• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
msa - помощник
Привет на всички, искам да скъся тръбите и да ги затапя отново. Въпросът ми е дали чупката на долната тръба позволява това. Т.е. участъка не е съвсем прав. Не съм навивал никога резба, но след като един "майстор" ми обяви цена от 120лв за шест резби реших, че ще ми излезе по-евтино да си купя инструмент и сам да си го направя. Ще се радвам да се включите с коментари и опит.

Четох във форума и за тапи с гумено уплътнение без резба, но като че ли не ми се иска да рискувам да ги пробвам, а и освен това нз къде в София мога да ги намеря?
Поздрави
Прикачен файл:
IMG_0567 forum.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
Зависи какъв ти е въртока - ако има водеща втулка, мисля че няма да стане. Ако няма водеща втулка може и да стане, но може да тръгне резбата накриво. Най-добре е след като се отреже да се завари стоманен нипел (парче тръба с резба).
maistor-sm - специалист
Разтоянието до стената е много малко и няма да може да се навърти резба.
Най добре да се отрежат тръбите плътно в щранга и там да се заварят тръбички(щуцери) с резба.
jekasus - майстор
За какво да се заварят нипели, като иска да ги затапи тия тръби? :?:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами по-добре е да се заварят нипели и да се сложат тапи на резба - това позволява в бъдеще пак да се ползват тръбите. При другия вариант се затапват чрез заварка и се спестяват 2лв от резбови тапи, но повече не може да се ползват отклоненията.
dadko - майстор
Мястото не изглежда никак тясно. Зависи и с какъв инструмент ще се нарязва резбата, де. За винтоарезна дъска може и да няма място, но аз съм нарязвал на доста "по- терсене" място с плашка. В моя случай нямаше място да се върти с държажа и плашката я въртях с голям тръбен ключ. Половин цол метална поцинкована тръба.
PCL82 - майстор
Точно на извивките и около тях тръбата не е вече с кръгло, а с елипсовидно сечение. Там не може да се получи сигурна резба. Както казаха колегите, най-добре е да се заварят нипели. Операцията трае половин-един час.
Каналски - специалист
Извън Темата !
На теория този механичен фитинг със съответстващ материал на уплътнението и притискащи пръстени и като се вземе в предвид, че тепературата и налягането на Парното е в определени граници и не достигат до високи стойности ... Трябва да върши работа. Но като гледам на едно място цената ~20лв излиза пааак 6х20=120лв
* но на деформирана тръба 100% няма да стане
Изображение Изображение Изображение
Последна промяна от Каналски на ср юни 19, 2013 10:28 am, променено общо 1 път.
msa - помощник
Благодаря на всички включили се в темата. Общо взето ме убедихте да потърся някой да ми завари нипел с резба. :)
Може ли някой да ме ориентира колко струва подобна работа?
  • 1
  • 2

Тема "Нарязване на резба в стари тръби за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: