няма отмиване на цвета после което е добре за мен че няма да падне цвета тук може някой да го потвърди ако е така ако не да каже защо и след като съм нанесал цвета мисля даго запечатъм с олиото няколко пъти и край мисля че като изсъхне добре течноста от чая добре олиото безпроблем ще попие.
ivanovbg - майстор
Пълниш 1 буркан с нарязан кантарион без да го тъпкаш, заливаш го с олио или зехтин(с зехтина е по добре че не гренясва след време) слагаш капачката и го оставяш на слънце за месец. Става приятен червен цвят и с него мажеш. Отделно остатъка можеш да го ползваш за трудно зарастващи рани или за язва по една лъжица сутрин на гладно. Аз всяка година си правя по един голям буркан.
monilan - специалист
За язва съм чувал и по добро лекарство - домашна гроздова :lol: . Но щом казваш и това може да свърши работа.

Тема "Безвреден начин за импрегниране на дъска за данесе пука при" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: