• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Wishmaster-ruse - специалист
Може ли малко повече да кажеш и ако може да покажеш какво си направил как изглежда?
Ще е добре да кажеш на колко волта смяташ да ги захранваш за да може да ти помогнем с нещо.
d3v1ous - специалист
9 светодиода U = 338V , I = 20mA , ще си призная както други хора че и аз не обичам сметките, резистора е 20.7k .Ако ми кажеш как да сметна напрежението върху сведодиодите.. Със сигурност не работят на 3V щото бях изчислил резистора за 16k но понеже нямаше такъв и сложих какъвто има..
Значи и аз направих една сметка по която излиза че ако Светодиодите са 3,6V тогава резистора трябва да е 15,28 К при 20мА.
А ако са на 3,1V тогава резистора излиза да е 15,505 К при 20мА.
naB4o - специалист
а каква ще е разликата, ако се свърже в мрежата, и ако се сложи 1 траф... че нещо се замислих тука и много се оплетох (много е тъп въпроса... ама в момента не мога да мисля много адекватно)
krasiorocknroll - специалист
За светодиода е от значение ампеража през него.От 12 години имам поставени светодиоди в два ключа за лампи и още си светят :)
Palawnik - специалист
naB4o написа:
а каква ще е разликата, ако се свърже в мрежата, и ако се сложи 1 траф... че нещо се замислих тука и много се оплетох (много е тъп въпроса... ама в момента не мога да мисля много адекватно)
Никаква с траф в по-скъпо. Пак трябва да е сложи токоограничаващо съпротивление.
Както е казано в поста над моя не е толкова фатално напрежението колкото тока през диода.
Когато слагате съпротивление трябва съпротивлението да се подбере по мощност. Умножете напрежението по тока през него и ще получите мощността на резистора. За примера по-горе 338*0,020=6,76 W. Иначе казано мощността на съпротивлението трябва да е поне 10W!!!
d3v1ous - специалист
Wishmaster-ruse написа:
Значи и аз направих една сметка по която излиза че ако Светодиодите са 3,6V тогава резистора трябва да е 15,28 К при 20мА.
А ако са на 3,1V тогава резистора излиза да е 15,505 К при 20мА.
Ще споделиш ли формулата , за да изчисля при 20.7k на какво напрежение работят светодиодите. 10x
naB4o - специалист
а като са последователно, ако изгори 1 диод, как ще се разбере кой точно е изгорял?
Милен - майстор
Взимаш една батерийка и ги святкаш един по един :idea: По просто не може да се измисли :shock:
Наистина ме затрудни с този въпрос :?
Не се бях замислял за това =D> :2thumbs: :headbash:

Значи аз изкарах че при резистор 20,7К светодиода работи на 4,14волта при 20мА
по тази формула
U = R * I
и обратното
R = U/I

I-тока през светодиода.
U-захр. напрежение
R-Резистора

5V 120 Ohm min. 0.03W
7V 220 Ohm min. 0.07W
9V 330 Ohm min. 0.11W
12V 560 Ohm min. 0.16W
13V 680 Ohm min. 0.19W
24V 1.2 kOhm min. 0.38W
230V 15 kOhm min. 4.08W

това са препоръчителни съпротивления за бял Hyperbright LED white 11000mcd 20° 3.1V
3,1V max 3,6V при 18mA max 20mA

Ако съм сгрешил моля да ме поправите.

naB4o ами те ще са на групи и ще ти изгасне тази група
после с мултицета можеш да си ги провериш все пак говорим за диоди.
А пък може да има и видими поражения като почернял кристал
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: